Jump to content

Второстепенните линии


Recommended Posts

ВТОРОСТЕПЕННИТЕ ЛИНИИ

Тези линии не са изразени във всички ръце и отразяват по-специалните качества и способности в човека. Второстепенните линии са:

1. Аполонова линия.

2. Чернодробна - Марсова линия.

3. Линия на брака.

4. Гривните.

5. Уранова линия.

6. Меркуриева линия.

7. Плутонова линия.

1. АПОЛОНОВАТА ЛИНИЯ (фиг.58, 1-1). Тя прорязва Аполоновия хълм. Колкото тя е по-дълга, по-права, по ясно очертана, толкова повече слава и известност ще има този човек във връзка с изкуството. Гьоте например е имал Аполонова линия, която е преминавала по цялата му длан и е достигала до края на връхната фаланга на Аполоновия пръст. Аполоновата линия характеризира радостите в живота, отношенията на човека към изкуството, славата и богатството, добито чрез изкуството. Ако Аполоновата линия достига линията на живота и има вид, че е клон от тази линия, то такъв човек ще има успех, който се дължи преди всичко на условията му и прилежната насоченост на неговото творчество. Ако Аполоновата линия отива към Лунния хълм, то творчеството в изкуството при този човек е свързано с въображението, интуицията художествения усет, пътуванията, а също така и със съдействието и помощта на други лица. Ако Аполоновата линия се спуска към Урановата област, то творчеството въобще и това в изкуството е белязано с голяма, разумна оригиналност и с внасяне на нещо ново. Ако Аполоновата линия отива към хълма на Венера, то за изявата си в изкуството човек ще има помощта и съдействието на хора от другия пол, а също и самото изкуство ще има отношение към другия пол. Клонки от Аполоновата линия нагоре подсилват успехите, като характерът на изявата, която способствува за успеха, ще зависи от качествата на хълма, към който тя се насочва. Ако Аполоновата линия се спуска и се съединява със Сатурновата линия, то успехът в изкуството и творчеството се достига самостоятелно, с личен труд, напрежение, усилия, преодоляване на спънки, без ничия помощ и най-вече по пътя на дълбоката мисъл. Ако Аполоновата линия се спуска и стига до гривната, долу при китката, имаме човек с изключителни способности за успехи и богатство. Ако Аполоновата линия се спуска към Марсовия хълм, то успехите и творчеството са свързани с големи борби, настойчивост и инициатива.

Nikolai_Doinov_astrolog_3_004.jpg

фиг. 58

Двойна, добре изразена Аполонова линия показва музикални способности в изкуството. Повече паралелни Аполонови линии показват всестранни способности в творчеството. Ако при това успоредните линии са добре изразени, без чупки, гънки и каквито и да било други белези, тази всестранност е благодатно изразена и съпроводена с успехи. Ако пък тези линийки са разкъсани и неясни, тази разностранност в дейността е неорганизирана; такъв човек се залавя едновременно с много неща, но неорганизирано и за своя вреда. Ако Аполоновата линия не минава по средата на Аполоновия хълм, а е отместена към Сатурновия, показва, че в израза на творчеството си и изкуството този човек ще се намира под влиянието на мисълта, на разсъдъка преди всичко. Ако пък линията минава по-близо до Меркуриевия хълм, това показва, че материалният интерес, паричната сметка, изобщо личните интереси са свързани с творчеството на този човек. Аполоновата линия, която минава точно по средата на хълма, показва човек на чистото изкуство, озарено от творческия подтик, без каквито и да било влияния. Ако Аполоновата линия достига до сърдечната линия, това говори за по- слаба изява на изкуството, а освен това тази изява ще се прояви и по-късно в живота. Ако стига до умствената линия, това говори за по-голямо участие на мисълта в творчеството, като успехите ще дойдат също в по-напреднала възраст. Напречни чертички по Аполоновата линия говорят за пречки в творческия процес, опасност от безчестие. Ако тези чертички излизат от Сатурновия хълм, пречките ще дойдат от близки хора. Ако идват от хълма на Меркурий, пречките ще дойдат от чужди хора, предимно от интриги и завист. Острови на Аполоновата линия показват неприятности и принудителни промени в работата, творчеството, службата, а също и възможност за крупен скандал. Змиевидна Аполонова линия показва непостоянен успех. Кръст върху Аполоновата линия показва опасност за честта и разочарования. Звезда на Аполоновата линия говори за успехи и почести в службата. Ако Аполоновата линия достига до областта на Хано, ще имаме успехи в по-късна възраст, след известни пречки и борби. Ако Нептуновият пояс от линийки пресича Аполоновата линия, това показва пречки за постигане на успехите, които трудно се превъзмогват поради силна чувствителност и изразена емоционалност. Клонки от Аполоновата линия нагоре показват успехи, а клонки надолу - неуспехи, като характерът на успеха се определя по свойствата на хълма, към който е насочена клонката.

