Jump to content

Recommended Posts

Търпелив

“...Братя, бъдете дълготърпеливи до пришествието Господне.”

(Як. 5:7; СИ)

Търпението е най-великото качество,

най-благородната черта в човешкия характер.”

(14 -13.04.1991)

Веднъж Бог събира Своите синове около Себе Си. Сред тях е и Сатана. Бог му казва:

— Като си обикалял по земята, видя ли Моя раб Йов? Няма друг като него — тъй непорочен, справедлив, богобоязлив и отбягващ злото!

— Сатана Му отвръща:

— Такъв е, понеже си го благословил със здраве и богатство. Но я посегни на благата му и ще видим дали ще остане все тъй предан на Теб!

Замисля се Бог и му казва:

— Предавам всичко негово в твоите ръце. Само на живота му няма да посягаш!

А лукавият това и чака... Първо разбойници открадват стадата на Йов И погубват слугите му. После пожар поглъща имота му. А накрая и домът на първородния му син се срутва върху всичките му деца - седем сина и три дъщери — и те загиват сред руините. Тогава Йов раздира дрехата си, пада ничком на земята в поклон към небето и дума в нетърпимата си болка:

— Гол излязох от утробата на майка си и гол ще си замина от този свят. Господ даде, Господ взе. Да бъде благословено името Му!

Тогава Сатана го поразява с люта проказа. Йов отново не възроптава. Напуска града си (защото такава е наредбата за прокажените), сяда до градските стени и застива в мълчание, сам с горестта си. А жена му го издирва и му се сопва:

— За какво ти е тая непорочност? Виж се на какво приличаш! Я вземи, че похули Бога и умри! Така ще се отървеш от всичко, що те сполетя.

Да прокълнеш Бога, означава мигновена смърт — и физическа, и духовна. Ала Йов устоява и на тази буря и й отговаря:

— Приказваш като безумна! Нима доброто ще приемаме от Бога, а злото да не понасяме?

И така, той остава без грях — нито в слово, нито в мисъл, нито в дело.

И след като претърпява достойно всички ужасни изпитания, Йов е възнаграден от Бога с пълно изцеление и с двойно повече от всичко онова, което Сатана му бе отнел. Броят на стадата му се удвоява, както и имотите му. Раждат му се още седем сина и три дъщери. Йов живее още дълги години и си заминава от света в пределна старост и сит на живот (кн. Йов).

Търпението е основа на живота. Чрез него всичко се постига! Нямаме ли търпение, нищо не можем да постигнем. Вярващия човек то води към единство с Истината, а скептика чрез страданието насочва към вярата. Родено от Божествената Истина, то ни разкрива реалните стойности на всичко съществуващо. Където е дълготърпението, там са всички добродетели.

Търпението е качество на разумния човек. Само той може да търпи. Човек не може да придобие истинско разбиране, ако няма търпение. Нетърпението ражда горчиви плодове и ни отдалечава от Божествената Мъдрост. Само който е разбрал Истината за света и живота, само той може да бъде търпелив. Той знае, че Бог допуска всичко, за да можем да учим уроците си в земното училище. В Негово лице мъдрият човек съзира съвършения, непреходен образец на търпение.

Търпението не означава пасивност! За да се научиш да гледаш, да слушаш и да изтърпяваш, без да отвръщаш на злото със зло, а с добро, се изисква огромна вътрешна сила и упование. Търпеливият обикновено спестява на околните мнението си, ала когато се захване за работа, нищо не може да му противостои. Той носи товара си без смущение. Волята му е диамантена, умът му — бистър, душата — чиста и обширна като Вселената.

Търпеливия човек може да познаете в моментите, когато му взимат онова, което обича или за което се е приготвил. Той остава съвършено спокоен, хладнокръвен и благоразположен. Радостта и мирът не го напускат, окото му не трепва. Вярата му остава ненакърнена. Страданията ни учат да бъдем търпеливи. Търпението се развива главно при най-неблагоприятните фактори на живота. Само търпеливият придобива истинското знание. Той е предвидлив и способен на жертва. В случаи на противопоставяне винаги превъзхожда опонента си и по мисъл, и физически.

Търпението е жизненият еликсир на душата.

