Jump to content

Съзерцание


Ани

Recommended Posts

Съзерцание

Като една следующа стъпка след съсредоточението, ученикът може да практикува съзерцанието. Съществуват много предразсъдъци и заблуждения по отношение истинската същност и стойност на съзерцанието. На някои то се струва като напразно прахосване на времето и употребяване силите на човека за достигане на въображаема, несъществуваща цел. Разбира се, тези, които мислят така, съвсем не познават предмета.

Същността на съзерцанието се състои в концентрирането, съсредоточението на съзнанието върху известен обект, при което последния придобива за нас истинска реалност, тъй като само по такъв начин ние се свързваме с него с една реална връзка. Тогава ний можем да се приобщим, да се слеем с този обект, да привлечем към себе си, да придобием неговите качества, или пък да придобием или реализираме самия него.

Най-възвишеното съзерцание е това, което има за обект или което е отправено към извора на космичния живот, към Първоизточника на всяка сила — Бога, Разбира се, то може да бъде повече или по-малко успешно, в зависимост от характера, качествата, и преди всичко от чистотата на този, който го практикува. Самоизмама и глупост би било да мисли човек че може „лице с лице“ да съзерцава Бога. Преди всичко, както видяхме в началото на тази книга, Бог не е някаква личност, Той няма някакъв определен образ, който да може да се съзерцава. Що е Бог? — Както видехме, Бог е Любов, Бог е Мъдрост, Бог е Истина. . . И, следователно, в своето съзнание ученикът ще се понесе по вълните на безграничната Божия Любов, ще проникне в потайните глъбини на Божията Мъдрост и ще се издигне до шеметните висини на абсолютната Божия Истина. . . Ученикът, пророкът, светията, в своето съзерцание, или, по-право, в своите опити за съзерцание и постигане на Бога, паралелно със своите усилия, ще черпят все повече Любов, Мъдрост и Истина от техния Първоизточник и ще развиват все повече и повече силата си да действуват и влияят по подобие на Бога: да развиват вредом, за благословение на всички около тях, почерпените от Първоизточника Божествени сили. Така някога Мойсей придобиваше силата си, която му бe необходима да води през пустинята и да заведе до Ханаан своя избран народ. Така във всички векове и народи Божиите избранници са черпили оная свръхчовешка мощ, с която тe са творили култури и са създавали нови ери в историята на човечеството. . .

Но обекта на съзерцанието може да бъде и друг. Изобщо, всеки предмет, качество, идея, същество или личност, могат да бъдат обект на съзерцание. Общото, което съществува във всички тия случаи е това, че между субекта и обекта се постига повече или по-малко пълно единение, качествата на обекта се преливат в субекта или пък последния става притежател на обекта (когато последния е предмет или изобщо нещо, което може да се придобие). За постигането на това последното и изобщо за постигането на творческото съзерцание съществуват специални упражнения в разните окултни школи, които развиват съзерцателната способност. Обаче, независимо от това, никой човек никога и никъде не е постигнал нещо, без да е употребил по един или друг начин, съзнателно или несъзнателно, метода на творческото съзерцание, с други думи, без да се е съсредоточил за повече или по-малко време, върху образа, върху идеята за това, което той желае да постигне, да придобие или създаде. Защото, всяко нещо, което съществува, е резултат, е въплощение на ония идеи-сили, които първом съществуват като зародиши в духовния мир, т. е. в съзнанието на човека или Бога, и после се обличат в материя. За да се реализират обаче тези идеи, ние трябва да се спрем, да се съсредоточим над тях и да приложим, за тяхното реализиране, силата на своята воля. Докато за създаването им е необходимо творческо въображение, то за въплотяването, за реализирането им са необходими преди всичко вяра и воля, които една без друга не могат.

И тъй, съзерцанието, подпомогнато от творческото въображение и вярата, е извора на всички неща, които ние имаме възможност да наблюдаваме в живота и да реализираме със своята воля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...