Jump to content

ВЕГЕТАРИАНСТВО


Recommended Posts

ВЕГЕТАРИАНСТВО

Бог каза на Адама: „От всички животни и птици, които оставям в рая на твое разположение, нито едно няма да заколите. Ще късате само от плодовете на дърветата и с тях ще се храните.” (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 303).

Ще кажете: Ами с какво да се храним? - С плодове. (СИЛА И ЖИВОТ - 3 серия - 163).

Бог е определил на човека да се храни с плодове, а той сам е нарушил този закон. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 268).

Плодната храна, както и месната, съдържат различни елементи, поради което те предизвикват две различни състояния в нашия организъм. (СИЛА И ЖИВОТ - 3 серия - 163).

При сегашните условия на живота за предпочитане е човек да бъде вегетарианец. Месната храна внася в организма на човека отрицателни елементи, с които той мъчно се справя. Те се отразяват вредно върху физическия и психическия му живот. За низшите животни месната храна е необходима, но за един по-висок живот, какъвто е човешкият, месната храна е вредна ... С каквато храна се храни човек, такива елементи внася в кръвта си. Нечисто е месото на сегашните млекопитаещи, с които човек се храни. Като знае това, той трябва да пази чистотата на своята кръв, защото от нея зависи здравето, от нея зависи и психическото му състояние. (БОЖИЯТ ГЛАС - 242).

Човек трябва да стане вегетарианец във физическо, в умствено и в духовно отношение. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 185).

Ще мине доста време, докато човек се отучи да употребява месна храна. Но какво ще стане с него, ако е изял сто кокошки? - Ще го турят и в стоте, тъкмо когато ги колят, и ще изпитва състоянието им .... И в края на краищата хората ще станат вегетарианци, защото по вътрешен път ще се отучат. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 185).

Страданието произтича, когато едно същество не иска да умира, то е на тая степен на развитие. То счита за благо да живее. Не му създавай нещастно положение, понеже това нещастие ще влезе в тебе ... И трябва да знаете, че един ден каквото сте яли, на всички млекопитаещи, пернати, на всички ще се върнете и ще им дадете условия да се върнат на Земята. Вие ще станете причина те да се върнат на Земята и да прогресират ... Та на всички същества, на които имате да давате, ще се върнете да им помагате. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 55).

Понеже трептенията на бозайниците са по-низши от тези на човека, затова той се спъва, когато ги яде, и не може да се развива. Месната храна е проникната от трептения на животински страсти. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 184).

Като говоря за растителната храна, аз имам предвид онова възвишено състояние, което тази храна може да даде на човека. Следователно, под растителна храна се разбира онази, която може да даде на човека такова разположение на духа, че през целия ден той да бъде доволен, както от храната, така и от всичко, което му се е случило. Тази храна трябва да развива в човека такава мощ и сила, такива възвишени състояния, които да го карат да слави Бога и да Му благодари за силите, за здравето, с които разполага, за да бъде добър работник на Божествената нива. Храната, която употребяваме, трябва да бъде връзка между Бога и нас, както между разумните същества и нас. (МНОЗИНА КАЗВАХА - 126).

Растителната, плодната храна съдържа повече светлина и топлина. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ -12).

Когато храната съдържа изобилно светлина, човек може да поддържа организма си с ограничено количество храна. Вещества, които не съдържат достатъчно светлина, не са хранителни. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - III том - 49).

Житото, плодовете, зеленчуците правят голяма жертва за човека. Затова, колкото по- съзнателно се отнася човек към тази жертва, толкова по-голяма полза извлича. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ -143).

Вегетарианството е внесло известно подобрение върху здравословното състояние на хората. (ЗА СЪДБА ДОЙДОХ - 4 беседа - 12)

Често срещам гладни хора по улицата, пожълтели, позеленели, оплакват се, че работата им не върви добре. - Не се храниш добре. - Как да не се храня добре? Вегетарианец съм, ям само плодове: ябълки, круши - най-чиста храна. - Не се храниш правилно, Т. е. не се храниш с любов. Когато взема една ябълка, първо я прекарвам през пръстите си, да почувствам, обича ли ме тя. Ако не ме обича, давам я на други, а за себе си взимам такава, която ме обича. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА -115).

Някой е вегетарианец, но същевременно дава пари с лихви. Наистина той не трови кръвта си, както месоядецът, но затова пък трови душата си. Истинският вегетарианец трябва да се храни, освен с чиста храна, още и с чисти мисли, чувства и постъпки. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 205).

Според мене, истински вегетарианец е онзи, който никога не се съблазнява от месото, в широк смисъл на думата. Някой е вегетарианец, но рибата го привлича. Защо? - Защото рибата има особена магнетична сила, от която човешкият организъм се нуждае. Същата магнетична сила се намира и в растенията, даже в по-голямо количество, отколкото в рибите. (КОЙТО ИМА НЕВЕСТАТА - 192).

Съвременните вегетарианци още не са истински вегетарианци ... Дядото на тия хора бил месоядец, бащата и майката - също месоядци, а те днес станали вегетарианци. (ЗА СЪДБА ДОЙДОХ - 4 беседа - 12).

Пълен вегетарианец може да бъде онзи човек, чиито деди и прадеди от четири-пет поколения насам са били вегетарианци. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 72).

Когато се определя в себе си, да стане вегетарианец или не, човек трябва да запита Бога какво Той ще го посъветва. Ако му се каже, че не трябва да яде месо, поради отровите, които месната храна съдържа, той трябва да слуша, да изпълни този съвет. Ако не слуша съвета на Господа, никой не може да му помогне срещу тия отрови. Голям бич са те за съвременното човечество! Причината за болестите на хората се дължат именно на тия отрови. За да се изчисти кръвта на човека по естествен път, изискват се най-малко десет поколения чист живот. Има методи за бързо пречистване на кръвта, но те се дават на малцина, само на ония, които са готови да посветят живота си за служене на Бога. С прилагането на тези методи, в десет години човек може да пречисти кръвта си и да се подмлади. Наука е това. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ -136).

Човек трябва да бъде вегетарианец по убеждение. Тогава той може да асимилира правилно храната, която приема. Освен това животното в човека трябва да вярва в него и да знае, че храната, която му се дава, напълно отговаря за него. (ПО БОГА НАПРАВЕНИ - 90).

Всички велики хора, имената на които са написани на небето, са се хранили само с плодове. В нектара на плодовете се крие великото, красивото и възвишеното. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 206).

Всеки, който изпълнява Божия закон на Любовта, Мъдростта и Истината, е плодоядец, не вегетарианец, а плодоядец ... Някой казва: „Той употребява растителна храна, а не се е облагородил.” Да, няма да се облагороди онзи, който яде растителна храна, ако не изпълнява този закон. (СИЛА И ЖИВОТ - 5 серия - 74).

Хиляди години, откак гълъбът съществува, но той не е изменил храната си. Той яде само зрънца ... Ако гълъбът може да издържи на своето убеждение и при най-лоши условия, защо и ти да не можеш да направиш нещо? (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 321).

Човек трябва да стане вегетарианец във физическо, в умствено и в духовно отношение. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 184).

Който не е влязъл в причинния свят, той не е истински вегетарианец ... Който е развил своето причинно тяло, той е станал вече господар на себе си. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 72).

Ще дойде ден, когато хората няма да се хранят и с растителна храна. Тогава ще се хранят като ангелите, с чистия [...]. (МНО3ИНА КА3ВАХА - 125).

Който сега е вегетарианец, той е в авангарда на Новата култура, която иде. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 186).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...