Jump to content

3.2. Братските песни в издания от 1921-1922 г.


Recommended Posts

3.2. БРАТСКИТЕ ПЕСНИ В ИЗДАНИЕ ОТ 1921-1922 ГОДИНА

Сега, кое е най-интересното? Най-интересното, че тази книжка, това издание е съставено от две части: първата част е издадена 1921 г., а другата част е издадена в 1922 г. По-късно тези отделни книжки се събират в едно, подвързват се. И което е най-интересното - вече те се подвързват, отпред има корица, на корицата е направена една много хубава художествена картина. И на втората част има друга картина. Така че са изографисани и отдолу пише името на Шламбора. А Шламбора, той е същия, чието име намираме под оригиналната Пентаграма. Така че той е според моите проучвания бил е белогвардеец, така ми го е казвала Елена Андреева. Но важното е, че тази Песнарка излиза 1921-1922 г.

Сега, трябва да обърнеме внимание, че България се намира -1918 г. е погрома на България, 1919, 1920, 1921 година, това са изключително големи разрушения в България. След това има т.н. Ньойски договор, където България е отцепена от много територия и разграбена - пълен погром по всички линии. И което е най-интересното, в онези години се намират хора, които подготвят тези песни, и които ги издават. Това е за мен едно цяло чудо на чудесата!

Сега, което е най-интересното, аз притежавам една-две бройки от тези издания, но лошото е, кое е лошото? Ами те не са обозначили всички автори на песните, както на текста на стиховете, така и кой е дал мелодията. Има много песни, които не са дадени. Защо не са дадени, аз не мога да разбера. Сега, има песни, които са на Учителя, обаче не е написано Петър Дънов. Има песни, които никой нищо не знае за тях - нито за автор, нито за самия текст. И понеже аз имам, притежавам една такава книжка, където някои от предишните поколения си е записвал с молив някои данни, и по-късно аз успях да сравня това, което те са написали с едни оригинални списъци, които намерих. И тези оригинални списъци, които намерих, те са списъци на онези хора, които са подготвили това издание.

И най-интересното е, че без този архив, който представляваше оригинални списъци никой не можеше, и нямаше да може да се ориентира за онези години. А защо?

Ами това поколение, което е подготвяло тези песни и ги е издало 1921-1922 г., това поколение си заминава, напуска физическия свят до 1944-1945 г. По-късно, когато се издава Песнарката на Мария Тодорова, включват тези братски песни, някои ги махат. Отзад публикуват един коментар на братските песни, където направо за мен е безобразен. Защо безобразен? Ами те не пишат никакви данни - това е едно.

Второ, Мария Тодорова тогава 1947 г. е на 50 години, Борис Николов също. Ами те са знаели кои са авторите на тези песни и текстовете, и са могли да ги обозначат с имена. Тогава е имало едно такова мнение, че поради наличните големи борби между музикантите и за да не изпъква, и да не се подчертава личния елемент, че този е автор на дадена пасен или че е автор на самия текст. Тогава те са предприели една друга форма и са написали: песен от Учителя, текст от ученик или от ученичка - и нищо повече. А това е една груба грешка! Могли са да напишат имената и да дадат малко повече данни. Отзад има отдел - коментар на братските песни. И сега в момента - 1945 г., 1946 и 1947 година, онези, които са били от времето на Школата са знаели как са нещата, но това не е отпечатано.

Идва време, когато това поколение напуска, напуска - няма го, изчезва. И в момента са останали една-две книжки, отпечатани от 1921 година и 1922 година, и Песнарката на Мария Тодорова. И това е.

И кое е най-важното? Най-важното е, че в моя архив аз открих някои неща и открих т.н. оригинални списъци. И какво се оказва? Оказаха се много интересни неща и в тези оригинални списъци аз успях да намеря, че в онези години те са обозначени като „Музикални бисери на Всемирното Братство". Ето - пише: „Стара София 1921 г." И което е най-интересното, тука са обозначени наименования на песните, и тука има графа № при Учителя (значи тези песни са под давление на Учителя) и № при Райнов. Сега интересното е, че тука се споменава за Райнов. Кой е този Райнов -никой нищо не знае.

И което е по-нататък важно, тука има няколко списъци, и по тези списъци, които са написани 1921-1922 г. можем да се ориентираме за песните, които са били подготвени, за да се издадат. И по тях научаваме много неща, и че един от тези, които е подготвял това, той ги е подготвил, и ги е определил 1921 г., когато е бил в гр. Лом. Кой е този човек, който е бил в гр. Лом, ние не знаеме на този етап. И сега кое е най-интересното? От тези списъци, които са подредени и от онзи списък, който представлява съдържанието на Песнарката от 1921 - 1922 г. може да се направят много сравнения. И от тези сравнения се оказва, че има може би към десет песни, които не са включени. Не са включени, те са били подготвени, има ги в списъка, има ги като оригинали, но не са включени. И аз в момента ги включих в едно бъдещо издание. Сега, това е по отношение на оригиналните списъци. Без тях нямаше да можем да се ориентираме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...