Jump to content

Дишането и продължителността на живота


Recommended Posts

ДИШАНЕТО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА

НА ЖИВОТА

„Ако дишате добре, можете да останете и 120 години на земята. Ако не дишате добре, едва ще изкарате 30 — 40 години. Дългият живот зависи от дълбокото и правилно дишане. Дишането пък зависи от правилното мислене и чувствуване. Дишайте дълбоко и мислете, че Божието благословение иде върху човека чрез въздуха“.

Учителя

Дългият живот зависи от дълбокото и правилно дишане — ето правилото, което винаги трябва да имаме пред вид, ако искаме да имаме дълъг и здрав живот.

Обикновено, продължителността на нашия живот, както и нашето физическо и душевно здраве са предварително и до голяма степен определени от цяла редица фактори, които са действували в миналото и с това са определили вече веригите на известна причинност. Но ние никога не трябва да забравяме, че, освен факторите, които са действували в миналото, освен причините, които са вече положени от тях в миналото, съществуват и фактори, които действуват сега, в настояще време, и че тия фактори днес поставят в действие нови причини, които не могат да не упражнят известно, по-голямо или по-малко влияние върху нашето състояние, върху нашето здраве и върху продължителността на нашия живот.

Наистина, има неща, които са така да се каже, абсолютно предопределени, т. е. неизбежни. Но има много повече неща в живота ни, които могат да станат или да не станат, в зависи- мост от това, дали ние, съзнателно или несъзнателно, ще сложим в действие нови фактори, които ще повлияят в едно или в друго направление на крайния резултат.

Така стои въпроса и с човешкото здраве и с продължителността на човешкия живот. Наследствеността, (разбирайки под тази дума нещо много по-обширно, отколкото обикновено се разбира), изобщо, миналото на човека, определя както целия му настоящ живот, така също и неговото здраве и възможностите за продължителността на живота му. Но то не ги определя напълно и окончателно. Почти винаги на човека е оставен известен изход, през който той, макар често с големи усилия, може да излезе из трудните условия, които действуват върху живота му. Човек винаги може да измени повече или по-малко от това, което съдбата му предоставя във форма на възможности. Не бива да се забравя, разбира се, че той може, както да подобри, така също и да влоши известни възможности, известни изгледи за своя живот, в зависимост от своето поведение.

Всичко това ще рече, че, обикновено, т. е. в повечето случаи, човек наистина може да продължи, или пък да съкрати живота си, той може да подобри или да влоши своето здраве, според това, как постъпва.

И едно от най-мощните средства за продължение на живота ни е дишането. Да се научим да дишаме дълбоко, да привикнем към упражненията 33 дълбоко дишане, като ги правим редовно и така ги превърне м в навик, с това ние вече сигурно удължаваме нашия живот, правейки го същевременно по-здрав, по-радостен, по-успешен.

Както и по-рано казахме, изисква се настойчивост. С малки, откъслечни усилия големи резултати не могат да се достигнат. Само постоянството може да ни даде трайни и съществени резултати.

И нашето постоянство в упражненията за дълбоко дишане не може да не бъде богато възнаградено. От него ний ще получим много повече, както за нашето здраве, така и за нашия успех в живота, отколкото чрез много други, досега употребявани средства. Макар и за него да се изискват усилия и настойчивост, все пак, то е най-икономичният път, най-икономичният начин за достигане на големи резултати.

Дишайте дълбоко, и ще бъдете здрав. Дишайте дълбоко, и ще продължите живота си. Дишайте дълбоко и ще извършите най-трудното нещо най-великия подвиг, възможен за човека на земята — ще въздействувате върху вашата съдба, ще я промените, в кръга на възможното.

Дишайте дълбоко!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...