Jump to content

От 1 декем. до 16,януари: Зимни радости. Грижи за нуждаещите се.


Recommended Posts

От 1 декември до 16 януари

Зимни радости. Грижи за нуждаещите се

Дочува се веселата песен на дядо Мраз.

Довършваме есенните албумчета, моделираните плодове и зеленчуци.

С песен посрещаме дядо Мраз и баба Зима, декламираме за пързалката „Три богатства", „Белите снежинки" и волно се гоним със снежните звездици. А пързалката в двора, снежните човеци и белите топки! Колко много радост ни предлага студената, но красива зима!

При всичката радост през есента, чуваме и молещите се врабченца за трошици. Ще се погрижим за тях. Но само врабчетата ли се нуждаят от помощ ?

Оглеждаме другарчетата си, спомняме си за бедните, стари и немощни хора. Дружно предприемаме няколко инициативи според силите и условията, с които разполагаме (поддържаме едно или няколко бедни другарчета, устройваме томбола с предмети, изработени от децата или събрани от родителите, забава, концерт, чай, сказка, посещение на детски домове с благотворителна цел, домашни забави и др).

Време е да заговорим за дядо Коледа, приятеля на добрите деца. С няколко приказки ще разкажем за живота на Христа. Мило е децата да станат джудженца с червени шапки и бели бради, като помощници на дядо Коледа да приготвят подаръци за близките си, за другарчетата или за бедни хора.

Декорацията в стаята се изменя с зимна и то за случая празнична.

Към средата на декември свикваме родителска среща и заедно с майките решаваме как да отпразнуваме Коледа. Обикновено се предпочита забава в стаята при задушевната атмосфера между родители и деца.

Ще запознаем децата с хубавите български обичаи около Коледа, народната трапеза, бъдника в огнището, общите игри и коледуване.

Практиката ни учи да дадем коледната си забава на първи януари след обед. На следния ден децата идват да получат изработените от самите тях играчки, за да продължат радостта си и у дома през ваканцията.

По общо решение, през ваканцията ще посетим групово болници, бедни семейства, работнически или фабрични детски домове и др.

Ако до сега не сме посетили домовете на всички деца, то поне сега трябва да сторим то

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...