Jump to content

11. Голямата заблуда в Айтос


Recommended Posts

11. ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА В АЙТОС

11.1. Разказах какви неприятности съм изживял, докато организирам и да закарам на моя сметка към десетина музиканти -отиване и връщане.

11.2. Когато тръгнахме на 25 октомври с влака и пристигнахме по обед, то мен ме закараха в салона на Читалището да подготвя апаратурата за концерта.

Върху мен се стовари цяла скала от психически натиск, която искаше да ме смаже!

11.3. В залата на салона за концерта имаше около 100-150 човека. Аз смятах, че ще се напълни, и че ще има правостоящи. Пълна заблуда! Не знам как го изживях! Беше ден петък. Някой в мен плачеше от големата обида!

11.4. В събота последната от месеца пристигат от селата, събират се в салона в Градината и си провеждат своето тържество. Те пеят цела нощ, и на следващия ден си заминават.

Аз съм пред салона. А вътре имаше над 300 човека. Гледам и не вярвам! На моя концерт - 100 човека, а тук са 300 човека.

Обяснете си го. Не можете.

11.5. На следващия ден, неделя сутринта гледам и какво да видя! В салона сутринта има не 300 човека, а към 400 човека. Всички седят и слушат едного, който се е изправил и им проповядва.

Е, това никак не очаквах! До къде стигнахме със заблудата! Кой ме заблуди и ме докара в Айтос, за да преживея такова унижение?! Хайде, отговорете ми. И до сега не мога да си отговоря!

11.6. След обед се качихме на влака, и след много разправии с кондуктори пристигнах в София.

За мен това беше личен мой провал. Признавам го. Не очаквах.

По-нататък нищо не ме учуди. Бях разрушен. Нищо не можеше да ме изненада вече за Айтос.

11.7. Как се докарват в София обратно чувалите с книги? Бяхме оставили книги от „Изгревът", том V и том X. Никой не ги купува.

Заминах за Айтос. Срещнах се с ръководителя Андон, и отивам да видя къде са сложени книгите. Гледам в едно мазе 4 чувала с книги и двата портрета на Георги Куртев от концерта в София. Направо ми прилоша! Но изтърпях унижението.

11.8. После ги сложихме в една каручка, впрегнахме едно магаре и така тръгнахме Андон, аз и Таню - син на Желю Танев. Виж „Изгревът", том X, с. 585-602.

Непрекъснато разказваше истории от Братството в София. Всичко, което говореше беше верно, и аз почти съм го публикувал. Казах му да ми го напише и ще го публикувам от негово име. Обеща, но не направи нищо.

Те са такива. Действат зад гърба на човека.

11.9. Пристигнахме на гарата, стоварихме 4-те чувала, после ги таксувах по влака и те заминаха като багаж за София. Аз се прибрах в София, после взех такси и си прибрах 4-те чувала с книги.

Вие знаете ли какво представляват 4 чувала с книги, и колко тежат?! Нямате представа какво аз преживях! Друг път не желая да ми се повтори!

11.10. И от тогава аз се зарекох да не ходя в Айтос. И не съм ходил

Но сега правя два концерт-рецитала за Георги Куртев и Айтос със 180 снимки, с големина 32/23 см.

Ще разгадаете ли защо го правя? Сега трябва да се доказвам, че аз съм, който е движил тази програма за запазване историята на Айтоското Бяло Братство.

11.11. Дъщерите на Георги Куртев разказаха всичко, и аз съм го публикувал. А Георги Събев се доказа, че е летописеца на Айтос и Георги Куртев. Той му бе зет, водеше дъщеря му Донка за жена.

Благодаря му, както на него, така и на дъщеря му Лили Анастасова, по мъж!

Амин!

12.01.2015 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...