Jump to content

Няколко думи за автора


Ани

Recommended Posts

Няколко думи за автора

Изобретателността на Атанас Славов винаги го е карала да пише не съвсем ординерни или чисти откъм жанр книги. Всеки път той създава поредния микс, поредния възрожденски по разнородността си сборник със свои материали по някой въпрос. Така, сяда той да прави нещо като научна публицистика за „българската литература на размразяването“, а се получава - нещо много по-широко, много лично и автобиографично на места и с неочаквани сравнения, разрушаващи контекста без никакво двоумение. Пише автобиографията си човекът, а излиза хем кратък очерк върху историята на България от 30-те до началото на 70-те, хем серия от портрети на българските интелектуалци, хем суифтианска донякъде проза „С точността на прилепи“. Решава да събере идеите си в книга, която озаглавява „Шаманът в теб и мен“ и става страшно защото в тази книга има по нещо за всичко, което го вълнува. Затова и сборникът с есета „Оловно кълбо“, с който той се завърна от емиграция през 1991 г., е най-доброто въведение към него: завършени есета, написани с отворено сърце и разхлопан език.

А сред книгите му преди напускането на България, например, има и една отлична биография „Добри Желязков“. Също толкова ерудитска и същевременно по-четивна неможеща да бъде.

Излиза, че биографията на Петър Дънов е предшествана от много съчинения, в които водеща е нишката на паметта за същинското, онова, което за Атанас Славов представлява трайност в българската или пък изобщо в световната култура. Навсякъде разказът му пулсира между портретуването на някоя широко скроена личност и разлистването в един мащабен пейзаж на културна ситуация, на неписани закони и генотип на една култура, а в някои случаи и на духа на времето.

Иглика Василева

Атанас Славов

Роден в Сливен на 25 юли 1930 г. Живее в САЩ. Публикувал е над петдесет книги с поезия и художествена проза на български и английски език, научни изследвания в различни области на изкуството и теорията на литературата.

Стипендиант на БАН В София, на Фордовата фондация в Ню Йорк, на Уилсоновия център и на Международния център за научен обмен във Вашингтон.

Носител на научни звания и български и международни награди в областта на художествената литература, културата, киното и радиото.

Удостоен с ордена Стара Планина първа степен.

Почетен гражданин на град Сливен.

Има три деца, три внучки и един внук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...