Jump to content

От 1 март до 30 април: Пролет и Великден.


Recommended Posts

От 1 март до 30 април

Пролет и Великден

На първи март всички деца получават мартенки за здраве и радост, семена за градината, арпаджик, чесън, салати и пролетни цветя. Запяваме за пристигащата пролет, за връщащите се птички, за поточето, за трудещия се работник и неуморния земеделец. Започваме работа в градината. Ако случайно училището не разполага с двор, то ще бъдем принудени да се обърнем към някои от съседните другарчета, с молба да ни оставят временно на разположение една две лехи от тяхната градина. Ако групата ни е голяма, а мястото малко, то опита ни учи да се работи на части от по няколко деца.

Освен това, в саксии, чаши или чинии, можем да си посадим в стаята: кокиченца, минзухари, леща, фасул, дръжки от моркови и др. Децата обичат да наблюдават растящите растения, проучвайки ги. С всичко това, свежата обстановка вдъхновява групата.

Трепва гората, връщат се птичките, а животни и животинки се пробуждат за нов живот. Не стои без работа и човекът — един копае, друг оре и сее. Картината на реалния живот трябва да ни бъде ясна и като съзнателно просветни работници ще намерим случай и начин, по който да я предадем на малките.

Не е нужно в работата си да застъпим подробно стопанският живот, но няколко бранша, разработени и изживени през годината с децата, безспорно ще дадат нужното отражение върху техните характери, оставяйки чувството на почит към съзнателния личен труд и всички трудещи се работници.

От ден на ден Слънчо става по-щедър и по-рано вдига прозрачните завеси на деня, а нощите стават по-къси.

Ако до сега не сме запознали децата с ден и нощ, с часовете на деня, с небесните светила и сезоните, нека сега не пропускаме това. С голям интерес децата наблюдават времето и бележат установените знаци на стенния календар, изработен от самите деца с разпределение на дните и характерна картина за месеца.

Танцуват на воля децата-снежинки. Но ето, че Слънчо ги издебва и спуска топлите си лъчи към земята. Снежинките бягат, но лъчите ги догонват и разтапят. Заструява бистро поточе с тиха песен. Няколко поточета се втичат в пълноводна река, която струи надолу, надолу до морета Минава се време. Слънчо отново заиграва и изпарява морските води. Изпарените капчици литват високо и стават на облаци. Завалява дъжд. Заструява планинското бистро изворче. Това са линии само, по които можем да си изработим най-различни теми.

Довършваме пролетните си албумчета с мозаично или обикновено рисувани къщи, с двор, дървета и градинка, с кокичета, минзухар и теменуги. В стаята трябва да се чувствува живота на новата пролет.

Точно сега, ще разнообразим работата и с изкуствени цветя, приготвени от глина —релефи, фасулени зърна с целофан, пластилин или най-ефектни стават от крепирана хартия с телче или даже клечица. От тук лесно можем да предприемем проект — цветарница, изложба, празник на кокиченцата, гората през пролетта, в градината и пр.

На 22 март, първия ден на пролетта, ще възпеем царица Пролет, ще я посрещнем тържествено със специални приготовления.

Наближава Великден. Малките деца с радост пълнят шкафчетата с кошнички, пиленца, патенца и зайчета. Боядисваме и рисуваме яйца, правим си козунаци и пр. Каква сръчност и ефект дават впрегнатите заювци в колца от черупка или майка зайка със зайченцата!

За Великден децата ще приготвят подаръци за батко и кака, за мама и татко, за другарчетата си и др.

Всяка дейност може да бъде свързана със социален проблем.

Седмица преди Великден ще заговорим за живота на Христа, който е учил хората само на добро, на честност и братски труд. Ще си спомним и за първите пролетни празници.

С весели пожелания разпускаме децата във ваканция.

Първите няколко дни след Великден минават в празнично настроение с впечатления от люлките и събора.

Цъфналите дървета ни канят често в градината.

Посрещаме пролетните птици, сваляме топлите си дрехи, изваждаме печките и се радваме на поникналите лукчета, цъфнали цветя и треви. С песни изваждаме стадата в полето. Вземаме пролет на село, в гората, и в града. След като минем сезона, според средата и условията в които работим, ще вземем и подробности. Няма да затворим очите на градското дете за живота на село, но прекалените подробности са неестествени.

Цъфнали клонки, цветя, птички и стада — отражават живота в стаята ни.

Месец април минава много бързо.

Няма да отминем през този месец деня на майката и празника на детето. Ще устроим забави и тържества. В края на април ще почнем да се готвим за първи май -— празника не труда. Ще си поставим задачи и съревнования.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...