Jump to content

Осем - 8


Recommended Posts

8

Числото 8 е число на труда. Писанието казва, че Господ направи света в 6 дни, на седмия ден си почина. След всяка почивка ден идва нов работен ден... Ние живеем в осмия ден и понеже не знаем как да работим правим погрешки... Сега ние сме в периода на осмия ден и гради. (СИЛА И ЖИВОТ I серия, второ издание 1924 г. София - 46)

Числото 8 е на духа; то означава ония безконечни числа, които съществуват вътре във Вселената... То е едно от най-строгите числа. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ -1919 г. - старо издание - 33)

Дойде ли до осморката в живота, трябва да знаете, че външните условия са по-силни от вас. За да се справите с тези условия, очите ви трябва да бъдат отворени, а съзнанието - будно. Който има отворени очи и будно съзнание, той взима пред вид условията, в които живее. Затвори ли очите си при условията, в които е поставен, човек на всяка стъпка ще се спъва. Ето защо, натъкнете ли се на осемте, отворете широко очите си, да виждате всичко, което се изпречва на пътя ви. Очите на човека представят осморката, т. е. бинокъла, с които може всякога да си служи. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 146)

Какво е осморката? Де е мястото й на човешкото лице? На очите. Чрез осморката ще гледаш. (СИЛИТЕНА ПРИРОДАТА - 75)

Осморката е поставена на очите, но в хоризонтално положение. Значи, човек гледа с очите през осморката, т. е. през материалистичното число, докато дойде до знанието и истината, които ще го освободят. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 370)

Какво означава числото 8. То е число на работа. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 55)

,,Дигни одъра си!” Одърът е числото осем. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - изд. 1949 г. София -123)

Числото осем представя здравето, което можем да уподобим на честолюбив човека. По-голямо честолюбие от това, които здравето крие в себе си, не можем да намерим. То не може да понася никаква обида. Най-малката обида е в състояние да наруши целостта на здравето. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 121)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...