Jump to content

3.3. Ново издание на Братските песни


Recommended Posts

3.3. НОВО ИЗДАНИЕ НА БРАТСКИТЕ ПЕСНИ

Сега, по-нататък, което е също много интересно. Аз имах оригинали, които са почти на всички песни, които са издадени и които са издадени 1921-1922 година. Какво представляват тези оригинални текстове? Първо, което е най-важното - аз реших да подготвя едно ново издание. Първо -изкарах на ксерокопие по две копия от всяка една песен от тази Песнарка от 1921-1922 година. След това ги подредих в съответни папки. На всяка папка написах името на песента, сложих им номера. И така подготвих 34 папки, на които съм написал заглавията на съответните песни. И след това аз работих по тези оригинални текстове. А какво представляват тези оригинални текстове, това е като доказателство има от 1921-1922 г. подписите на няколко човека - на Ковачев, на някои други хора. И като доказателство, че този материал, оригинален материал е подготвен точно тогава.

И което е най-интересното, ние в момента не знаем кои са лицата и хората, които са подготвили този материал. По онези години онези, които са музикално грамотни, които са музиканти, това са т.н. капелмайстори. А капелмайстори, това са музиканти, които в момента държавата ги създава и те представляват диригентите на военните оркестри на различните гарнизони в страната. Това е София, Сливен, Бургас, Варна и т.н. И по-късно тези капелмайстори по една или друга причина се запознават с музикалното творчество на Учителя - идват, съдействат. Като Матей Калудов го виждаме в някои снимки, той създава оркестъра на Паневритмията. Има го на снимки, и някои други хора. Така че в момента имаме представители на тези капелмайстори. Един от тях е Атанас Д. Ковачев. Тука има и други - Иван Георгиев Попов.

Но никой не може да ни даде някакви данни за тези хора. Защо? Ами тези, които трябваше да го направят това нещо, не го направиха. А защо не го направиха ли? Ами защото не искаха да ги има онези, които бяха свършили една много голяма работа.

Обикновено в България е така, и в Школата на Учителя е така - онези, които вършат някаква работа, те я свършват, колкото могат, я свършват. Но онези, които са около тях искат тези хора да ги няма, т.е. онова, което са свършили, да не се знае, че те са го свършили, техните имена да ги няма и да изчезнат. Като доказателство е този - коментара на братските песни, които са в Песнарката на Мария Тодорова. А в този сборник Песнарка от 1921-1922 година, ние нямаме абсолютно никакви данни. Дори на някои Песнарки не е закачено и съдържанието при самото подвързване. Такива работи има и такива работи се срещат.

Сега, по-късно тази Песнарка се издава в 1941 г. - едно издание с по-голям формат, но песните там са разбъркани. Това е издание, това което чета пише, че е издание на „Литопечат" - „Гурко" 22 - София. А това е печатницата на Славянски - онзи, който се опитваше да печели от своето издателство, когато е отпечатвал освен някои песни на Учителя и беседите на Учителя. И по време на войната пада бомба, унищожава цялата Печатница, изгаря всички складове. И е бил наказан за нарушение на окултните закони. Така че това издание на Братски песни аз го имам в момента. По-късно, 1945-1946 година те издават в отделна книжка текстовете както на братските песни, така и на песните на Учителя, за да могат когато се съберат и пеят, да имат текстовете на самите песни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...