Jump to content

11. Игра на театър


Recommended Posts

11. Игра на театър

Проект

През свободното време веселите палавци се забавляваха с най-различни игри в стаята. Рашко влачеше столчета по земята и дигаше шум. Напразни бяха многократните ми напомняния.

— Рашко, не бива така, драскат се дъските и се дига шум! Кажи ми защо правиш така? — запитах най-после, за да разбера интереса му.

— Ей така, дърпам ги, да ги нареждам! — отговори през зъби Рашко, продължавайки с още по-голям шум, съзнавайки, че е предмет па внимание.

— О, ти искаш да ги наредиш като в театър! Нямаш ли си помощници ? — действувах крайно внимателно, използвайки дадения интерес.

— Пегю и Гошко, нареждайте и вие столчета в нрава редица, само че без шум. Никой да не чуе какво правите, — изпълниха точно казаното.

— Рашко, ти имаш много добри помагачи! По-добри са и от теб, виж, колко тихо нареждат столчетата!

— И аз мога така, — отговори с амбиция Рашко и започна да ги реди тихо.

— Е, къде е театърът ? — запита Рашко, когато всичките столчета бяха наредени.

— Сега ще го видиш-— отговорих аз, като дадох знак на пианото за всички деца, да приберат играчките си и да седнат на столчетата, тъй както последните са наредени в успоредни редици.

— Деца, няколко ваши другарчета наредиха столчетата така и вие всички сте като в театър. Това е салонът за публиката, а тука е сцената, където ще играят артистите.

— Кой ще играе? — запита Цецка.

— Всеки, който пожелае! — отговорих аз, следейки общия интерес.

— Аз ще късам билетите!

— Аз пък ще ги продавам!

Аз ще играя балет! — и т. и. всеки намери своето място в новата игра.

Преди да си отидем, като първи номер от програмата в театъра беше новата 'песен „О, славни сме артисти".

На следния ден

Предстоеше ни трескава работа: Няколко деца започнаха да нареждат сцената, други слагаха номера на столчетата, трети правеха завеса от нарязани ленти, а на касата касиерът режеше билети и правеше план на салона. Днес закуската се даде в бюфета па театъра и след нея имаше театрален спектакъл от импровизирани номера. Децата пяха и декламираха. По общо желание, като номер, разказах приказката за „Пролетния сън на малката Оличка". Заговорихме и за кино.

След обяд

Всяко дете работеше сериозно и нямаше нужда ла се напомня за повече ред и дисциплина.

Около две масички бяха насядали 8—10 деца, и изрязваха дълги ленти от хартия а на тях лепяха различни картини, изрязани от журнали и списания. На една маса Митко и Любчо изрязваха моден журнал с пролетни дрехи. Помолих ги да залепят техните картини на отделни ленти, сещайки се да представим пролетно модно ревю, като същевременно поговорим, за облеклото на човека — хигиена, вкус към хубавото и сезонни дрехи. Изрязването и правенето на филмови ленти хареса на всички и скоро стаята заприлича на филмова работилница.

На следния ден

Приготовленията около театъра продължаваха.

Две-три деца бяха донесли големи мукавени кутии за филмов апарат. Избрахме най-голямата, изрязахме един квадрат от широката страна, а отгоре и отдолу на двете срещуположни по-тесни страни направихме тесен отвор, през който да минава лентата. Така, апаратът ни беше готов. Освен това, имах грижата да донеса списания с картини на различни домашни и горски животни, които сортирахме и залепихме ' на отделни ленти. По този начин неусетно с филма можахме да минем, много нов материал, който ни предстоеше.

От друга страна репетирахме песни, стихотворения и игри. Правехме афиши и декорации.

Всеки ден имахме по един спектакъл и всеки ден учихме по нещо ново.

Днес например, гледахме на-филм разните видове домашни животни — куче, котка, кокошка, петел и др. Артистите пък ни представиха приказката „Домашни животни".

Кръстихме си театъра „Детски народен театър — Първа пролет" и всеки ден програмата се, разнообразяваше и интереса се увеличаваше.

Дните се нижеха един след друг неусетно.

Нашият малък „Народен театър — Първа пролет" даде възможност на децата да се проявят като артисти и да изживеят много красиви моменти. Тук на сцената изпратихме баба Зима и посрещнахме царица Пролет. И всичко това стана естествено и напълно ръководено от децата. За първата сцена — изпращане на баба Зима, — всички декорации бяха зимни: снежинки и шейни. Всред тях вървяха баба Зима с дядо Мраз и пееха. Палави деца тичаха и играеха весели зимни игри. Скоро Слънчо се усмихна и пропъди снежинките. Така завършваше първата картина.

Във втората картина декорите бяха пролетни — цветя и птички приготвени от децата за целта. С приказки, песни и игри изживяхме на сцената пролетта.

И всичко това, целият театър, произлезе от шума на едно столче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...