Jump to content

Действие четвърто.


Ани

Recommended Posts

Действие четвърто.

Явление първо.

Когато Девор наближи кладата, цялото му същество се ужаси от страшната картина. Огнените езици се издигат яростно в небосвода и згряха прохладния въздух. Девор направи усилие да извика гръмогласно, но горещия въздух го задави и той едва изговори:

Д е в о р.

„Свобода или огън“!

О! Изверг и палач ехиден, освободи Славяна; тя е невинна! Тя не трябва да гори! Защото е свещена жрица, Дева от плеадите небесни. Очите на звездите я съзерцават, а Боговете достойно уважават. Отвържи ръцете й, и освободи я от огъня на страстите си. Чуй ме подпалвачо жестоки, огаси тази пещ на разврата, която осквернява душата и сърцето! Разруши основите на кладата и вертепа, в който тровиш Девите на чистотата!

Явление второ.

3емон не искаше да чуе апела на Девора. Той прави последен опит да покачи Славяна на кладата.

Д е в о р се хвърля всред пламъците, за да грабне Славяна, ала среща противодействие.

3 е м о н.

На теб казвам, чужденецо! Недей се така смело до мен доближава, защото ти сега ще опиташ отровната ми шпага!

Д е в о р.

Не се плаша от твоята отровна шпага, глупецо! А бъди така разумен и освободи Славяна.

Явление трето.

3емон измъква от ножницата шпагата си и направи замах да прободе смъртоносно Девора.

Мишците на Девор се укрепват и той смело сграбва острието на шпагата и надве я пречупва!

3емон се препъва и пада върху горящата клада. Нададе се страшен рев. Огненитe езици доволно и радостно се издигат над голямото езеро; пламъка им освети тъмните усои.

Ужасите смразиха Славяна; тя се изплаши; Девор и казва:

Д е в о р .

Ти, дъщеря на плеядите небесни, жрица на безсмъртния Аполон, достойна си да бъдеш отново в царството на светлите Деви! Защото, заради девството и чистотата си, ти днес победи смъртта и тъмнината! Сега, бързо да бягаме към планината!

Явление четвърто.

А р и я н а. чу писъците на 3емон и бързо се въоръжи и го потърсва. Тя даде сигнал на тревога. Блеснаха тъмните й очи. От ноздрите й изригваха тъмни облаци — и те замъгляваха всички пътища. Стоманената му шпага проблясва всред тъмнината и надаваше страшен звън! Тя бързо се отзова при кладата и намери черния прах от 3емон който потъваше в дълбочините на голямото езеро. Тя разбра за случката от пречупената шпага на 3емон.

А р и я н а.

Ето, шпагата му пречупена на две, а дълбокото езеро още се вълнува от потъващия му прах. Той е поразен и хвърлен в огнището. А от онази бунтовница, ни следа от нея. Тя е избягала с Девор. Трябва бързо да ги преследвам, докато не са стигнали върха на планината.

Явление пето.

Славяна и Девор се скитат из тъмните пущинаци и търсят изходните пътища за планината. Но, уви! Страшна пропаст се изпречва пред тях.

С л а в я н а.

Мили Д е в о р, пред нас е страшна пропаст, как ще я отминем? Назад е невъзможно, а ровът смъртоносен.

Д е в о р .

Уповай на Боговете, мила Славяна, и бъди бодра! Тази нощ е последна за страданията ти. Ти си вече свободна.

Явление шесто.

Настига ги Арияна, пред страшния ров! Започна жестока борба на живот и смърт.

А р и я н а.

Тежко ви на душите, нещастни беглеци! Всред мрачния ров е гробът ви. Ей сега ще затворите очи, всред земята, на оскърбената царица на нощта. Вие смело поразихте 3емона, славата на моя чар, и оставяте мене сама, нещастна и сирота. Проклети бъдете пред моето лице! И умрете за вЯчни вЯкове!

Явление седмо.

Блесна стоманена шпага и прободе гърдите на Девора. Страшни болки пронизаха сърцето му. Гръмовита молния проблесна и Арияна с ужас падна в мрачния ров! И ровът я погълна!

Д е в о р.

Славяна, мила моя богиньо, страшна е моята участ. Аз съм ранен в сърцето и едва ли ще мога да видя слънчевите синове с хвърчащите колесници, които идат да видят славната победа над 3емон и Арияна.

Но ти, моя мила, с колесницата на зората отведи душата ми на високата планина! И от там тя да бленува във векове за твоето сърце и свян!

Явление осмо.

Девор прави мъчителни опити да затвори очите си. Славяна коленичи, и от очите й се отронват горещи сълзи, които падат върху пребледнялото лице на Девор. Те стоплиха изстиващата му усмивка. И той отново се усмихна и казва:

Д е в о р .

Мила Славяна! Затрептяха на двама ни сърцата и душите ни се сляха! Такъв бе заветът на Боговете, и така стана!

С л а в я н а.