Изтъкнахме, че Аполоновата линия определя подтика и стремежа на човек към изкуството и към по-лекия и свободен от ограничения живот. Самата линия и линийките, които имаме на Аполоновия хълм, определят по-скоро чувствата, емоциите, които съпровождат и тласкат човека в определена насока. Доколко обаче той ще може да осъществи тези подтици и ще може да им даде един правилен израз, това ще зависи от строежа на самата ръка. Ако ръката на един художник или скулптор е голяма, кокалеста, суха, гъвкава, с тънка кожа отгоре - ръка, даваща прецизност в изпълнението на всяка задача, то такъв човек може да създаде много добри произведения на изкуството в два варианта. В първия той може да няма добре изразена линия на Аполон; в такъв случай неговите картини, скулптури и каквито и да било произведения ще бъдат по-скоро едни фотографии, носещи точен израз на онова, което се изобразява. Изобщо в творчеството на такива хора няма да има никаква емоционална изява и нищо, което да дава израз на някакво чувство. Във втория случай, когато имаме добре изразена Аполонова линия, творбите, които тези творци създават, ще отразяват и някакво дълбоко чувство, което ги е вълнувало. Така че при тълкуването на дадена ръка, трябва особено много да се внимава каква е самата ръка, за да се даде точна преценка на линиите. Ръка голяма, кокалеста, суха, гъвкава, с междини между пръстите, с тънка кожа отгоре, показва един прецизен творец, дори и без ясно изразена линия на Аполон. А ръце по-малки, но пак кокалести, не така сухи, с добре изразена Аполонова линия, определят човек, който може да не е толкова прецизен, за да даде точен фотографски образ, но ще поднесе творба, която носи ярък отпечатък на силни емоционални преживявания.

МАРСОВАТА ЛИНИЯ (фиг.58, 2-2). Началото на Марсовата линия може да започне от линията на живота като негова клонка или от Урановия участък. И в двата случая тя минава покрай Лунния хълм и отива към Марсовия. Една такава добре очертана и ясна Марсова линия говори за голяма енергия и способност във всички занаяти, където се борави с метал и огън, с умение да командува и разпорежда, със способности също и във военното дело. Тя говори също и за сприхавост, особено ако е къса и започва от областта на Хано. Когато Марсовата линия започва от линията на живота, тази енергичност се изразява в постигане преди всичко на материални ценности, свързани с ежедневните нужди на човека - пари, имоти, богатства. Ако пък започва от Урановата област, това говори също за голяма енергия, изразена при всяка поставена задача, предимно като интелектуални постижения. Ако Марсовата линия пресича линията на Сатурн, когато последната започва от Урановия участък, а линията на Марс започва от линията на живота, имаме опасност от огън, от изгаряне. Изобщо добрата Марсова линия дава издръжливост, твърдост и постигане на всяка поставена задача, а също добро, устойчиво здраве. Такава линия подобрява онова, което линията на Сатурн дава. Ако Марсовата линия започва от хълма на Венера, това показва силна полова възбуда и опасност от болести на половите органи. Ако липсва Марсова линия, показва човек със слаба енергия, човек без импулси.

ЛИНИЯТА НА МЕРКУРИЙ (фиг.58,6-6). Тази линия минава през хълма на Меркурий, покрай Лунния хълм, малко по-навътре от Марсовата линия и се спуска към Урановата област. Когато тази линия е добре очертана и ясно изразена, имаме човек с добри интелектуални способности, подчертан интерес към науките, с литературни способности и ораторски талант, с възможности добре да се изказва, също и с добро състояние на нервите. Ако край Меркуриевата линия има малки успоредни линийки, това подсилва казаното по-горе. Ако на Меркуриевия хълм имаме няколко малки, надлъжни, успоредно разположени линийки, които стигат до линията на сърцето, имаме човек с всестранен научен интерес, макар и не така задълбочен. Колкото Меркуриевата линия минава по- близо до най-изпъкналата част на Лунният хълм, толкова този човек е по-склонен към отвлечените Окултни науки. Ако Меркуриевата линия има клон към Аполоновия хълм, то в такъв човек имаме благоприятни условия за медицински науки и за лекарска професия.

