Jump to content

Recommended Posts

ЛУНАТА

Ние приемаме по един безспорен начин, че качествата, които имат членовете на Слънчевото семейство - Луната и Планетите, т.е. онова, което астрономията може да ни даде за всеки един от тях, определя естеството на силовите течения и влиянието, което те имат върху Земята, върху живота на нея и по-специално върху човека.

За Луната знаем, че е най-близкото до Земята Небесно тяло. Отстои от нея средно на 385 000 километра, като най-близко (при Перихелий) идва на 356 410 километра, а при най-далечно (при Афелий) - на 406 740. Оттук приемаме, че нейното влияние е много силно, макар и размерите й да не са големи (има диаметър от около 3500 километра). Разликата от най-далечното и най-близкото й положение спрямо Земята е равно на 50 330 километра, което за нейната малка орбита е значително. Затова влиянието й при Перихелий е много по-силно, отколкото при Афелий. При Перихелий тя изминава за едно денонощие 14 -15 градуса, а при Афелий - към 12. Малкият размер, както вече отбелязахме, говори, че макар и влиянието й да е силно, то засяга предимно по-обикновените и повърхностни прояви на човека (интелектуални, емоционални или подтика за творчество). Хората със силно лунно влияние - Лунните типове - достигат най-много до средна интелектуалност.

Средната плътност на лунното вещество е 3,33 по-плътно от водата, докато на Земята тя е 5,5. Това говори за две неща: първо, че Луната се е образувала много по-късно от Земята, и второ, че нейното влияние тласка човека към по-отвлеченото, към по-малкия контакт с материалното, към по-абстрактни науки и въпроси, като събужда и развива въображението.

Около своята ос Луната се върти бавно; едно завъртане спрямо един неподвижен наблюдател на звездите тя прави за 27 и една четвърт денонощия - т.нар. СИДЕРИЧЕН МЕСЕЦ. А по отношение на Земята, която в течение на една година прави пълна обиколка по Еклиптиката, Лунното завъртане е 29 и половина денонощия, т.нар. СИНОДИЧЕН МЕСЕЦ. С това си качество Луната дава на родения под нейното силно влияние стремеж към спокоен, безметежен, без напрежения живот, липса на устрем за бурна изява (инициатива), боязливост, страхливост, особено по отношение на своето здраве и смърт. Тези хора обичат меки дивани на чашка кафе, при лек, спокоен и приятен разговор, но са общителни, любезни, весели, разположени. Затова главата на Лунните типове е с овална форма и лицата им са кръгли. Бива ги за чиновници и като такива са приятни, изпълнителни, добросъвестни. Те добре изпълняват, но лошо управляват, защото им липсва решителност. Поради тези качества хората под силното лунно влияние са добри другари в живота, особено жените; те сладко се усмихват и се стараят да се понравят. Погледът им е привлекателен и търсят мъж, когото да чувствуват като силен свой закрилник.

Оста на лунното въртене е почти перпендикулярна по отношение на Еклиптиката, което е най-ценното нейно качество и дава на лунното влияние дарбата да преценява добре истинското разрешение на всяка поставена задача, дарбата за добра интуиция, което говори, че контактът и с идейния свят е много тесен.

Кожата по тялото и лицето на Лунните типове е бледа и чувствителна от допир със Слънчевите лъчи. Те не могат да се излагат на крайморското Слънце по плажовете, а трябва да седят на сянка, т.е. не могат да използуват облагите на слънцелечението.

Отразителната способност на Луната, или т.нар. АЛБЕДО по отношение на падналите върху нея Слънчеви лъчи, е слаба - само 7 процента, а поглъща 93 процента от тях. Това придава на нейното влияние жажда да задържа придобитото и стремеж към неговото запазване. Това дава и добра памет при силното влияние на Луната и прави челото изпъкнало в средната си част; също определя наличие на добър апетит, което придава известна пълнота на тези типове. За пълнотата на тялото им допринася и тяхното домоседство - не обичат движенията и напреженията. Затова очите им са големи, широко отворени, кръгли. Активността на Звездното им тяло е слаба и затова обичат да се излежават, преди да станат от сън, чувствайки се все още морни.

Луната няма атмосфера, затова Лунните типове лесно споделят своите впечатления и всичко, което ги вълнува, без каквато и да било сериозност и задълбоченост. Зле поставените Лунни типове са клюкари, обичат да разкрасяват дребните случки и преживелици. Хитри, лениви и глупави са те, а невинността им е престорена.

Движението на Луната около Земята е особено сложно. Тя има най-дългата формула, определяща нейното движение, което е крайно променливо. Затова хората под силно лунно влияние са променливи, непостоянни, неустойчиви. Това качество дава на лицето къс, разширен долу и вирнат нос.

Луната със своето влияние има отношение към гръбначния мозък, който управлява всички жлези с вътрешна секреция, но на първо място - стомаха и половата система с техните жлези и секреции, които при силно лунно влияние са активни. За тях трябва по- интензивна дейност, гимнастики и да се търсят начини за избягване на вродената им инертност, която дава мека, слаба и тлъста брадичка.

