Jump to content

КАК ДА ХОДИМ


Recommended Posts

КАК ДА ХОДИМ

Най-първо е необходимо да възпитаме тялото си, да имаме пластични движения, т. е. като ходим, при всяко едно движение краката ни да стъпват тъй, че да има едно устойчиво движение, да няма клатушкане, несигурност. Като стъпваш, да имаш всичката увереност в краката си. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - II г. - 32 беседа - 4).

Ако ходиш и се клатиш като гемия на една и на друга страна, в тебе има нещо неуравновесено. Защо пияният залита, като върви по улицата? Защото виното го води, а не той сам. Виното му диктува, накъде да върви. Докато се водиш по чужд ум и се блъскаш на една и друга страна, вината е във виното. Ти не си господар на себе си, други те управляват. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 37).

Ученикът трябва да владее движенията си, да върви правилно. Който върви и се клати надясно-наляво, той няма хармония между ума и сърцето, между мислите и чувствата, вследствие на което заболява от неврастения. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 189).

Когато вървиш, движенията ти трябва да бъдат в хармония с твоята обща мисъл, с твоето общо чувство. Под „общо” аз разбирам човешкото в тебе. И волята ти трябва да бъде в хармония с движенията ти. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - 9 БЕСЕДА - 175).

При свиването си краката образуват известни ъгли. Тези ъгли, тези пречупвания са необходими, за да могат силите в организъма да се разпределят правилно. Тежестта на самия организъм се разпределя правилно, именно, чрез тези свивания и разпущания на краката. Ако тежестта на тялото би паднала перпендикулярно върху краката, без да става свиване, те непременно щяха да се счупят. При това положение човек прави много скокове, много скачания. Обаче, който скача от високо място, той трябва да бъде голям гимнастик, да скача по правила. (ДОПИРНИ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА - 258).

Някой се движи и, като дойде до едно място, туря десния си крак върху левия и прави една голяма стъпка. Какъв ъгъл се образува сега? Красив е този ъгъл, но при малко разтваряне на краката. Щом се разтворят повече, ъгълът става по-голям, и човек заема войнствено положение. Когато краката са по-малко разтворени, човек е силен; когато краката са повече разтворени, той е слаб. Колкото ъгълът е по-отворен, толкова съпротивлението е по-голямо; колкото ъгълът е по- малко отворен, толкова съпротивлението е по-малко... От две положения ще избереш с по-малкото съпротивление. Когато човек прави големи крачки, той иска да завладее света. Той има големи идеи. Които стои, мисли и прави ситни крачки, той няма намерение да завладява. Ако характерът на човека е установен, крачките му са определени. Излизаш от дома си, отиваш при училищния инспектор, с желание, да те назначи за учител. Ако още при излизането, стъпките са на разстояние една от друга на ъгъл 30°, непременно ще бъдеш назначен. Като те види инспекторът ще изпита на слънчевия възел особено приятно, топло чувство към теб и ще те назначи. Ако пък още с излизането от дома си тръгнеш с големи крачки, като влезеш при инспектора, ти ще възбудиш неговия неорганизиран мозък, и той ще се противопостави на желанието ти да бъдеш назначен. (СЪРАЗМЕРНОСТВ ПРИРОДАТА - 218).

Всяко живо същество има определен начин на ходене, на движение. (ПРАВО СИ ОТСЪДИЛ - 80).

Някои хора са бързи, вървят по пътя бързо, лесно се движат. Други някой са бавни, едва се движат, клатят се като гемии... Защо някой човек върви бързо, а друг полека? Още от старо време, щом някой стане чорбаджия в селото, той вече не върви бързо, започва да се движи бавно. Защо? Работите му са уредени вече. Онзи човек пък, на когото работите не са уредени, той върви бързо, стреми се. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - IV г. - 3 беседа - 3).

Тия хора, на които мислите са много дребни, те вървят тъй тип-тип, бързи са те, бързи крачки правят, но ситнички, много ситнички. А онези хора, които са аристократи или хора с идея, вървят полека. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - II г. - 32 беседа - 5).

