Jump to content

Recommended Posts

КОСАТА

Дотук разгледахме центровете, които се намират на онази част от главата, която се покрива от косата. Самата коса обаче също така дава известни указания за човешката природа. Върху главата на човек има около 250000 косъма. Те се приемат от мъдреците за проводници - антени, чрез които човек влиза в контакт (долавя чувствата и подтиците за постъпки) с другите светове. Когато космите на главата са изобилни и косата е гъста, пред нас е човек с голяма жизнена сила. Той е здрав, енергичен, способен да се противопоставя на онези фактори, които са способни да нарушат както неговото физическо здраве, така и всички други негови чувства, мисли и воля за изява. Тези хора обичат своята независимост и свобода и не се поддават на влияния. Когато космите са дебели, при по-добра интелигентност и по-добре развити морални качества, имаме човек самостоятелен, издържлив на всички напрежения, било те физически, емоционални, интелектуални или волеви. Показва устой в постигане на поставените задачи, също и предприемчивост, поемане на отговорност за всяко нещо. Ако обаче имаме дебели косми при слаба и необработена интелигентност и морални качества, то пред нас е човек упорит, инат, своенравен и груб в постъпките и отношенията си към другите. Колкото космите са по-дебели, толкова тези качества са по-ясно изразени.

Тънките косми говорят за човек с деликатно здраве. Такъв човек е неспособен за каквито и да било напрежения. За тях са необходими само благоприятни условия на живот. Те имат мек характер, деликатни са в обноските си към другите. При интелигентност, колкото са по-тънки и меки космите, толкова имаме и по-голяма мекота, внимание, благородство и възпитание в неговата обхода. Дългите косми са признак на дълъг живот. Когато косата на човек е щръкнала и не се подава на волята му, а стърчи нагоре или се разпилява, разрошена е, това показва електрична, нервна, нетърпелива и гневлива натура. Ако човек иска да се самовъзпитава, трябва да държи косата си в изправност, по-често да се реше с гребен. Колкото косата е по-мека и податлива на човешката воля, на ресането, толкова човек е по-магнетичен, по-мек. Такъв лесно се схожда и примирява с хората. При човек с къдрава коса чувствата преобладават над мисълта. Който има къдрава коса, слуша първо сърцето си, а после ума. Права коса имат хората на мисълта. Те слушат първо ума си, а после сърцето си. Черната коса у даден човек говори за силни и горещи чувства, силата му е в чувствата, в Астралния свят. Когато човек започне да се безпокои и тревожи, косата му започва да оредява. Когато тези тревоги станат големи, бурни и резки, в организма се образува млечна киселина, която умъртвява корените на космите и те падат.

Косата предпазва човек от силната Слънчева светлина, намалява нейната сила, като способствува тя да се приеме безболезнено и безопасно. С това се уравновесяват силите на мозъка. Всеки косъм е център на динамични сили, които помагат за разпространение на кръвта по повърхността на тялото. Космите служат за орегулирване на енергиите в човешкия организъм. Ако всички косми по тялото на човека се отнемат, той ще се натъкне на големи нещастия. Космите са така необходими за човека, както растенията за Земята. Ако растенията изчезнат, Земята ще се превърне в суха, безжизнена пустиня.

Един човешки косъм, прекаран между пръстите, ще ни даде възможност да разберем дали е гладък или грапав. Ако косъмът е гладък, това е добър признак и показва човек с уравновесени качества и способности. Ако косъмът е неравен, грапав, това показва, че имаме нещо необработено в характера на този човек, проявите му вървят на импулси, без каквато и да било последователност, оправдана от здравия разум и моралните принципи. Ако космите в горния край на челото се спускат и образуват остър ъгъл, то при широко, високо и добре оформено чело имаме човек крайно внимателен, взискателен към всички задължения, отнасящи се до него или до другите. Ако челото е малко, тясно и пак с остър ъгъл на косата, то имаме човек крайно критичен, вечно недоволен, взискателен и мърморещ, гледащ винаги мрачно на хората и света.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...