Jump to content

Мисли от Учителя Петър Дънов за добродетелите


Recommended Posts

Мисли от Учителя Петър Дънов за добродетелите

Под думата “добродетел” се разбира божественото в човека.

Без добродетел движение във Вселената не съществува. Всяко движение, всяко духовно растене е израз на доброто. Искате ли да се развивате, пазете дрехата на вашите добродетели.

Когато Христос дойде на земята, ще научи хората на ония правила и методи, чрез които може да се пазят от потъване в гъстата материя на ада. Затова са нужни добродетелите. Чрез тях хората ще устоят на огъня на ада.

За да влезе в рая, човек трябва да притежава такива качества, които могат да го допуснат вътре. Всяка душа трябва да бъде облечена с дрехи, съответни на нейното развитие. Но всяка дреха трябва да носи качествата на някои добродетели. А именно: кротост, благоуханност, чистота и т.н.

Страданията и радостите на тялото образуват най-простия материал, от който сърцето съгражда своите добродетели. Добродетелите пък стават градиво за духа, за да създаде той своите велики мисли. Не страдате ли и не се ли радвате, сърцето не може да създава добродетели. Нямате ли добродетели, вашият дух не може да прояви своята мощна сила. Ще бъдете смели и решителни да изнесете своите страдания по един естествен начин.

Вяра без добродетели нищо не струва. Знание без добродетели нищо не струва. Доброто осмисля всичко: и знание, и сила, и богатство.

Когато видя светлината в човека и измеря нейната сила, тогава казвам, че съм открил нещо добро в него. Това са неговите добродетели. Всички добродетели представят пътя, през който човешката душа трябва да мине. Истинските добродетели идат отвътре, а условията за развитието им са външни. Първо условие за това е животът, второто условие е устройството на задната част на мозъка в конкретния човек.

Работете върху онези добродетели, които Бог е вложил във вас от създаването ви. Да направиш това, което Бог изисква, значи да превърнеш обикновения камък в скъпоцен. Работете върху своите добродетели, дарби и способности, за да растете и да се развивате.

Не се наемайте да постигнете изведнъж всичките добродетели. Достатъчно е всяка година да придобивате по една. Ако всяка година придобивате по една добродетел, за 25 години ще придобиете 25 добродетели. А човек с 25 добродетели вече е йога. Стане ли човек йога, достатъчно е само да дигне ръката си и живота Природа ще му отговори. Какво ще ни донесе реализирането на една добродетел? Ще бъдете здрави. Всяка добродетел, която може да се реализира, първо подобрява здравето на човека. След това се отразява на мисълта и човек започва да мисли право. Най-после се отразява на сърцето: човек изпитва приятно чувство и разположение.

Моята добродетел е за мене. За теб е нужна друга добродетел. Твоето добро може да произведе известни сили, с които сам ще помагаш на хората. Даровитият, силният човек може да ти услужи, но той не може да ти даде назаем своята дарба, своята сила, своята способност. Ти трябва сам да развиеш своите добродетели.

Всяка добродетел расте, не се умножава. Човек трябва да има такива добродетели, които никога да не губят цената си. И най-малката проявена у от някого добродетел в света всякога образува хармония между всички хора. Голямата добродетел не може да се побере вътре във вас. Тя служи на другите, на цялото.

Желая ви да бъдете твърди и устойчиви като камъка... Желая ви да придобиете твърдостта и лъчепречупването на диаманта, подвижността и чистотата на водата на планинските извори, чистотата и свежестта на въздуха по високите места и благотворителността на светлината, която слиза от небесните пространства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...