Ани Posted December 8, 2017 Share Posted December 8, 2017 ЛОША ДУМА Народна приказка Закачило се едно мече в един трънак. Минал дървар. Извадил мечето от трънака. Видяла го мечката. Рекла му: — Жив да си, човече! Голямо добро ми направи. Искаш ли да станем другари? — Че знам ли? — Защо бе, човече? — Ех, как да ти кажа ... Мечка вяра няма . . . ама всички мечки не са все такива, я! Мечката отговорила: — То и човекът не е за вярване. Ала ти не си от тия хора. И сприятелили се мечката и дърварят. Почнали често да се срещат. Една вечер дърварят замръкнал в гората. Нямало де да спи. Влязъл в мечата дупка. Мечката го нагостила. На сутринта дърварят си тръгнал. Мечката го целунала и рекла; — Прощавай, побратиме, че не можах да те гостя както трябва! — Не се ядосвай, Мецано, — отговорил дърварът. — Много добре прекарах. Едно само не ти харесвам. Миришеш някак на лошо. Домъчняло на мечката. Рекла му: — Вземи брадвата и ме удари по главата. Дърварят вдигнал брадвата и я ударил полека. — Прчщлно, по-силно! — рекла мечката. Дърварят я ударил по-силно. Потекло кръв. Ала мечката нищо не рекла. Дърварят си отишъл. У Минали се години. Веднаж дърварят попаднал в мечата дупка. Мечката.го посрещнала и пак го нагостила. На тръгване дърварят рекъл: — Какво стана, Мецо, раната? — Коя рана? — попитала мечката. — Дето те ударих по главата. — Е-е, тя ме боля-преболя, зарастна и съвсем я забравих. Ала тая дума, дето тогава ми рече, никога няма да я забравя. Лоша рана заздравява, но лоша дума не се забравя. Преразказа : Р а н- Б о с и л е к Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts