Jump to content

Recommended Posts

ПРЪСТИТЕ

При пръстите имаме два основни типа: гладки и възлести. Гладките пръсти в зависимост от формата си биват: 1/ гладки конични; 2/ гладки квадратни; 3/ гладки лопатовидни; 4/ гладки остри, като не целият пръс те коничен, а само първата (нокътната) фаланга е заострена.

При възлестите пръсти имаме пак същото: възлести конични, възлести квадратни, възлести лопатовидни.

Когато връзките (между фалангеалните стави) между отделните фаланги са гладки, без задебеление, такива пръсти се определят като гладки. Ако връзките между фалангите са задебелени, издути, то такива пръсти се определят като възлести. Възли на пръстите са само тези, които по природа са се образували, а не от болестни състояния.

Възлите между първата и втората фаланги се наричат възли на мисълта. Те определят човека на ясната философска мисъл. Такива хора в нищо не вярват, докато не проверят и изпитат всичко, до което се докоснат. Човек с такива възли по-задълбочено разглежда всеки един въпрос, с който се сблъска. Ако тези възли изпъкват предимно по гърба на пръстите, а не отстрани, тогава имаме човек с изобретателска, гениална мисъл. При заострени краища на пръстите тези възли означават хора оптимисти. При квадратни краища на пръстите показват честен и справедлив човек. При лопатовидни пръстите показват любов към задълбочената, осмислена работа и неуморимост.

Възлите между втората и третата фаланги са възли на независимостта. Те определят човека с независим, самостоятелен характер, неподдаващ се на влияния от други в своите решения. Възлите между третата фаланга и дланта, които ясно изпъкват, когато ръката е свита в юмрук, показват практично осъществяване на всяка поставена задача. Те говорят за склонност към ред, организираност в изпълнение на задачите и устрем за придобиване на материални дела. Изобщо когато една идея, цел или възприятие проникне в мозъка на човек с възлести пръсти, те лесно не отминават, не се заличават, а остават там трайни, като се подлагат на обработка и се подхвърлят на строг анализ и задълбочено обмисляне. При големите ръце всичко се подлага на строг анализ, а при малките - на обобщение. Разбира се, трябва да се обръща внимание доколко възлите са развити: колкото те са по-развити, толкова по-силно се проявяват изтъкнатите качества и черти.

Възлите при дебели пръсти дават голяма активност, независимост, активно противопоставяне.

Нежно развитите възли изразяват една женственост, присъща на разговорлив и пъргав човек.

Гладките пръсти са въобще характерни за емоционалните хора - хората, които лесно възприемат събитията, лесно схващат и разбират както обстановката, така и хората, с които имат контакт. Те са хора с повече или по- малко развита интуиция и с бърза възбуда. Те лесно възприемат и бързо забравят възприетото, без да вникват по-задълбочено във всичко онова, което животът им поднася.

С други думи, това са хора, които са повече или по-малко повърхностни и колкото пръстите са по-гладки и конични - по-изострени, толкова тези качества са по-ясно изразени. Гладките конични пръсти могат да бъдат къси и дълги. Когато имаме гладки къси пръсти, тогава пред нас са хора които бързо съобразяват, но нямат време да се задълбочават в подробности. Общият вид за тях е достатъчен, за да направят своя извод, без да се впускат в подробности Затова хора с такива пръсти са доста безцеремонни и между другото не обичат да се занимават със своя тоалет. В практичния живот техните възгледи са верни, защото отсъждат предимно по вдъхновение. Говорят и питат кратко и определено.

Дългите гладки конични пръсти се увличат в подробности до най-големи дребнавости. Обичат да обясняват и да говорят подробно за всичко и често преувеличено за видяното и преживяното, като понякога като понякога заблуждават и лъжат, особено когато пръстите им са по-заострени.

Съществуват пръсти, при които не целият пръст, а само първата (нокътната) фаланга има конична заостреност. Такива пръста са характерни за хора, у които преобладават душевните подтици - религиозност и идеализъм, безразличие към материалното. Това преобладаване на душевните подтици лесно довежда до ефекти, изразени в гласа и жестовете. Такива пръсти говорят също и за фанатизъм.

Дълги, гладки, стройни и кръгли пръсти показват артистичност, любов към подробностите и известна духовитост.

Квадратните гладки пръсти показват стремеж към порядък, прямота и често изпадане в мания. Хора с такива пръсти спазват приетите задължения, организацията и симетрията, проявяват склонност към нравствените, политическите и социални науки. Обичат реалистичните изкуства, а не тези в които доминира въображението.

Лопатовидните върхове на гладките пръсти показват потребност от движение, склонност към положителен живот, интерес към материалното. Те проявяват любов без особен интерес и нежност и често показват смелост, храброст, безстрашие и желание да се изтъкнат. Присъщи им са движението, деятелността, обичат полезното. Когато пръстите са чрезмерно лопатообразни, показват нетърпимост и рязкост.

Общо взето, пръстите се делят на къси и дълги. Хората с къси пръсти имат бърз ум, бързо схващат и разбират нещата и незабавно действуват, притежават раздвижена емоционалност и темперамент. Не обичат подробностите. Дългите пръсти - обратното: те са на хора на по-бавното мислене и вземане на решения.

Твърди, извити навътре пръсти показват пестеливост, скържавост, изобщо човек на икономиите.

Меките пръсти говорят за импулсивна, променлива настроенията натура, с голяма чувствителност.

Когато първите (нокътни) фаланги от вътрешната си страна са издути, меки и топчести, се наричат очите на слепците, защото слепците с тях „виждат" и усещат. показват голяма чувствителност и възможност чрез тях да се разпознават много неща, т.е. чуткост във всяко направление.

Тъпите пръсти по принцип показват човек, който не се ръководи от чувствата. Той проявява по-голям реализъм в живота.

Пръсти, които са много дебели в основата си, а са къси и заострени накрая, показват бруталност и липса на мисъл.

Ако пръстите, събрани и опънати, прилепват толкова плътно, че капка вода не може да мине през тях, то имаме човек скържав, себичен, с жаждата да трупа богатства, а също и с добре развита храносмилателна система.

Ако обаче между пръстите има пролуки, това говори за човек с характер, готов за саможертва и услуги към другите. Показва също, че храносмилателната му система не е много активна.

Ако опънатите пръсти частично се закривяват и се препокриват един друг, това е лош белег, показващ, че лицето няма установеност в решенията и мненията си. Той ще променя становищата си всяка минута и лесно ще измисля клевети спрямо другите.

Ако пръстите са непропорционално къси спрямо дланта и са дебели, лицето е арогантно, мързеливо, небрежно е и в интелектуално отношение е бедно.

Ако пръстите са с непропорционална, много по-голяма дължина от дланта, имаме човек, който има много малка връзка и усет към реалното.

Ако опънатите пръсти очебийно се извиват нагоре, това при по-примитивен човек означава любопитство. Ако човекът е по-издигнат и по-добре сложен, това показва любов към знанието.

Ако пръстите са със заострени върхове, показват голяма психична сила, любов към красотата, но издават също лекомислие и несериозност. Всеки пръст си има своите особености и оттам - своето значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...