Jump to content

СЛЕД ЯДЕНЕ


Recommended Posts

СЛЕД ЯДЕНЕ

Който иска да завърши добре храненето си, той трябва да вземе една хапка хляб, да я потопи в сол и да я глътне. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 117).

След ядене киселите ябълки са полезни, помагат за храносмилането. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 191).

Когато се наядеш, ти си вече богат човек и усещаш едно разположение. И в тебе се явява желание да си починеш. (ИЗПИТЪТ НА ЛЮБОВТА - 130).

За да става правилно храносмилането, човек трябва да се движи. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 3).

Какво трябва да направиш, след като си ял? - Ще пиеш една чаша вода, за да се смели по- добре храната. - Колко време след ядене се пие вода? - Половин или един час най-малко. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 301).

За да бъде здрав, човек трябва да употребява определено количество вода, която от една страна е нужна за смекчаване на храната, а от друга - за промиване на вътрешните органи ...

Никаква реакция не може да стане без вода. За всеки организъм е точно определено колко вода трябва да употребява всеки ден. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 106).

Ще се нахраниш ще пиеш вода и няма да се тревожиш за утрешния ден. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 301).

После се оплакващ, че те боли стомах. - Защо те боли стомахът? - Не си ял както трябва. Ял си плодове и след това си пил вода. След плодове никога не пий нито студена, нито топла вода. Преди ядене може да пиеш вода, но веднага след ядене не се позволява. Ако не спазваш това правило, ще страдаш. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 178).

Храненето е един от най-разумните процеси и понеже Природата не счита, че ние сме разумни, не е предоставила храненето под наш контрол. Имаме желание да ядем. Ние взимаме храната, посдъвчем я, но влезе ли вътре, тя казва: Не се меси в тази работа, друг ще я свърши. Месиш ли се, ще я объркаш и нищо няма да излезе. (НОВАТА МИСЪЛ - 44).

Човек се нуждае от малко храна, която трябва добре да се смели, да не остават никакви излишъци в стомаха. Храната трябва да се смила напълно, да не остават излишъци; така също и горенето на телата трябва да става пълно, да не се отделят излишни, вредни газове. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 20).

Ако храната, която влиза в устата, не се сдъвче добре, тя и в стомаха не може да се смели правилно; ако в стомаха не може да се смели добре, тя не може да се използва правилно и от белите дробове; ако и белите дробове не я използват правилно, и мозъкът не може да я възприеме и преработи, както трябва ... Не е достатъчно само да се нахрани човек и да мисли, че процесът е завършен. Той трябва да държи съзнанието си будно, докато целият процес в него се завърши. И след това, ако е ял правилно, той ще почувства в себе си вътрешен глад, едно приятно разположение към яденето. (ДУХОВНОТО У ЧОВЕКА - 24).

Допуснете, че някой човек се нахранва отлично, сладко му е всичко и храната му се смила добре в стомаха. Но когато дойде вторият процес, соковете от стомаха не могат да отидат по нататък и кръвообращението не става правилно. Питам тогава, какво ще бъде състоянието на този човек? Ако тия сокове не могат да преминат в белите дробове и кръвта не може да се пречисти, организмът постепенно ще започне да се отравя, ще се яви някаква зараза, която ще произведе болест. Но ако тия сокове достигнат правилно до белите дробове, кръвта там се пречиства, състоянието на този човек ще се подобри и той ще се чувства бодър, весел. Ако пък тия сокове не могат да преминат в мозъка, а спрат в дробовете, пак ще настане един ненормален процес. Значи, не е достатъчно само храносмилането да става правилно, не е достатъчно само пречистването на кръвта в белите дробове да става правилно, но тази кръв трябва да отиде в мозъка, там да подейства и да се превърне на една динамическа сила. Само така човешката мисъл ще започне да работи. Но ако мисълта се спре там, до това място и не отиде по-нататък, ние ще имаме един обикновен материалист - човек, който не се храни правилно. Обаче, ако смляната храна в човека прониква в трите свята - физически, духовен и Божествен, ние казваме, че човек се храни правилно. Когато процесът на храносмилането в човека става правилно, той се чувства радостен и весел, радва се на отлично здраве. В колко време ще стане този цикъл на движене на храната, не е важно. Важно е храната да проникне в различните светове и навсякъде да остави своето. Не може ли храната да проникне в различните светове, човек не може да се развива правилно и започва да боледува. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 10).

Та казвам: Правят сега изчисления, че в кръвта има 75 милиарда клетки, които ходят да разнасят само храната на всичките други клетки в тялото. 75 милиарда служители, които ходят да разнасят храната на всяка клетка. После, дето има нечистотии, вземат ги 75 милиарда клетки. Туй постоянно обръщане, те са същества, които прислужват за храненето в човека. Икономия има. Само в храненето има 75 милиарда същества, които помагат. Ти си гладен, като се наядеш, ще дадеш работа на 75 милиарда същества вътре в тебе, да ходят да вършат работа. Ти казваш: „Аз се наядох, тази работа аз я свърших”. - Не, приятелю, нямаш никаква философия. Ти като си ял, след тебе ще дойдат 75 милиарда същества, ще работят, ще разнасят храната в мозъка, в дробовете, по всичките части на тялото и най-малките затънтени части в твоето тяло, като се върнат, работата донякъде е свършена. Ти казваш: „Аз свърших тази работа”. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - изд. 1999 г. София).

Като се нахраниш, трябва да трансформираш енергията, която си възприел. Ако не знаеш как да я трансформираш, тя ще създаде ред наслоявания в организма ти. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 74).

Ако храната, която човек приема, не се превръща в мисли, тя остава в стомаха, дето създава ненужни натрупвания. Тия натрупвания пък са причина за известни разстройства в стомаха, както и в цялата храносмилателна система. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 73).

От храната на човека можете да съдите за неговата мисъл. Видите ли, че някой учен яде по няколко пъти на ден свинско месо, предварително може да знаете каква ще бъде неговата ученост. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 68).

Как мога да позная, дали дадено ядене ме ползва или не? - Ако яденето, което си приел в стомаха си, дава сила на тялото и подем на мислите и чувствата ти, това ядене е полезно за тебе. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 294).

Когато храносмилателната система не работи добре, човек става раздразнителен, недоверчив и страхлив ... Какво представя храносмилателната система? - Основа на физическия живот. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ -142).

Храносмилателната система трябва да се държи в изправност. Ако човек постоянно се безпокои и мисли, че целият свят и цялата Природа са против него, в скоро време той може да разстрои храносмилателната си система. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 285).

Развитието, растенето на човека зависи от състоянието на храносмилателната система. Една трета от енергията на човека се изразходва от стомаха. Следователно, не е безразлично как се изразходва тази енергия и какви резултати се получават. Ако енергиите, които храносмилателната система произвежда, се използват разумно, състоянието на човешкия организъм се подобрява. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 269).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...