Jump to content

Пет - 5


Recommended Posts

5

Когато човешкото и Божественото се съединят, те образуват дома, т. е. появяването на числото пет - петоъгълникът. (ВЛИЯНИЕ НА СВЕТЛИНАТА И НА ТЪМНИНАТА -14)

Учениците на Питагор са изучавали свойствата на числата от 1 ^ 4. И гърците са знаели същото. Те търсили изход, път и така се домогнал и до числото 5. Културата от изток мина в Западна Европа. Днес европейските народи разрешават значението на числото 5. В него е моралът на човека. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 82)

Числото 5 е основа. (ЖИВИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА -118)

Петте таланта съответстват на нашите пет чувства; значи, хора, на които всички чувства -зрението, слухът, обонянието, вкусът и осезанието - са на място. Те са хора с прави съждения и заключения за всичко, що Бога е създал; разбират Природата, разбират нещата, разбират причините и следствията; те са учители на света, те живеят за цялото човечество. (СИЛА И ЖИВОТ I серия, второ издание 1924 г. София - 46)

Числото пет представя човекът на добродетелите, а същевременно изразява пет фази на развитие, през които човек е минал в органическия свят: през растителния, през рибите, през птиците, през млекопитаещите и сега е в петата фаза - в фазата на човека. (ВЛИЯНИЕ НА СВЕТЛИНАТА И НА ТЪМНИНАТА - 66)

Числото 5 има своите функции в човека. Ако вие не знаете законите на това число, не можете да се ползвате. Това не е само едно количествено число. Вие имате пет пръста. (АКО ГОВОРЯ - II том - 28)

Числото 5 означава човек, който е вече индивидуализиран - неговите пет пръста. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1919 г. - старо издание - 33)

Петте е женско число, т. е. пасивно. Като женско число, то съдържа качествата на жената: мекота, отзивчивост, силно въображение. Същевременно жената е същество, което никога не може да се задоволи. (БОЖИЯТ ГЛАС - 269)

Писали ми петорка. Тя е съд, в който можеш всичко да поставиш. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА -

Пет - изкуство за добро свършване на работите. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 75)

Искате ли да се ползвате от числата, вие трябва да знаете, какви сили се крият в тях и какво действие указват върху човека. Има случай, когато банкер дава известна сума на заем, обаче, съчетанието на силите, които действат в дадената сума, се отразяват фатално върху него, и той умира. затова казваме, че има благословени пари, но има и нещастни пари. Благословението и нещастието има се дължи на силите, които се крият в тия числа. За пример, никога не давайте пет стотинки на просяк. Число, в което петорката е в началото, като 5, 50, 500, 5000, 50 000 и т. н., не е благословено. Ако някой ви даде 50 000 лв., откажете се от тази сума. За предпочитане е да вземете само 12 лева за един обяд, отколкото да вземете цялата сума. С 12 лева вие ще се свържете с разумни същества, които ще ви помагат. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА -75)

  • Thanks 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...