НЕПТУНОВ ПРЪСТЕН (фиг. 58, 8-8). Този пръстен се намира под Сатурновия и Аполонов хълм, между хълмовете на Юпитер и Меркурий, над линията на сърцето. При твърда ръка, когато линийките на този пръстен са правилни и ясно изразени, успоредни на линията на сърцето, показва тънък усет, интуиция в разбирането на възвишеното, ясно изразена чувствителност, стигаща до ясновидство. При меки ръце този пръстен дава прекалена чувствителност и ако линийките са разкъсани, имаме човек, който и при най-малкия повод реагира остро, злъчно, оскърбително.

ЛИНИЯТА НА БРАКА (фиг. 58, 3-3). Тази линия се намира на Меркуриевия хълм, в неговия край, на ръба на дланта, изразена в една или няколко хоризонтални чертички. Под думата „брак" не трябва да се разбира църковният или гражданският акт на утвърждаване на съюза между двама души. Ръцете не отбелязват подобни събития, а само дълбоките преживявания и връзки между мъж и жена. Затова линията на брака (ако има такава) показва, че даденото лице има една дълбока, топла и мила сърдечна връзка с човек от противоположния пол; колкото тази линия е по-ясно изразена и дълбока, толкова и връзката е по-дълбока. Ако там има повече линийки, това говори за повече връзки, особено ако тези линийки са ясно изразени. Ако линийките са неясни, имаме израз на несериозни връзки. Ако линийките на брака се пресичат с отвесни линийки, това говори възможност да има деца - толкова, колкото са отвесните линийки.

За да можем да определим каква ще бъде връзката между един мъж и една жена - благоприятна и щастлива или неблагоприятна, която бързо ще се ликвидира и ще свърши с раздяла, трябва да се гледа и линията на сърцето, а също и Венериният хълм. Ако линията на сърцето стига едва до Сатурновия хълм и ако имаме малък Венерин хълм, то краят на връзката идва бързо и разводът е сигурен.

ЛУННАТА ЛИНИЯ (фиг.58, 10-10), Тази линия изхожда от линията на живота или от Венериния хълм и отива напречно към Лунния хълм. Ако тази линия започва от линията на живота, то при ясна и добре очертана такава имаме човек с добра интуиция. Такива хора са способни да гледат на карти, кафе и пр. Силно развита интуиция може в значителна степен да съдействува за практично приложение на науката за ръката. Но, тъй като интуитивният анализ на ръката и въобще интуицията не могат да се подложат на някакъв контрол и той би излязъл от рамките на научния метод, който се гради на точни и подлежащи на проверка данни, да се осланяме само на интуицията ще бъде опасно поради възможност от погрешни изводи. Ако Лунната линия излича от Венериния хълм, имаме човек, който е склонен към вредни за него удоволствия, предразположения към наркотични средства, тютюн и пр.

ГРИВНИТЕ (фиг.58, 4-4). Те се разполагат под Венериния хълм, от вътрешната страна на китката. Състоят се от една до рядко четири линии. Тези гривни говорят за количеството наследени жизнени сили. Ако тези линии са ясно изразени, имаме човек с добра жизнена сила, добро здраве и способност за напрегната физическа работа. Те подсилват също линията на живота. Ако са слабо очертани, имаме човек със слабо изразена жизнена сила, слабо устойчиво здраве и неспособност за напрегната физическа работа.

ЛИНИИ В УРАНОВАТА ОБЛАСТ (фиг.58,5-5), Ако тези линии са насочени нагоре, показва човек, който при каквито и трудности да се намери, всякога ще стигне до свои оригинални методи за тяхното разрешение. В занаятите или в науките, без да са изучавали опита и постиженията на другите в дадена област, винаги ще намерят оригинални и разумни разрешения. Ако в Урановата област няма линии, това твори, че този човек ще трябва здраво да се придържа към опита и придобитото от другите в областта, където той работи и се проявява.

ЛИНИИ В ПЛУТОНОВАТА ОБЛАСТ (фиг.58, 7-7). Ако в гази област съществуват ясно изразени успоредни линии, отиващи към палеца, имаме човек, конто с голяма енергия и устрои се залавя с изпълнението на всяка поставена задача. Ако имаме напречни линии в Плутоновата област, явяващи се успоредни на животната и отиващи към Венериния хълм. то ще имаме личност, която ще скъса връзките си с любим човек. Колкото по-добре е изразена и по-дълбока е тази линия, толкова по-рязко и .дълбоко ще бъде това скъсване. Ако в тази област линиите са слаби и разхвърляни, то такива качества и събития няма да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...