Jump to content

16. В края на учебната година


Recommended Posts

16. В края на учебната година

Юнска жега.

Насядали на тревата в училищната градина, малките ученици внимателно слушаха приказката за „Бедното овчарче с меденото кавалче"...

Така свършва приказката, а вие деца, колко много трябва да благодарите на вашите бащи и майки, че се грижат за вас и ви пращат на училище. Още петнадесет дни само и вие ще бъдете ученици от първо отделение. Спомняте ли си колко бяхте малки преди 10 месеца, когато дойдохте за първи път на училище?

— Дето се мерехме с цветята! — добави Мери.

— Няма Ли да се мерим вече? — обади се друго.

— Искате ли да видите, колко сте порастнали ? Добре деца, да отидем при цветята и да се премерим.

Калите бяха прецъвтяли, но затова пък имаше рози, маргаритки и др. След няколко минути децата се разпръснаха всред градината като същински пеперуди.

Всяко дете си избра по едно цвете и се премери с него.

— Виждам, че всички сте порасли. — Дигнах ръката си нагоре, знак за всички да ме гледат, и продължих: — Който е станал най-голям и най-силен, докато кажа: едно, две, три, ще трябва да седне пръв на полянката. Казвам: едно. . . две, и последничкото три. Браво! Всички вече сте големи и силни деца! Големите знаят много песни и игри, а вие знаете ли?

— Да.

— Цяла година учихме, нека сега видим кой какво е научил. Помните ли първата песничка, деца?

\—, Вижте моите ръчички — обади се Минчо.

— Тя беше втората, а преди нея?

— Тук сме днеска ние всички — избърза Тошко.

— Да. „Тук сме днеска ние всички" беше най-първата ни песен, я да видим кой я помни ?

Изпяхме я. След нея пяхме за ръчичките, за малките ученици и т. н. Пяхме наред. Скоро времето мина и прекъснахме преговора по пеене. Изпяхме песничката си за сбогом, като оставихме да продължим на другия ден.

Следния ден

Съвсем естествено днес продължихме преговора на всички заучени песни, стихотворения и игри. Между прочие взехме нова песничка „Свърщи се, замина учебната година".

Закусихме, играхме подвижни игри на двора и си говорихме за края на годината.

След обяд

Имайки предвид предстоящото ни подреждане, програма за годишната забава, след обяд разнообразихме преговора си с драматизация и ритми. Сложих на грамофона познати мелодии, играни като балетчета през есента и зимата. Това беше достатъчно да ни върне към дядо Мраз и царица Есен. Спомнихме си пиеската за царица Есен, спомнихме си балетчето на звездичките, на снежинките и първите пролетни цветенца.

Следобедът мина в игра и преди да си тръгнем успяхме да извадим от торбите си нова приказка за „Малката Ирен", която исках да драматизираме в края на годината.

Трети ден

За разнообразие днес поработихме с глина, от където подехме разговор, за ръчните работи и за недовършените неща. Всяко дете обеща да подреди шкафчето си и да довърши всичките си албумчета, рисунки и др. неизправности.

— Нали ще поканим на изпита вашите майки и бащи! Те ще се радват, като видят, че децата им много са работили и много са учили.

— Да дадем забава, както миналата година! — обади се Гошко, ученик, който повтаряше.

— И да изиграем всичките игри и песни от цялата година! — допълни Любка.

Целта ми беше постигната.

О, ние знаем толкова много игри и песни, че ще трябва 2—3 дни да пеем и играем. По-добре ще бъде да изберем само най-хубавите.

И така, при оживени разисквания, децата посочиха своите най-лю-бими игри: балетчета, песни и стихотворения. Мой дълг беше да ги подредя по сезони и да им дам един общ, цялостен характер на цялата програма. Разнообразихме номерата с някоя и друга нова песен и игра, като дадох възможност да вземат участие всички деца. Установихме програмата и започнахме да репетираме спокойно, тъй като същността на годишната ни забава се базираше върху преговор на по-характерни моменти от работата ни през цялата година.

Престъпление е в края на годината да изнервяме депата със зауч-ване на специална програма за пред родителите, началството или за пари. За всички тези цели имахме време през годината. Имахме златна Есен,. весела Коледа и Нова година, посрещнахме царица Пролет и Великден — тези и още редица други празници са удобни случаи през годината, където бихме могли да се проявим с актив за волни помощи или за каквото и да е. Но сега, в края на годината, трябва да завършим само с радост и песен. В последния ден нека пуснем дечицата като рой пчелици да хвръкнат щастливи из кошера на градината. Безспорно, че радостта е необходима храна за децата през цялата година, но не трябва да прескочим и последния ден, последното впечатление на малките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...