Jump to content

4. Бойната тръба


Recommended Posts

4. БОЙНАТА ТРЪБА

4.1. Съборът през 1927 г. на Изгрева е описан в „Изгревът", том XXVII, с. 845-846.

4.2. Салонът на Изгрева е вече построен. Това може да се уверите в снимките на „Изгревът", том XXIX. Никой не вярва, че дъновистите за 3 месеца ще си построят Салон!

Но когато научават, това вбесява всички - църква, управници, войска и полиция! Решени са да действуват. А министър-председател е Андрей Ляпчев, и едновременно е министър на вътрешните работи. Без него нищо не може да се прави.

Но той е македонец и основното правило на македонците е: „И тако и онако." Според случая може и така, а после и иначе. Важното е всичко да върви.

4.3. Съборът е обявен за 19 август 1927 г., и на Изгрева се стичат около 1 000 човека. А къде са се разположили, се вижда на една от снимките - отпред са палатките, а отзад е новопостроения Салон. Огледайте я добре. Проучете я.

4.4. Сутринта кавалерия заобикаля Изгрева. Войниците са с бойни карабини „Манлихер", и са с извадени саби. Чакат да се изсвири бойната тръба: „Атака!", и да се втурнат на поляната на Изгрева, и да посечат главите на 1 000 дъновисти.

Държавна заповед. Българи да посечат главите на други българи. Важното е да се посечат. Така е заповедта.

4.5. Братята и сестрите са се събрали в центъра на поляната уплашени, но продължават да пеят някои от песните: „Напред да ходим смело", „Братство, единство", „Ний сме славейчета горски". Пеят, но нищо не се получава, защото конете цвилят, подскачат с вдигнати гриви и опашки! А те са обучени бойни коне и знаят много добре какво следва. Трябва тръбата да изсвири: „Атака!" Но още не ги пускат и те подскачат на едно място, и само цвилят.

Едните отвътре пеят песни, а отвън конете подскачат и цвилят. А онези с извадените сабли и с пушките през рамо, също очакват да изсвири тръбата.

Пустата тръба защо не изсвирва? Защо не тръби?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...