Като изучавате хода на хората, ще забележите, че някои правят дребни и бързи крачки. Това показва, че имат дребнави идеи. Те се занимават с дребнавостите на живота. Други хора правят големи крачки. За тях казваме, че се занимават с велики идеи. Наистина, великите идеи се придружават с широки и мощни движения. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 93).

Бързото ходене и плавното ходене са две крайности. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - II г. - 32 беседа - 5).

Ходът на човека трябва да бъде ритмичен и с голяма пластика. Срещнете ли човек с такъв ход, вие изпитвате известна приятност. Когато в хода на човека отсъства пластика и ритъм, вие изпитвате неприятност. Има хора, ходът, на които произвежда страх. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 93).

Когато човек е здрав, ходът му е особен. Забелязали ли сте, как някой път ходите пъргаво като че хвърчите, а някой път сте тромави, клатите се насам-натам. (СВЕЩЕНИЯТ ОГЪН - 36).

Ученикът трябва да знае, как да ходи. Много хора стъпват на петите си и удрят с тях. В това отношение те приличат на войници, които маршируват. Ако погледнете обущата, токовете им са винаги изтрити. Такова ходене прилича на трошене на камъни. Грубото ходене се отразява зле и върху красивите мисли и желания на човека. Други хора стъпват повече на пръстите си, затова там се изтриват обущата им. Те са много предпазливи, хитри като лисици. Те се пазят от засади. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 64).

Като ходи, някой човек удря силно с петите си и предизвиква големи сътресения на гръбначния си стълб. Това сътресение се предава на главния мозък. Човек трябва да върви тихо, спокойно, едва да се чува, че стъпва. Защо някой хора, когато ходят тропат силно с краката си? Какво означава тропането? Когато детето тропа с крак, то иска да наложи волята си. Когато учителят тропа с десния, или с левия си крак, и той иска да наложи волята си на своите ученици. С това той подчертава нещо. Човек има право да подчертава нещата, но на време и на място. Когато важни изречения се подчертават, това има смисъл. Когато маловажни и безсмислени изречения се подчертават, в това няма никакъв смисъл. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 189).

За да се справи със своите състояния човек трябва да наблюдава вървежа си, да изучава стъпките си. Ако удря силно с токовете си, това показва твърд характер. Силното удряне на токовете в земята разтърсва нервната система. Ако токовете се изяждат навън, това показва, че човек е несправедлив към външния свят; ако се изтриват отвътре, той е несправедлив към себе си. Здравословно е, когато ходите, да стъпвате на пръстите си, тихо, спокойно, да не внасяте разстройство в нервната система. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 164).

Знайте, че Бог е вложил благата си в земята, върху която стъпвате. Защо човек трябва да стъпва върху земята, има причини за това. Колко място трябва да извърви, и това е определено. Когато се разхожда, човек трябва да се движи по всички посоки: на изток, на запад, на север и на юг. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 198).

Като погледнете краката си, радвайте се, че имате възможност да изучавате доброто. Като се движите от едно място на друго, ще срещате добри хора и ще се свързвате с тях. (ОПОРНИ ТОЧКИ -102).

С движението на краката, едновременно се движат и ума и сърцето. Това не е нищо друго, освен вътрешна работа на човека. Истински човек е онзи, който има хармонични движения на краката, ръцете, ума, сърцето и волята. (РАБОТА НА ПРИРОДАТА - 90).

И тъй, щом станеш сутрин от сън, изправи се на краката си, направи няколко стъпки напред и кажи: Господи, благодаря ти, че мога да се движа, да ходя от едно място на друго. (ТРИТЕ ПОСОКИ -15).

В физическо отношение човек не трябва да има пълно тяло, но здраво. Мускулите му да са стегнати, костите - здрави, та като ходи, да ви е приятно да го гледате. (СВЕЩЕНИЯТ ОГЪН - 36).

Когато се качваш на висока планина, вътрешното налягане е по-силно, отколкото външното. В такъв случай, ако дойде някои по-чувствителен на голяма височина почва до му тече кръв. Затова именно когато вървиш отдолу нагоре, ти трябва да се приспособиш постепенно и да се уравновесят външното налягане и вътрешното разширение. Трябва да се спираш от време на времето 30 секунди, за да дойде туй уравновесяване. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - Боян Боев - I том - 10)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...