Jump to content

Зазоряване


Recommended Posts

ЗАЗОРЯВАНЕ.

„При новото съзнание всички хора ще образуват едно семейство и всеки народ ще бъде орган на това велико тяло, и народите ще се уважават взаимно и ще се почитат, както сега се почитат краката и ръцете. Това ще бъде култура на братство и сестринство. Когато говорим за новата раса, новата култура, подразбираме любовта, проявена по новия начин, за който сегашният свет има смътна идея. И тогаз ще се намерим в един красив, хармоничен свят, дето няма да има никакви противоречия. И това бъдеще живо верую ще обедини всички хора в едно цяло."

Учителят.

Ако разгледаме историята на човечеството, ще видим, че винаги преходното време между една епоха, която си отива, и друга, която се ражда, е отбелязана с големи вълнения и катаклизми, като че ли се руши издъно физическият живот. Но това е едно преходно състояние, след което иде нова страница в общочовешката история, — страница, съдържаща нови откровения на човешкия дух, разкритие на нови красиви сили, спящи в човешката душа. След преминаването на този преходен период на бури и сътресения, човечеството се издига до една култура, която е на едно стъпало по-висока от предидещата. Ако погледнем епохата при падането на римската империя, епохата на великото преселение на народите, ще видим, че тогава невъобразима бъркотия и хаос бушували из цяла Европа, но след туй постепенно, бавно започва изгрева на западно-европейската култура. Из привидния хаос излиза нещо по-красиво.

Това е закон в историчното развитие на човечеството.

Подобно състояние преживява и днес човечеството. Незнаещият законите на развитието може би с страх, безпокойство и тревога гледа на бъдещето. Това • преходно състояние се дължи на обстоятелството, че новите сили са родени, и старите форми и традиции са още доста силни и не могат още да се нагодят към тях.

По що се познава наближаването на пролетта? Дните почват да стават по- дълги, слънчевата топлина се усилва, снеговете и ледовете почват да се топят, първите треви и цветя се появяват. Аналогични симптоми виждаме и днес в общочовешката история. Всички идейни души, всички идейни движения, които се явяват днес и които носят печата на новото, на изгряващото, са първите цветя, които предвещават близката пролет.

Новият тип човек ще съзнава, че всички живеят в него и той живее във всички. Той ще се радва на живота на мушичката, на дърветата, на живота на хората, на всичко ще се радва. И това ново съзнание ще определи отношението му към цялото битие. Новото, което иде, можем да наречем: живот на слугуване, доброволно слугуване, от любов! Новото, което иде, е идеята, че всички хора са дошли да станат слуги. Човек с пробуденото ново разбиране съзнава, че едно трябва да научи: да слугува, да слугува на Цялото.

Новото, което иде, можем да наречем: Усет за Цялото!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...