“... С търпението си спасявайте душите си.” (Лука 21:19;СИ)

“... Като избраници Божии, свети и възлюбени, облечете се в милосърдие, благост, смиреномъдрие, кротост, дълготърпение, като се търпите един други и си прощавате взаимно...” (Кол.3:12-13; СИ)

“Господ... дълго време ни търпи, понеже не желае да погинат някои, а всички да се обърнат към покаяние.” (II Петр. 3:9; СИ)

“А плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание. Против такива няма закон.” (Гал. 5:22-23; СИ)

“Когато човек придобие търпение, всичките му работи се оправят.” (43;49)

“За да има търпение, човек трябва да е дошъл до вътрешно разбиране на живота. Това разбиране се придобива тогава, когато във всичко и навсякъде човек вижда Бога.” (41;207)

“Без търпение никой не може да разреши задачите на своя живот.” (98; 16)

“Без търпение не можеш да бъдеш силен.” (23;125)

Само умният човек може да бъде търпелив. Той е над обикновените условия в живота.” (95;104)

Търпението:

• е психическа сила, която противодейства на дадено напрежение, независимо дали е външно или вътрешно;

• не е неволя, а качество на разумния човек;

• е основа на знанието;

• се култивира в страданията. Всички страдания, изпитанията и болестите имат за цел да сформират у нас търпението;

• е най-благородната черта в човешкия характер;

• е средство за изучаване на себе си и на своите ближни;

• подразбира воля и ум, т.е. да знаеш причините и последствията на нещата;

• се обуславя от придобитото вътрешно разбиране на живота;

• се придобива, когато човек във всичко и навсякъде вижда Бога.

Търпеливият:

• има търпение всичките му работи да се оправят и тогава да се произнесе за тях;

• може да върши и да завърши всяка работа, с която се заеме;

• умее да изслушва всички;

• издържа на всички противоречия;

• се е научил да слуша и да гледа, без да дава мнението си;

• носи всичко, без да се смущава;

• се познава в моменти, когато му взимат онова, което обича или за което се е приготвил;

• е онзи умен човек, който може да се постави над обикновените условия на живота;

• е закален при най-неблагоприятните условия на живота;

• понася всичко спокойно;

• има добри навици, силен е, способен е на жертви, не може да е неврастеник;

• трябва да се стреми да стане дълготьрпелив. Дълготърпението показва, че човек е развил у себе си много добродетели и лесно умее да се само-усъвършенства;

• съзнателно си налага да е търпелив;

• прояви ли нетърпение, започва да мисли само за търпението.

Правила и зависимости:

• Човек трябва да работи върху собственото си търпение, без да чака другите да му напомнят, че трябва да е търпелив.

• Търпението е наука и философия, която човек не може да изучава, без да съзнава това.

• Който знае и може да търпи, той се радва на всичко, което разбира.

• Без търпение много характери са се оказвали слаби пред призванието на таланта или на гениалността си.

• Без търпение човек е подобен на дърво без корен.

• Когато умът работи, колкото трябва, от това той изпитва радост, мир и спокойно очаква плода на труда си.

• За да изработи нещо ценно в себе си, човек трябва да приложи търпение и постоянство.

• Може да търпи само онзи, у когото са развити висшите умствени способности.

• Търпеливият винаги е по-силен от противника си и мисловно, и физически.

• Търпението е жизненият еликсир на душата, то не може да се постигне лесно.

• Може да имате много несгоди в живота си, може да ги преодолеете само с помощта на търпението си.

• Чрез търпението всичко се постига.

Самовъзпитателни идеи и методи:

1. Прочетете разказа. Отговорете на въпросите към него, насочени към самоанализ.

Един китайски мъдрец искал да опита търпението си. За тази цел провидението му изпратило един просяк да види колко може да приложи търпението си. Цели 40 години просякът посещавал мъдреца и той всеки път го посрещал добре. В това време се явил един конкурент на мъдреца, който пожелал да го надмине по търпение. Като видял, че и този човек е благодетелен, готов на жертви, същият просяк започнал и него да посещава. Посещавал го редовно цяла година, докато един ден новият му благодетел извикал: “Махни се вече от очите ми! Нека дойде друг някой да дам и на него. Достатъчно си се ползвал от моите блага.” Просякът отговорил: “Господине, малка е още твоята сила. Още много има да работиш върху търпението. От 40 години насам аз ходя в дома на твоя съсед, но той нито за момент не се отегчи от мене. От първия ден до днес той ме приема все така любезно и внимателно.”

