Jump to content

ИЗПЛАЩАНЕ (КАРМА)


Recommended Posts

ИЗПЛАЩАНЕ (КАРМА)

Законът за прераждането е закон за изкупване и освобождаване на човека от погрешките на миналото. (СИЛА И ЖИВОТ - ll том - изд.2006 г.София - 365)

Както си ял и пил, без да мислиш за последствията, сега ще бъдеш герой да понесеш закона за възмездието върху себе си - ще благодариш на този закон, че ти дава възможност да се изправиш. (СИЛА И ЖИВОТ - ll том - изд.2006 г.София - 237)

Ти обичаш ли да си похапваш и попийваш? - Обичам. -Значи, ти си същият Иван, когото аз познавам. Днес си се преродил на Земята, да си изплатиш старите дългове и да се научиш да живееш правилно - нови дългове да не правиш. (ПРАВЕДНИЯТ - изд.1930 г. София - 42)

Защо хората се плашат от прераждането? Защо този въпрос ги поставя в противоречия? (ПРАВЕДНИЯТ - изд.1930 г. София - 41)

Някои от съвременните хора считат красивите, хубавите неща, за лоши. И след това, като заключение на своите разбирания, тези хора считат прераждането за нещо страшно в техния живот. Прераждането е страшно, но за грешните хора, а за праведните то е благословение. Прераждането е икономия в Природата. Защо някои хора не приемат прераждането? - Защото те не искат да изплащат дълговете си, или най-малко не искат да ги признаят. Когато човек дойде на Земята и признае прераждането, той трябва да се наеме с изплащането на всичките си дългове, които е направил в миналото. (ПРАВЕДНИЯТ - изд.1930 г. София - 42)

Следователно, когато човек не приема прераждането, той прави това, защото интересите му го диктуват. (ПРАВЕДНИЯТ - изд.1930 г. София - 42)

Ако някой човек ви е причинил зло в миналото, ще го хванете за врата и ще го накарате да изправи погрешката си. Може би, вашият лош живот се дължи на злото, което той ви е причинил в миналото. Добре е, ако този човек може да изправи погрешката си, но какво ще каже, ако не може да я изправи? Ще почне да се извинява, но понякога извинението е празна работа. Ти си сиромах, измъчен, но извинението не подобрява живота ти. Ако извинението не ти помогне, ще кажеш, че не вярваш в прераждането. Това е друг въпрос. Оня, който вярва, той носи отговорност за погрешките си; който не вярва, пак носи отговорност, но не знае защо страда и как да изправи погрешките си. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд. 1940 г. София - 22)

Един млад американец се влюбил в една мома, която упътил в разблуден живот, от който тя изтощила своето здраве, щото най-сетне умряла. Момъкът станал свещеник, оженил се и тая именно мома, която тоя развратил, се преражда в негов син, който тоже сега се развратява и много скъпо коствало на бащата (ВЕРИГАТА ГОДИШНА НА СРЕЩА - 28.08 1912 г. Велико Търново - 269)

Два момъка се сбиват и в борбата единият убива другия. - Коя е причината да става убийство? Някоя мома. Момата има отношение и с двамата, чрез което събужда тяхната ревност. Момъкът, който остава на Земята се оженва за момата. Другият заминава за онзи свят. Ако не беше заминал за онзи свят, другарят му нямаше да се ожени. - Как ще се примири убитият? - Като се прероди. Той ще се роди в дома на младите. Значи, детето, което родят, ще бъде убитият момък. Ще кажете, че те не го искат. Това не зависи от тях. Който отнема живота на някого, той му дължи друг живот. Засега човек не е свободен. И като се жени, не е свободен, и като ражда, пак не е свободен. Никой не се жени по свобода. Или майка му ще го ожени, или баща му, или приятелите му, или обществото. Мойсей, който беше велик адепт, трябваше да се ожени, за да се прероди чрез него убитият египтянин. Той отне живот и трябваше да плати пак с живот. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд.1940 г. София - 108)

Ако някой е оглупял, то е, защото той е употребил своето знание за развратяването на хората. Такъв човек в следующото прераждане ще бъде изпратен като един първокласен глупак, със свързан ум и ограничени, свързани дарби. Вижте един човек, който е сакат; казвате: "Горкият човек.” Добре, но той в миналото е изпочупил много крака и ръце на другите и затова сега Господ го свързва в ръцете и краката. По този начин можем да изясним много от нашите страдания. (ВЕРИГАТА - изд. 2007 г. София - 401)

Каквото човек дава на другите, той пак го взима назад. Каквото бащата и майката дават, те пак го взимат назад. Според закона на прераждането, бащата дава тяло на своя син, но в друг живот той ще стане син или дъщеря на сегашния си син, който по този начин ще се изплати на баща си.. В третото прераждане синът пак ще стане баща и т.н. (НАШЕТО МЯСТО - изд.1932 г. София - 181)

