Jump to content

5. 91 Псалом и колелото на живота и смъртта


Recommended Posts

5. 91 ПСАЛОМ И КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА И СМЪРТТА

5.1. В този момент онези на поляната пеят песни, а отвън на оградата конете подскачат и цвилят, а войниците са извадили саблите и чакат да изтръби бойната тръба: „Атака!" - Но тя още не изсвирва. А защо ли?

5.2. В гората са се събрали около 30 мъже, онези които построиха Салона и го виждате на снимките.

Те са обути с цървули и навуща, с потури, които се придържат с червени пояси, и с бели ризи. Така облечени, са построили Салона за 3 месеца. Върху тях са сложени бели ямурлуци. Те стоят и произнасят 91 Псалом.

Чува се техния мъжки говор като тътен, който излиза от земята. Земята се тресе от техните гласове, въздуха трепери над тях! А на небето се чуват гърмежи и светкавици! Цялото небе над Изгрева се обагря с червен цвят.

А през това време конете цвилят, подскачат и войниците държат извадени саби от ножниците.

Жестоко напрежение от всички страни!

По едно време мъжете се хващат с протегнати ръце на раменете си, правят верига и започват бавно да се движат, и произнасяйки 91 Псалом.

Хорото се движи, братята с гърлени гласове произнасят 91 Псалом. Колелото на хорото се движи. Движи се колелото на живота и смъртта. А конете продължават да цвилят.

През това време Начо Петров, който е бил 15 години заместник кмет на София, излиза пред командира на войската. Познава го и му произнася името: „Г-н капитан, вие кого ще атакувате? Защо не атакувахте по времето на Чаталджа, където от холерата измряха хиляди българи, които ги накараха болни да атакуват турските позиций и турците одържаха победата? Защо не атакувахте при пробива на Добро поле, и да спасите разгрома? По това време министър на войната е Андрей Ляпчев, който сега е министър-председател и министър на войната. И ви е изпратил да ни посечете. Посечете ни, нали сте боен кавалерийски полк!"

А командирът му отговаря: „Аз изпълнявам бойна заповед." - „Я слезни от коня и ела с мене, за да видим каква заповед са те изпратили да изпълниш." Капитанът слиза от коня си и заобиколен от войници, с извадени саби. Трима от лево и трима от дясно.

Начо Петров ги въвежда и започва да му показва целия Изгрев. По едно време го завежда при навесите и палатките, които се виждат на снимките от „Изгревът", том XXIX. А войниците със сабите проверяват какво има под одеалата и завивките. Проверяват, че няма нищо. И му докладват.

Тогава капитана се обръща към Начо Петров и му казва, че се е уверил, че няма нищо опасно за държавата, и да си продължат събора.

През това време учителките - около 10, са заобиколили войниците и капитана, и им обясняват за Изгрева.

Отива капитана при началниците си и докладва, че на Изгрева няма нищо. Крещят му: „Ти защо не изпълни заповедта ни и да ги посечеш?" - „Аз не съм получил от вас писмена заповед." - „И устната заповед е заповед!" И решават да го разжалват веднага. Късат му пагоните, взимат му сабята и го изгонват.

Той излиза навън на улицата, хвърля си куртката с ордените, събува си ботушите с шпорите за конете и ги захвърля. Тръгва бос, само по един панталон - брич. Войниците, които му бяха от охраната го наблюдават и мълчат.

Полека се завръща у дома. Преоблича се и жена му го съветва да отиде и да се скрие, да не го арестуват. Той се укрива цял месец, но никой не го търси.

Излиза на улицата, и ето го среща Начо Петров. Казва му: „Радвай се, че спаси 1 000 човека на Изгрева! Ти си герой!"

На снимките се вижда как са насядали 1 000 човека за закуска.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...