Jump to content

4. Възлизане


Ани
 Share

Recommended Posts

4. ВЪЗЛИЗАНЕ

Музика: „Първият ден на Пролетта“ №4 - размер 3/4 - 26 такта.

Panevritmia_2013_026.jpg

Бляскави звезди-брилянти

светли сказания мълвят.

Грее чистата луна,

безспир лети по своя път

по небесна шир.

И денят пристига след нощта.

Изходно положение: Последното положение на предишното упражнение е изходното положение на упражнението, като се минава без прекъсване.

Ход на движенията:

1-ви такт - 1-во време - стъпка напред с десния крак; 1-во, 2-ро и 3-то време - дясната ръка се издига напред и нагоре, почти отвесно, с длан напред, а лявата ръка отива назад с длан навън (назад), така че ръцете да образуват права линия (Фиг. 4.1).

2-ри такт - 1-во време - стъпка напред с левия крак; 1-во, 2-ро и 3-то време - лявата ръка се издига напред и нагоре с длан напред, а дясната отива назад с длан навън (назад), както лявата в първия такт (Фиг. 4.2).

Panevritmia_2013_027.jpg

Забележка: Двете ръце описват възходящи и низходящи полукръгове. Тялото е изопнато напред и тежестта му пада върху предния крак, а задният крак се допира само на пръсти (до земята).

Тези движения се повтарят до края на музика №4.

На последния такт ръцете се спущат отстрани на тялото. (Лявата ръка изчаква, спусната надолу, прибирането на дясната ръка до тялото.)

Обяснение: Това последователно вдигане на дясната и лявата ръка отвесно нагоре говори за вечния път на живота. То говори за слизане и възлизане като два процеса в Природата, които се сменят. Страданието е долина, а радостта - връх. Сиромашията е долина, а богатството - връх. Този процес го имаме навсякъде в Природата. Нали и при обикновеното ходене кракът се вдига от земята? Това е възлизане. След това отново се слага на земята. Това е слизане.

И при възлизане, и при слизане човек трябва да знае, че този е пътят, по който трябва да се върви, че този е пътят на Живота. Защото ако човек не слезе, не може да се качи. Това упражнение улеснява човека да разбира Вечния път на Живота и да има правилно отношение към него.

Panevritmia_2013_029.jpg
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...