(се моли)

О, Богове! Тежка е съдбата, но сладка е победата! Чуйте ме сега! Дайте лек за раненото сърце, що гасне пред очите на новата зора. Нека отново тез очи проблеснат и в лазура безсмъртен, живота вечно да съзерцават!

Явление девето.

В този трагичен момент, става нещо чудно! Всред тъмнитe облаци просия светлият образ на Ханан. Живите му очи се впиват в хероичната двойка. Той позна Девора. Приближава се до него и шепне:

Х а н а н.

Нима той е ранен? Тъмният лъч на нощта е пронизал гърдитe му, а злият дух на сладострастието е отровил кръвта му?

(Просълзен казва):

Девор, чадо мое, аз те търся; дълго те чаках. Душата ми е скръбна, духът ми пее жална песен. Ела, чадо мое, по-близо, за да те почувствува душата ми, и сгрееш отново сърцето ми.

Явление десето.

Девор отваря очи, вглежда се в Ханан и го познава. Прави опит да стане, но отново пада на земята.

Д е в о р .

Великий жрецо, прости ми! Аз съгреших пред съвестта и разума. Затова душата ми е мрачна, очите ми загасват, сърцето ми е ранено и замира. Развратът опорочи светлите ми мечти, а жаркото вино на тъмнитe страсти огаси благороднитe ми чувства и желания. Ето ме, — Аз съм мрачен, облечен в дрехата на падението. Благий учителю, укрепи духа ми, дай мир на душата ми и спокойствие на съвестта ми!

Явление единадесето.

Х а н а н.

Великия жрец се просълзи, и тайнствен акорд се изля от душата му!

Моята любов ти прощава, моят разум те спасява. Моят дух те възкресява. Стани, чадо мое, и да вървим! Ето колесницата на слънчевите лъчи те чака! Тя ще полети към висините, лазура и царството на светлината. Там те чакат твоите братя и небесните Богове!

Явление дванадесето.

Девор се изправя, но от раната протича кръв. Той се уплаши и пада в несъзнание. Славяна отчаяно изрева. Ханан раздра дрехата над гърдите на Девор и с голямо хладнокръвие измива раната с чиста вода от извора на високата планина. Девор се свести, и нежна усмивка се изля по лицето му. Славяна радостно извика: — той оживя. Ханан се вглежда в Славяна изпитателно. Девор отново направи опит да стане. И наистина, той се почувства достатъчно бодър. Болките се затъпиха и сърцето пулсира нормално. Славяна, възрадвана от това, се просълзи и казва:

С л а в я н а.

Поклон пред твоя могъщ дух велики жрецо. И слава на твоята бащинска десница. Която откри нов свят за изгасващите очи и свещени трепети на замиращото сърце. Ти си ново слънце, светлите ти лъчи стопиха образитe на тъмнината. И падна вековния грях в страшния ров и дълбоките води!

Х а н а н.

(Хвърли поглед върху Славяна)

Ти коя си? Прелъстителка, или убийца? Робиня или Богиня?

С л а в я н а.

Не съм прелъстителка, убийца и робиня. Аз съм оскърбена Дева, открадната от лазура, дъщеря на плеадите небесни. Дълго вече аз страдам. Очите ми са изморени от обилни сълзи, сърцето ми е разбито от бурните страсти. Немога повече да остана в земята на веригите и смъртта.

Х а н а н.

Как си дошла тук в плен?

С л а в я н а.

Разхождах се из градината на звездите, и пиех ароматичен нектар от цветята, нападната бях от 3емон и ме отведе в плен.

Д е в о р .

Славяна е мила и добра. В нея гори пламъка за свобода и право. Тя е отломък от свещената канара, първи повик на живота и глас на битието. Тя е богиня на необятна любов и светла звезда от лазура. Бори се херойски при ужаса на горящата клада и страшния ров. Тя презря лъстителните обятия на 3емон и чаровните тъмни нощи на Арияна — вековната лъстителка на Змия, която е наранявала светлите пилигрим, които пътуват из далечните земи. Великий жрецо, нека и Славяна се качи на слънчевата колесница и дойде с нас в царството на светлината. За нея аз се борих и паднах ранен в борбата!

Х а н а н. (се просълзи).

Ти, дъще на плеядите, бликащ извор на скръб и радост, фатална нощ и светло утро, блага усмивка и ромящи сълзи, дете в люлката и героиня на кладата, стремеж и вечен блен, в чиито жили тече кръв на жреците и любовни пламъци в сърцето. Ела с нас, и качи се на слънчевата колесница и тя ще те отнесе в необятната земя на радост и свобода, где живота, таз светиня, се излива в вечна красота!

И в калта могат да израстнат и цъфнат чисти бели рози, когато светлината я огрева!

Светящата колесница се понесе, по дългия път на слънчевите лъчи. Тайнствен акорд прозвуча и блеснаха седемте цвета на дъгата. Златистите им къдрави коси са накитени отново с светящата диадема на звездите. И бялата им дреха се сля с лазура!

Завеса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...