Jump to content

Recommended Posts

Доволен

“Голяма печалба е да бъде човек благочестив и доволен от себе си.... Като имаме прехрана и облекло, нека с това бъдем доволни ”

(I Тим. 6:6,8; СИ).

“Ако човек е доволен - живее в Божествения порядък.”

(11-25.10.1987)

“За да се домогне до вътрешното си богатство, човек трябва да се научи да бъде доволен.

(17;48)

“Първо правило в живота: бъдете доволни от най-малкото неща, които Бог ви дава.

(88; 15)

Апостол Павел — един от великите разпространители на християнството в първите години от неговото възникване — в своето послание до членовете на Църквата в град Филипи споделя: “Научих се да се задоволявам с каквото имам: знам да живея и в оскъдност, знам да живея и в изобилие; научен съм на всичко и всякак, и сит да бъда, и глад да търпя; и в обилие да бъда, и в лишение. Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява” (Фил.4:11-13; СИ). Най-ревностният радетел на християнското учение и благовестие демонстрира с тези свои думи изключителната си скромност и придобитата с годините добродетел да се задоволява с най-малкото. И не само да посреща спокойно и мъдро лишенията и изпитанията в живота, но и да съхранява вътрешния си мир, да изпитва доволство от факта, че служи на едно достойно дело. Когато пише на своя ученик Тимотей, същият Христов апостол го съветва да се задоволява с най-необходимото — храната и облеклото. И да бъде доволен, че го има. За останалото Бог ще има грижата. Ако, разбира се, човек върви по предначертания от Него път. Ако по своя воля се отклони от своя път в живота, Бог не може да бъде отговорен за това. Последствията остават за него.

Народната мъдрост на българина рисува приспособимостта ни към житейските обстоятелства с пословицата: “Човек знае и две, и двеста!” Да “знаеш” в случая обаче все още не означава, че приемаш трудностите с разбиране, а не с ропот. Една от десетте Божии заповеди — последната, гласи: “Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, нито нивата му, нито роба му, нито робинята му, ни вола му, ни осела му, нито никакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти” (Изх. 20-.17;СИ). Естественото продължение на това наставление, отправено от Бога към хората, означава: “Научи се да се задоволяваш с това, което имаш, и не завиждай на другите за нищо!”

Доволен е този, който е проумял, че смисълът на живота не е в натрупването на материални притежания (както свидетелства и Христос в една от проповедите Си прел слушателите —Лука 12:15), а в посвещаването на една градивна идея, на един висок идеал. Такъв човек е разкрил Божественото, което всеки от нас крие у себе си, и го е превърнал самосъзнателно в свое постоянно, истинско “аз”. Той е изминал достойно пътя си: от посрещането на всичко в живота със задоволство и удовлетворение до разгръщането на своя вътрешен потенциал в пълнота. Вътрешно задоволство носи и удовлетворяването на потребностите на хората, на които си бил в състояние да помогнеш. В случая е от особена важност да избереш точния момент, в който е нужна помощта ти.

Да си доволен от живота и от себе си не означава, пасивно приемане на съществуващото положение, а увереност в Божия промисъл за теб. Че Бог е, който ще удовлетвори нуждите ти и няма смисъл да се безпокоиш и да се натоварваш с излишни желания и тревоги. Който е доволен от малкото, си постила пътя, за да получи и голямото. Разумната природа не обича недоволните хора. Тя допуска прояви на недоволство, само ако е нарушена правдата на живота. А тази правда изисква от нас да задоволяваме и себе си, и околните — и то хармонично, балансирано. Първо започваме от себе си и след това продължаваме с другите. Ако постъпим обратно, рискуваме да се изпълним с недоволство.

Доволен е човекът, който не злоупотребява със своите мисли, чувства и постъпки. Умът, сърцето и душата му са винаги в съгласие помежду си. И най-богатият, и най-ученият, и най-силният ще бъдат вечно недоволни, ако сърцата им не са изпълнени с Божествената Любов — източник на всяко изобилие и пълнота в живота. Ние, хората, сме частици от едно цяло — обществото, човечеството, Космоса. Можем да бъдем доволни от себе си и от живота си, само ако сме в хармония с това цяло.

Как да станем доволни?

• Като ценим, онова, което имаме. Първото, което следва да ценим, е: живот, светлина, свобода.

• Като знаем, че природата не обича недоволните хора — тя допуска недоволството само като справедливо негодувание, а не като незнание как да постъпваме и неумение да оценяваме благата, възможностите и условията си или като мързел.

• Като направим едно добро, да сме доволни от това, което сме направили.

• Като не злоупотребяваме със своите ум, сърце и душа.

• Като проявяваме любовта си — без любов и богат, и учен да е, човек винаги е недоволен.

• Като не разчитаме първо другите да са доволни от нас — ние първи да сме доволни от себе си.

• Като потърсим изобилието на духовния свят — само духовният го намира.

Правила за доволството:

Един от великите закони на Битието гласи:

Човек с празен ум и сърце винаги е недоволен.

В изобилие и доволство живее всеки, у когото са поникнали семената на Христовото учение.