Като ученици, вие трябва да работите съзнателно върху себе си, да прилагате правилата и методите, които ви се дават в Школата. Вашето бъдеще зависи от работата ви. "Каквото посеете, това ще пожънете.” - казва българската поговорка. Религиозните наричат това закон за "възмездие”. Индусите го наричат закон на "кармата”. Учените го наричат закон за "наследствеността”. Какво име ще се даде на този закон, това не е важно. Важно е, че хората са се наплашили от живота и не искат да живеят. Като чуват, че има прераждане, още повече се плашат. От кое прераждане се плашат? Има два вида прераждане: естествено, когато духът се преражда, преминава във все по-високо състояние на съзнанието, и изкуствено, когато духът минава от една форма в друга, за да изплаща дълговете си. Свободният човешки дух седи над условията: над закона за кармата, над закона за наследствеността, над закона на прераждането. Той е господар на всички условия. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ - изд.1936 г. София - 357)

Щом е дошъл на Земята, човек трябва да работи правилно, да ликвидира с кармата си още в този живот, да не става нужда пак да се преражда. Да се преражда човек, това значи да живее в закона на кармата. Да се ражда, това значи да живее в закона на благодатта. В този закон човек расте и се развива, без никакво прекъсване на съзнанието. Сега, като слушате да се говори по тези въпроси, някои остават недоволни. Те мислят, че въпросът за прераждането не е важен, понеже в този момент пари нямат, хляб нямат - гладни са. Въпросът за парите и за хляба може лесно да се разреши. Щом влезе в закона на благодатта, човек ще има и пари, и хляб, и дрехи. Каквото пожелае, лесно може да го придобие. Обаче, какво трябва да прави докато дойде до това положение? Ще кажете, че докато дойдете до този закон, вие трябва да се раждате и прераждате, да се усъвършенствате. Това зависи от човека. В един живот той може да се развие, да ликвидира със своето минало и да влезе в закона на благодатта. Докато прави разлика между хората, между едно и друго верую, човек не е влязъл в този закон. Докато хората спорят кой е спасен, те не познават още религията. Въпросът за спасението на душите се отнася до Бога. Той се грижи за спасението на хората, а всеки човек трябва да мисли за себе си, да спазва великите закони на Битието, да върши Волята Божия. (СМЕНИ В ПРИРОДАТА - изд.1928 г. София - 78)

Казано е в Писанието: “Невъзможните неща за човека, са възможни за Бога.” - Какво означава този стих? - Ако човек следва разумните закони на живота, тази работа, за свършването на която се изисква дълъг период от време, ще се свърши в 24 часа. По този начин, кармата на хората може да се ликвидира в кратко време и животът им да се подобри. Прераждането, като условие за ликвидиране на кармата, има отношение към обикновения човек, който свършва работата си за 2,400 години; обаче, като се съберат усилията на талантливия, гениалния и светията на едно място, те могат да свършат същата работа за един ден. В това се крие силата на вярата. Казват: "Повярвай в Господа Исуса Христа, за да бъдеш спасен ти и домът ти.” Ония, които цитират този стих, вземат механическата му страна. Ние имаме предвид вярата на светията, на гениалния и на талантливия, които са познали Бога и прилагат Неговите закони. Само за тях времето се съкращава. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд.1940 г. София - 338)

Кога ще дойде Божият съд? Когато Божествената светлина влезе в умовете на хората и те започнат да виждат ясно всичко, каквото са направили в сегашния и в миналия си живот. Те се намират вече пред нова задача, да изправят живота си, да изправят всичките си погрешки. (СИЛА И ЖИВОТ - ll том - изд.2006 г. София - 243)

Щастието не се придобива чрез закона на еволюцията, нито чрез раждане и прераждане. Чрез раждане и прераждане човек изкупва греховете си, а щастието принадлежи на новата епоха. Първо човек трябва да ликвидира с кармата си, с прераждането си, да стане едно с Бога и тогава да дойде до новата фаза на живота - до щастието. (ДОБРИ И ЛОШИ УСЛОВИЯ - изд.1937 г. София - 128)

Има една история, в която са писани само хубави работи. Но има една история, която хроникира нещата точно, както времето ги хроникира Там всичко е поставено на филм. Поставят филма, и вие гледате картини от най-ранното си детство до 120 годишна възраст. Там всичко е отбелязано: какво си говорил, как си постъпвал. Съдиите само гледат и се усмихват, без да кажат нещо. Всеки, който вижда своя филм, казва: Искам да се върна на Земята, да изправя погрешките си. Тоя филм продължава цели 45 години, след което човек отново се връща на Земята, да изправи погрешките си и да продължи учението си. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - изд.1944 г. София - 34)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...