Jump to content

ЯДЕНЕ


Recommended Posts

ЯДЕНЕ

Малцина знаят смисъла на яденето (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 6).

Яденето е Божествена обмяна. Ти поемаш най-низшите елементи, тия елементи ще се преработят и те ще влязат в строежа на твоето тяло. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. 1999 г. София - 465).

Няма по-необходимо нещо от яденето. То е предисловие на физическия живот. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 55).

Яденето е необходимост. От най-ранното детство до края на живота си човек все яде. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 238).

Докато е на Земята, човек не може да не яде. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 228).

Човек трябва да знае, че яде, за да живее. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 80).

Яденето има смисъл за човека дотолкова, доколкото внася в него живота. (ЦЕННАТА ДУМА - 80).

То е резултат на дейността на човешките клетки. Колкото по-съзнателно извършват работата си, толкова по-здрав е човешкият организъм. Десет милиона клетки в стомаха взимат участие в смилането на храната. Това е мощна, велика сила. Този процес се извършва- правилно, когато всички клетки имат едно и също желание да работят, да възприемат една или друга храна. Ако няколко милиона от тях се откажат да работят и се разделят в желанието си по отношение на една или друга храна, и стомахът се отказва да работи. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 9).

Яденето е процес на превръщане - да превърнеш низшето състояние на живата енергия във висше. С други думи казано, яденето е процес, при който живата потенциална енергия в Природата казва на човека: „Ти ще ме приемеш в себе си, като проводник, и ще ме повдигнеш в по-висок свят. Докато стане това, ти ще работиш дълго време върху мене. Щом ме обработиш, ще придобиеш здраве. Така ще се ползваме ти от мене, и аз от тебе.” Казвам: Като превърнеш тази енергия в първа степен, ще получиш първия дар - здравето. Като я превърнеш във втора степен, ще получиш втория дар - щастието. Като я превърнеш в трета степен, ще получиш третия дар - блаженството ... Не е достатъчно само да ядеш, но да превръщаш низшата енергия във висша. Като ядеш, ще трансформираш енергията правилно, в тебе ще се явят дълбоки чувства, светли мисли и стремеж към прилагане. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 306).

Яденето ... е наука за трансформиране на енергиите от едно състояние в друго. Яденето е трансформиране на грубата енергия в умствена. След като се наядеш, ще почнеш да пееш, по този начин ще превърнеш умствената енергия в духовна. (СИЛА И ЖИВОТ - 4 серия - 59).

Защо трябва да ядем? Направи опит да не ядеш два-три деня, да видиш каква сила ще имат мисълта и чувствата ти. Без ядене не може. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 180).

Какво можете да очаквате от човек, който не се храни добре? (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 233).

Който е гладувал, само той знае какво нещо е яденето. Само гладният яде сладко. Не е ли гладувал, човек яде механически, което нищо не допринася. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 190).

„Какво съм придобил като съм се хранил години наред, по три пъти на ден?” - Все си придобил нещо. Всичко, което имаш днес и с което разполагаш, се дължи на яденето и пиенето. Всички мисли и чувства са резултат на това, което си ял и пил. Ако не беше ял и пил, спомен нямаше да остане от тебе. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 181).

Докато яде, човек може да стане и талантлив, и гениален, и светия. Щом престане да яде, всички възможности за него изчезват. Като яде, той събира енергия в себе си, която може да превърне в работа. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 200).

Животът на Земята без ядене е цял ад. Значи раят на Земята се крие в яденето. Когато някое възвишено същество иска да види Земния рай, то слиза между хората, във време на ядене. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 9).

Храненето има отношение и към вкуса. Без вкус човек би бил апатичен. Тъй, щото, колкото по-добре е развит вкусът в човека, толкова по-сладко яде той и толкова по-активно работи стомахът. Това не значи, че вкусът трябва да управлява дейността на стомаха. Той само събужда известни енергии, без да направлява работата на стомаха. Ето защо, вкусът не трябва да се изопачава, нито да се притъпява. Дойде ли до това положение, човек трябва да работи върху себе си, да възстанови своя нормален вкус. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 269).

За всеки ден има определено меню кой какво ще яде. Днес е определено за тебе картофи, утре баница, после месо, след това варено жито, яйца или какво и да е друго. А сега ние сами си нареждаме менюто. Ти станеш сутринта и казваш на жена си: „Жена, ето какво ще наготвиш днес” и започваш да изреждаш. Не, ти ще кажеш на жена си: каквото меню ми е определено за днес отгоре, това ще сготвиш. Тогава жената ще се помоли на Господа, ще каже: Господи, кажи ми какво меню си определил за днес! Това е новата философия на живота. (ООК - IV г. - 3 беседа - 28).

Човек трябва да яде умерено и навреме: нито да гладува, нито да преяжда. При това, той не трябва да смесва храните. (СВЕТОТО МЯСТО - 185).

В Природата на всеки един човек е определено количеството храна, която му се дава. Храната е определена. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 24).

Ако искате стомахът ви да бъде в изправност, употребявайте само по едно ядене на ден и никога не преяждайте. (ДАЛИ МОЖЕ - 296).

Искате ли да се нахраните физически така, че да бъдете доволни от яденето, трябва да възстановите нормалното състояние на стомаха си. (СВЕТОТО МЯСТО - 8).

Ако сте яли добре, ще бъдете доволни. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 5).

Някой път казваш: ядох днес много сладко. Защо? Защото този ден ти си бил добър. Някой път хлябът е доволен от тебе, а някой път ти не си доволен от хляба. Защо? - Не вървиш по правия път. Аз турям като правило за себе си следното положение: щом хапна нещо и не ми е сладко, няма да ям. Така прави и ти. (СИЛА И ЖИВОТ - 8 серия - 9 беседа - 17).

Апетитът, това е един Божествен импулс. Когато Господ вижда, че ти вървиш по Божиите закони, Той ти отваря апетита и казва: „Яж, ти заслужаваш това!” А когато не живееш по Божиите правила, хлябът ти нагорчава. (СИЛА И ЖИВОТ - 8 серия - 9 беседа -18).

Човек трябва да гледа на храненето като на свещен акт. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ -

Всякога ще ядеш от паницата, от която друг не е ял. Ще идеш някъде, 20 души са яли от тази паница. Тия паници, от които 20 души са яли, на физическото поле не са здравословни. Тази паница, от която е ял един престъпник, и ти ако ядеш от нея, ще паднеш. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - II том - 74).

Съвременните учени разглеждат храносмилането като физически процес, но това не е още завършена работа. Като дойде храната до мозъка, ангелите я приемат оттам във вид на прана. И в тях праната минава през стомаха, дробовете и мозъка им. Като стигне до мозъка, възвишените същества от Божествения свят приемат тази фина, преработена енергия и я прекарват от стомаха в дробовете си и от дробовете - в своя мозък. Тъй, щото, ако смляната храна в човека не мине от физическия в духовния свят и от духовния - в Божествения, тя не е завършила своя пълен кръг на движение. Тогава ние казваме, че човек не се храни правилно. Обаче, ако смляната храна в човека прониква в трите свята - физически, духовен и Божествен, ние казваме, че човек се храни правилно. Когато процесът на храносмилането в човека става правилно, той се чувства радостен и весел, радва се на отлично здраве. В колко време ще стане този цикъл на движение на храната, не е важно. Важно е храната да проникне в различните светове и навсякъде да остави своето. Не може ли храната да проникне в различните светове, човек не може да се развива правилно и започва да боледува. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ -10).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...