Луната е свързана със зодиакалното съзвездие РАК. В това съзвездие през в ясна и безлунна нощ могат да се видят с просто око около 60 звезди, но те са, общо взето, слаби и само пет от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Тези звезди в действителност не са слаби, но са много отдалечени от нас и съгласно закона на Доплер при нас достигат вълните с къса дължина, които според Астрологията имат добро и благородно въздействие върху лунното влияние.

Nikolai_Doinov_astrolog_1_005.jpg

Фиг. 5 Мъжки Лунен тип

В това съзвездие има и два звездни купа, което е най- xарактерното в него. Интересното е, че единият звезден куп преди откриването на телескопа се е виждал като размита мъглява звезда, но от звездобройците и народа е приеман за звезден куп, наричан ЯСЛИТЕ. За астрономите от по-ново време, едва след изобретението на телескопа, е станало ясно, че тази звезда е звезден куп. В него се изброяват около стотина Слънца. В пространството той заема обем от 16 светлинни години и е на разстояние от нас 520 такива. Другият звезден куп се вижда като звезда от пета звездна величина и е съставен от пет Слънца. Но поради голямата си отдалеченост те могат да се виждат разделени само с мощни телескопи. В настоящата епоха когато СЛЪНЦЕТО влезе в съзвездие Рак, то прави своя поврат и тръгва на юг. От този момент започват най-топлите дни в северното полушарие.

Nikolai_Doinov_astrolog_1_006.jpg

Фиг. 6 Женски Лунен тип

Но не поради това Саабей е дал на това съзвездие името и образа на речния рак, както се обяснява днес с тръгване назад. Защото има и друго връщане назад около 22 декември, когато Слънцето влезе в съзвездие КОЗИРОГ. Саабей е изтъквал, че Луната се е появила значително по-късно, когато на Земята е имало вече живи форми. Това са насекомите, морските и океански животинки, без млекопитаещите в тях, които са се появили много по-късно. Известно е, че на Земята съществуват 1 500 000 вида живи форми. От тях 1 000 000 се падат на насекомите, останалите 500 000 са на всички останали животни. Тази многобройност на видовете при насекомите говори, че те са просъществували най-дълъг период; същото е и за океанските животни. Известно е, че всички те са се размножавали и сега се размножават с яйца - обилно много яйца, за които, след като бъдат изхвърлени, не се полага абсолютно никаква грижа и каквото и да било майчино чувство. По това време такова чувство не е съществувало в живите форми, т.е. грижа за потомството не е имало. Със създаването на Луната идва и се заражда в живите форми майчиното чувство. Новите живи форми идват вече с такова чувство. Ракът е първото същество, у което това чувство се е зародило. Той не изхвърля яйцата си, а ги държи под опашката си, докато се излюпят и излязат навън от яйчните обвивки.

Съзвездията, които имат звездни купове, носят и излъчват от себе си топлите, мили, милосърдни майчини чувства. Но докато във всички други Зодиакални съзвездия, които имат звездни купове, има и други обекти (Слънца със силна изява или нещо друго, което да нарушава чистите влияния на звездните купове), то съзвездието РАК няма такива и остават да действуват в него само двата звездни купа, т.е. майчиното чувство. Затова Луната е майката и дава майчинството. Тя със своето идване създава и заражда тези чувства в живите форми.

Луната със своето влияние създава и оформя мозъчните центрове в задната тилна част на мозъка - центровете, които тласкат човека към продължение на рода (половия нагон), мозъчните центрове за ядене (апетит), намиращи се пред горната част на ушите, и центровете за паметта в предната средна част на челото, за които споменахме.

ЛУНАТА В ДОМОВЕТЕ

В първи дом Луната, особено когато е на хоризонта - Асцендента, или много близко около него, дава всичко онова, което казахме за нея. Същото е и при другите ъглови точки на границата между домовете, но вече в по-слаба форма и, разбира се, при добри аспекти.

Във втори дом Луната е без особен израз, без ясно изразени особености, а е налице само едно, подсилване на нейното влияние. Вниманието е повече в аспектите, които тя има с Планетите.

Във в трети дом Луната показва, че роденият ще има стремеж често да сменя работата си (професията), а също така и да пътува.

Луната в четвърти дом говори за човек, който ще бъде при добри условия и грижи в семейството, където се е родил, но ще напусне родния си край и ще живее другаде. Обикновено се женят в други селища или за чужденци и живеят при тях.

В пети дом, особено ако Луната е в Перихелий, т.е. бързо се движи, пред нас е човек, който ще има много връзки с противоположния пол, много любовни приключения.

В шести дом Луната показва човек, който ще има много добри връзки с обикновените хора от народа, които ще го подпомагат, а с близките си роднини ще бъде в добри отношения.

В седми дом Луната показва човек, който ще има много кандидати за женитба; той е общителен, любезен, контактен и (особено когато Луната е Перихелий) бързо се движи.

В осми дом действието на Луната е изобщо слабо, особено когато е в Афелий (бавно се движи). Стремежът за семеен живот не е подчертан.