Искаш ли да задоволиш човека, дай му работа.

Доволният:

• дава път на Божественото в себе си;

• се е домогнал до вътрешното си богатство;

• има ум и сърце, непрекъснато заети с работа от любов;

• знае, че ако е доволен от малката мъчнотия, ще се освободи от нея, а ако е недоволен от нея, тя ще го ограничи още повече;

• задоволява първо себе си, а след това окръжаващите;

• е доволен от най-малкото, което Бог му дава сега;

• е в хармония с Цялото Битие.

Самовъзпитателни задачи:

1. Размисъл върху любовта и доволството. Прочетете текста. Размишлявайте всяка сутрин в продължение на 10 дни по 5 минути върху него и по 5 минути върху нагласата си днес да бъдете доволен от всичко, което обичате.

Човек е възприел любовта правилно само тогава, когато е примирил всички противоречия в живота си. Иначе той не я е разбрал. Любовта носи изобилието. При изобилието всяко недоволство изчезва.

2 Размисъл върху: умението да съм доволен.

Прочетете текста.

Доволен съм във всеки момент от живота си. Винаги има нещо Божествено, прекрасно, което да очаквам, което иде към мен. Доволството ми създава условия да не се размина с хубавото в живота, за което мечтая 'и от което имам нужда.

Казвайте си го при всяко недоволство, което забележите, че се надига у вас през деня. Създайте си нагласа и мотивация да сте доволен от себе си и света около себе си: че има за какво и че имате само полза от такава нагласа и мотивация. Отговорете на въпросите.

Доволството към какво е насочено - към това, което имаме, или към това, което нямаме?

Можели да се създаде доволство към това, което нямаме? Това, което нямаме, реално ли е?

Кое е по-полезно за духовното ни развитие и за здравето ни: доволството или недоволството, и защо?

3 Прочетете текста.

За да не къса естествената връзка, която съществува между ума и сърцето, между ума и духа, между сърцето и душата, между духа и душата, човек трябва да бъде доволен от всичко, което в даден момент има.

Създайте си нагласа да не късате тези връзки в себе си, за да се развивате духовно и хармонично в себе си. Изпратете това желание като копнеж в подсъзнанието, изпратете тази нагласа като стремеж в съзнанието, изпратете тази готовност като решение в самосъзнанието, изпратете този импулс като ценност в свръхсъзнанието си.

4. Едно от интересните правила за постигане на добродетелта доволство гласи:

“Бъди доволен в недоволството си.”

Как разбирате това?

Можете ли да изтъкнете три причини, поради които е по-изгодно да си доволен в недоволството си, отколкото да си изцяло негативен, негодуващ и нервен?

Опишете какво конкретно включва умението да сме доволни в недоволството.

От какво сте най-недоволни в момента? Как и за какво може да сте доволни в случая за себе си?

Въпроси за самоанализ на тема: “Доволството от мястото в живота”. Достатъчно ли е умението ви да сте доволни в момента от положението, което заемаме? Ако не сте доволни от това положение в перспективата на целия ни живот, с какво можете де се поучите и какво можете да спечелите от нещата такива, каквито са, сега, в това положение, в което сте? Към какво място се стремите в живота си? С какво сегашното ви положение ви съдейства да го предпочитате и с какво ви помага да се подготвите за него? Можете ли да кажете за себе си, че сте доволни от факта, че знаете какво искате и знаете как да го постигнете? До какви изводи стигнахте за себе си от направения самоанализ? Запишете ги.

Определете за себе си кое твърдение ви съответства.

Кое е хубавото на лошото?

• че след лошото иде хубаво;

• че като устоим на лошото, хубавото е заслужено и истинско;

• че те вървят ръка за ръка и затова просто трябва да се концентрираме в хубавото по време на лошото и да се радваме и да се ползваме от хубавото, когато му дойде времето;

• че ни учи да сме доволни в недоволството си;

• че лошото е по-малко, когато по-малко му обръщаме внимание, а хубавото е повече, ако то ни е потребно и то ни интересува.

5. Към всеки отговор посочете човек, когото познавате и който би избрал този отговор. Попитайте всеки от намислените хора кое твърдение биха избрали като отговор. Съвпадат ли преценките ви с техните? От какво сте доволен за себе си от този опит?

6. Прочетете правилата. Отговорете на въпросите след тях.

Бъдете доволни от най-малкото добро и от най-малкото зло.

Ако не сте доволни от това, ще се натъкнете на по-големи мъчнотии.

От какво е по-лесно да сме доволни: от малкото или от голямото добро? И от малкото или от голямото зло?

Доволството от малкото зло предпазва ли ни от голямото зло? Ако да, защо и как?

От какво се пораждат големите мъчнотии, когато не умеем да сме доволни от малкото зло и от малкото добро?

Можели човек да е доволен от нещо, което не цени достатъчно добре?

Може ли да сме доволни от нещо, което не ни мотивирва по никакъв начин?

Кое е най-малкото добро и кое е най-малкото зло в момента за вас? Доволни ли сте от тях? За какво може да сте доволни от тях сега?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...