Jump to content

17.12. Гръцката халва


Recommended Posts

17.12. ГРЪЦКАТА ХАЛВА

И сега ще ви кажа най-смешната работа. Бяха се променила времената и беше след 1990 г., когато аз записвах по-спокойно опитностите на възрастните приятели. И трябваше да отида при една, да ми разкаже някой неща. Обаче, по това време изпращат от Гърция някаква гръцка халва, разпределят я, дават им по половин килограм халва. Халвата е дошла в някаква тенекия.

Обаче, тази за която ставаше въпрос, при която трябва да отида и да запиша нейните спомени, беше пропусната.* И тя беше бесна, че са я пропуснали! И казваше: „Нема да работя с теб!" - „Ама защо няма да работиш?" - „Ето, на мен не дадоха гръцка халва!" Питам: „Ама аз какво имам общо с тая гръцка халва?" - „Имаш общо! И ти си с тех!" - „Слушай какво, аз ще отида и ще ти купя халва, не тахан халва, а сусам халва, която е по-хубава и ще ти я донеса." - „Не, не искам нито тахан халва, нито сусам халва! Аз искам гръцка халва!" - „Като искаш гръцка халва, ще се разминеш с мен!"

И тя се размина с мен, и аз повече не отидох при нея, и тя си замина, и не остави никаква историческа следа!

А кой беше виновен? Беше виновна гръцката халва и ония, които донесоха тенекията с халва, и онези, които я раздаваха по списък. Ето, така бяха нещата по ония години. Пълно отклонение!

*3абележка: Това бе Мария - дъщерята на Никола Антов, който бе председател на Финансовия съвет и Братския съвет. Виж „Изгревът", том V, с. 727-728.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...