В девети дом Луната говори за човек с богато въображение, лунните му качества са добре изразени и много пътува.

В десети дом имаме човек, който ще има връзки и ще ръководи обикновения народ, работата и професията му ще бъде свързана с някакво ръководство на този народ и с неговите нужди.

В единадесети дом Луната показва човек, който със своята професия ще бъде свързан с обикновените хора и те ще му бъдат в услуга.

Луната в дванадесети дом говори за човек с добри способности за прояви в писателството, особено в поезията, ако Луната има аспект с Меркурий и Венера.

АСПЕКТИТЕ НА ЛУНАТА С ПЛАНЕТИТЕ

С Вулкан отбелязахме вече.

С Меркурий при съвпад и тригон имаме човек, който бързо схваща, запаметява и разбира всичко. Такъв човек е крайно изпълнителен към своите обещания, помни ги и ги изпълнява.

Много често при тези аспекти на Луната имаме изяви на литературни способности. При другите добри аспекти имаме същото, но в по-слаба форма. При лоши аспекти можем да приемем пак същото, само че тези способности се изразяват периодично, не са така плавни и постоянни. Ако нямаме аспекти, човек вяло и без интерес се отнася към всичко, забравя и не изпълнява своите обещания и задължения.

С Венера при съвпад и тригон имаме човек, който обича хубавата обстановка и наредба в дома, т.е. обича да я създава и поддържа. Много често при тези аспекти имаме ясно изразени способности към изкуството, най-вече към изобразителното. При другите добри аспекти е пак същото, но тук проявата е на импулси, малко по-строго, на етапи и човек се чувствува малко обиден, когато е принуден да върши и изпълнява обикновените домашни задължения и слугинската работа. При липса на аспекти човек няма отношение към всичко онова, което Луната и Венера са способни да дадат.

С Марс при съвпад имаме добре сложен, висок човек. При лоши аспекти, особено ако са точни, имаме човек, който ще има неприятности и операции в областта на половите органи, лоши и дразнещи връзки с партньора по женитба и често развод. При тригон и други добри аспекти имаме добри и правилни полови връзки с партньора, и изобщо човек е привлекателен за тези от противоположния пол.

С Юпитер при съвпад и добри аспекти имаме човек благороден, услужлив, с бащинска обхода към околните.

Тези хора обикновено имат добър апетит и са доста едри и пълни, плодовити са в семейния си живот и имат деца и при най-малкото докосване до противоположния пол. При лоши аспекти имаме човек, който с надменност гледа на околните и с една натрапчивост търси те да му бъдат в услуга, да му свършат и най-малката работа, която и той може да свърши, без да има чувство и задължение да им се отплати за това. При точните лоши аспекти често пъти лицето има връзки с човек от противоположния пол и умело заблуждава партньора : си за тях. Имат също добър апетит и са с една не особено приятна пълнота. Тези хора често страдат от разстройства на черния дроб. При липса на аспекти липсва изява на тези качества и човек няма отношение към тях.

Със Сатурн при съвпад, който е лош аспект, имаме слаба възможност за създаване на поколение. Заедно с другите лоши аспекти, имаме човек, който към близките си е крайно ревнив, подозрителен, затворен в себе си, не обича да споделя своите планове и вълнения с тях, предпазлив е, страхлив и е всякога с лош стомах - неразположение, язви и други разстройства в коремната област. При добри аспекти имаме една постоянна и похвална грижливост към всичко и всички членове на семейството, изобщо добра грижливост към всички близки.

С Уран при съвпад и добри аспекти имаме човек с добри планове и идеи за уреждане на семейните и домашни работи. При лоши аспекти е налице същото, но обременено много често с неестествени, странни подтици за преустройство. При лош аспект, но силна позиция на Уран имаме човек с неестествени полови влечения.

С Нептун при добри аспекти, особено при съвпад, имаме крайно интуитивен човек, който като сюнгер попива и разбира всичко. Когато е в общество, той схваща обстановката и хората около себе си, без да става нужда да му се обяснява каквото и да било. При силна позиция на Нептун имаме човек с качества и способности към изкуството, с топли и мили отношения с близките си, който с една подчертана топлота бърза и търси начин да задоволява техните нужди. Приятен и мил е за близките си. При лошите аспекти имаме човек, който е хладен, неотзивчив към нуждите на своите близки. На семейния живот гледа много свободно, не заляга достатъчно здраво в него и много често е готов да изневери на партньора си. При точните лоши аспекти разводът е почти неизбежен.

С Плутон при съвпад е много лошо: той всякога отнема възможността за създаване на добро и здраво семейство, дава често безплодие, а понякога тласка човека и към монашество.

При другите лоши аспекти дава болезнена привързаност към всичко свое и особено към децата си, а също жажда за остри забележки към партньора си. При добрите аспекти имаме човек, който с голяма активност урежда и се справя с всички семейни задължения и задачи, има приемлива и разумна привързаност към своето и най-вече към децата си, с активна полова дейност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...