Jump to content

20. Побеждаване


Recommended Posts

20. ПОБЕЖДАВАНЕ

Музика: „Побеждаване“ - размер 3/8 - 80 такта.

Panevritmia_2013_115.jpg
Panevritmia_2013_116.jpg

Денят пристига след нощта

и радост иде след скръбта.

Вървиме ний по светлий път.

Прегради няма да ни спрат.

Тъй безспирно ще вървиме

с вяра и любов в гърдите,

към победи ще летиме,

докат’ гледат ни очите.

Бодро вдигаме чела,

смело тръгваме напред!

Дори в неволя и беда

за нас е хубав Божий свет.

Милва ни тихият зефир.

Пеят ни птички с весел глас.

Лей се в душата еликсир

при изгрев слънце в ранен час.

Милва ни тихият зефир.

Пеят ни птички с весел глас.

Лей се в душата еликсир

при изгрев слънце в ранен час.

Изходно положение: Изпълнителите са наредени по двойки в кръг, лявото рамо към центъра, краката прибрани, ръцете, изнесени надолу вдясно до 45° (с длани към тялото). (Фиг. 20.1)

Ход на движенията:

1-ви такт - при 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете се движат дъгообразно напред и нагоре до 45° с длани напред. Краката на място.

2-ри такт - при 1-во време стъпка напред с десния крак, при 2-ро и 3-то време левият крак се спира на пръсти. При 1-во време ръцете се подвижват успоредно и нагоре, при 2-ро и 3-то време като че подтикват нещо нагоре с пластично движение на лакти и китки. Тялото следва устрема на движението на ръцете (Фиг. 20.2).

Panevritmia_2013_117.jpg

Забележка: При това упражнение тялото е винаги обърнато напред, то не се обръща встрани, както при „Евера“. Движенията на ръцете са винаги успоредни.

3-ти такт - при 1-во време с леко полюляване тежестта на тялото преминава на левия крак, при 2-ро време десният крак се повдига и сгъва в коляното и при 3-то време пръстите са насочени надолу. При 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете се движат дъгообразно наляво встрани надолу, лявата минава по-назад (Фиг. 20.3).

Panevritmia_2013_118.jpg

4-ти такт - при 1-во време стъпка с десния крак напред, при 2-ро време тежестта на тялото с полюляване минава на него и при 3-то време левият крак е опрян на пръсти. При 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете правят дъгообразно движение напред до 45°, както и в 1-ви такт.

5 такт - при 1-во време стъпка напред с левия крак; при 2-ро и 3-то време десният крак се допира на пръсти. При 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете правят успоредно движение нагоре и напред, като че подтикват нещо с пластично движение в лактите и китките. Тялото следва устрема на движението на ръцете.

6 такт - при 1-во време с леко полюляване тежестта на тялото преминава на десния крак; при 2-ро време левият крак се повдига и сгъва в коляното, с върха на пръстите опира горната част на стъпалото на другия крак и при 3-то време пръстите са насочени надолу. Ръцете заемат изходното положение.

Тези движения от 6 такта се повтарят до края на музиката.

Обяснение: Едновременно движение на ръцете напред и нагоре, като че ли блъскат въздуха. Това е завладяване на всичко онова, което е придобито, за да станем разумни господари на онова, което сме придобили.

Panevritmia_2013_119.jpg
Panevritmia_2013_120.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...