Jump to content

22. Запознаване


Recommended Posts

22. ЗАПОЗНАВАНЕ

Музика: „Запознаване“ - размер 3/8-60 такта.

Panevritmia_2013_127.jpg

Колко приятно птиченце пее

и благодатно Слънцето грей.

Росни ливадите, свежи поляните,

играем ний и пеем в ранина.

Росни ливадите, свежи поляните,

играем ний и пеем в ранина.

Живота е красив и изобилен,

че Бог над нази е милостив.

Живота е красив и изобилен,

че Бог над нази е милостив.

А след игри и песни красиви

ние работим в нашите ниви.

И ги посяваме – семе избрано,

да никнат, зреят житни класове.

И ги посяваме – семе избрано,

да никнат, зреят житни класове.

И дребен дъжд-роса ще ги полее,

и Слънцето ще ги възрасти.

И дребен дъжд-роса ще ги полее,

и Слънцето ще ги възрасти.

Изходно положение: Изпълнителите са наредени по двама, в кръг, с лице един към друг. Вътрешният кръг е с гръб към центъра, външният - с лице към центъра.

Играчите са хванати за ръце. Лактите са заоблени. Ръцете образуват красив венец. (В това упражнение и следващите винаги дясната ръка се поставя върху дланта на лявата на партньора.)

Panevritmia_2013_128.jpg

Вътрешен кръг

Тежестта на тялото е върху десния крак, левият е опънат наляво на пръсти. Дясната ръка, издигната на височина на лицето, с длан към земята, е поставена върху дланта на лявата ръка на партньора. Лявата ръка, изнесена на височина на слънчевия възел, заоблена в лакътя, с длан нагоре, държи пръстите на дясната ръка на партньора, палецът е отгоре.

Ход на движенията:

1-ви такт - при 1-во време леко залюля- ване, тежестта на тялото преминава върху левия крак; при 2-ро и 3-то време десният крак се опира на пръсти. При 1-во, 2-ро и 3-то време двете ръце с пластично движение описват дъга надолу, после нагоре и наляво, на височина на гърдите, и се пускат (на 3-то време).

2-ри такт - половин обръщане наляво на левия крак и обръщане с лице към центъра. При 3-то време десният крак стъпва надясно и настрани, тежестта на тялото пада върху него. При 1-во и 2-ро време ръцете се приближават пред гърдите с длани надолу и средните пръсти се допират (Фиг. 22.2).

При 3-то време ръцете се отделят хоризонтално встрани, с длани надолу (Фиг. 22.3).

Panevritmia_2013_129.jpg

3-ти такт - при 1-во време с полюляване тежестта на тялото се пренася на левия крак, при 2-ро и 3-то време десният крак се опира на пръсти. При 1-во време дясната ръка се свива пред гърдите с длан надолу, при 2-ро време лявата ръка е обърната с длан нагоре и прави пластично движение и докосва дланта на дясната ръка. В 3-то време ръцете образуват един

диагонал пред гърдите, като десният лакът се намира на нивото на рамото, а левият е обърнат надолу. Това движение предава на тялото лек страничен наклон (Фиг. 22.4).

Panevritmia_2013_130.jpg

4-ти такт - при 1-во време се прави полуобръщане надясно, като се завърта на десния крак и се обръща с лице към партньора, левият крак следва движението на тялото. При 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете се отделят (Фиг. 22.5).

5 такт - гърбът е към центъра. При 1-во време левият крак стъпва наляво, при 2-ро и 3-то време с полюляване тежестта на тялото минава на него, десният крак е надясно на пръсти. При 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете се издигат плавно наляво, лявата - на височина на лицето, а дясната - на височина на гърдите (Фиг. 22.6).

6 такт - при 1-во време с полюляване тежестта на тялото се пренася на десния крак, при 2-ро и 3-то време левият се опира на пръсти. При 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете описват дъга надясно и вземат изходното положение (Фиг. 22.7).

Външен кръг

Изпълнителите от външния кръг са с лице към центъра. Те правят същите движения и стъпки с ръцете и краката, както техните партньори от вътрешния кръг, но обратно.

Забележка: Дясната ръка, бидейки активна - дава, лявата като пасивна - приема. Важно е при хващането дясната ръка да бъде винаги отгоре на лявата.

Panevritmia_2013_131.jpg

Тези шест такта се повтарят непрекъснато до края на упражнението.

Обяснение: Двамата в двойката са обърнати един срещу друг със заловени ръце. После ръцете са пуснати и двамата са гърбом един към друг. Това упражнение е органически начин за развиване на самосъзнанието. То изразява, че човек трябва да оцени съзнанието на другите хора, да вижда хубавите страни, които те имат в себе си, и те да виждат в него тия хубави страни.

Когато двамата в двойката са обърнати гърбом един към друг, то единият, който е отляво, обработва Доброто, а другият, който е отдясно, обработва Истината. Центърът е между тях. Центърът е Любовта. Когато двамата в двойката са обърнати един срещу друг, те отиват към центъра, към Любовта.

Panevritmia_2013_132.jpg
Panevritmia_2013_133.jpg

Обърнати един срещу друг, те образуват елипса; а обърнати гърбом един към друг, те с движенията на ръцете образуват хипербола. Хиперболата е метод за разрешаване на големите противоречия в живота. При нея имаме две половини. Това е човекът, раздвоен - двата полюса на човека, създаване на полюсите - мъжа и жената. И после, като се съединяват в едно, образува се човекът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...