Какви характеристики има добродетелта търпение по отношение на времето, мястото, обстоятелствата, другите, себе си и по отношение на доброто?

Колко най-продължително сте търпели нещо или някого в живота си?

Каква е целта на търпението? Каква е взаимовръзката между безкористие и търпение?

Какво търпи просякът от този разказ? Степенувайте по търпение тримата герои от разказа и се аргументирайте.

Поговорете с майка си и с баща си или с нечии други родители: колко години най-много са търпели нещо в живота си и какво е то? Поинтересувайте се какво хората търпят и какво не търпят. Каква е зависимостта между обич и търпение. Казва се: “Който обича, търпи.” Като слушате разказите на различни хора, преценете винаги ли е вярна тази поговорка. Критерий ли е наличието на търпение у човека за умението да обичаме - аргументирайте отговора си с няколко примера от живота?

2. Размишление върху зависимостта търпение/добро и зло. Първо, прочетете мисълта. Второ, отговорете на трите групи помощни въпроса. Трето, размишлявайте концентрирано самостоятелно върху зададената тема 10 минути. Запишете най-важните и значими за вас мисли и идеи, които ви дойдат. Пишете красиво, бавно, внимателно, за да може всяка ваша клетка да участва съзнателно в тях и да се включи в запаметяването им дори подсъзнанието ви. Пишете само положителни неща.

За да придобие търпение, човек трябва да е непременно под влиянието на две противоположни сили. Такива са злото и доброто. А до зло и добро могат да бъдат приведени всеки две антагонистични сили.

Под натиска на тяхната борба човек става търпелив или реагира прекалено бързо, неподготвено и несъзнателно и по този начин си остава нетърпелив. Изборът може да бъде направен само лично и съзнателно.

Кога за последен път сте били под натиска на ситуация, която да ви поставя на избор между добро и зло? Трябваше ли ви търпение и колко голямо трябваш е да е то? Необходимо ли е търпение за правене на зло? Може ли търпението да бъде наречено едно от оръжията на доброто срещу злото? Злото ли е, което изпитва търпението на доброто?

Ако човек е решил да е воин на доброто, а то в момента трябва да бъде защитено и това зависи само лично от него, той ще може ли да се справи без добродетелта търпение? Спомнете си или наблюдавайте филми с лоши герои: колко от тях са нетърпеливи? Гледайте една серия от анимационен филм за борба между злото и доброто или си спомнете за гледана такава. Напишете имената на всички герои на един лист вертикално. Преценете кой от героите има и кой няма търпение. Оценете ги по скала от минус три до плюс три без нула. Направете извод доколко търпението у човека може да бъде критерий за неговото правилно разбиране и конкретен стремеж -към злото и доброто?

Ако някой реши да е добър и се стреми всеки ден да не пропуска правене на добро и към усъвършенстване разбирането си за добротата, ако доброто за него означава универсална индивидуална ценност, висок идеал и висша социални норма, колко търпение ще му е необходимо, за да защити пред себе си и всеки миг това свое убеждение: търпение колкото на светец, колкото на просяк, колкото на гениален, колкото на воин, колкото на ученик, колкото на учител или колкото на майка?

3. Прочетете текста. Отговорете си на въпросите за анализ и тълкуване към него.

Един пътник пропътувал много години в търсене на пещера, в която бил чувал, че има скрито имане. Когато я намерил, в нея той открил върху парче плат само следния надпис: “Дойдете ли до търпението, то представя онзи скъпоценен камък, който вие грижливо трябва ла пазите пол вашия език. И върху този камък един ден ще бъде написано вашето име. Ако не изработите този камък в ума и волята си, вие не можете правилно да се развивате. Ако не се развивате правилно, хармонично и непрестанно, не може да станете синове на светлината.”

Какъв вид “имане” е скрито в търпението? Търпелив ли е бил пътникът? Продължителното преследване на цел или неотклонното следване на мечта ни прави по-търпеливи? Кой е пo-умен от търпеливия и нетърпеливия и защо? Кой има по-силна воля от търпеливия и от нетърпеливия и защо? За какво име става въпрос в надписа, чие е това име? Името е поставено в един скъпоценен камък, камъка на търпението, а камъкът е под езика на този, който има това качество. Разгадайте символите в тази метафора. На какво точно са символ скъпоценният камък, езикът, името, написаното и синовете на светлината?

4. Определете какви точно зависимости са посочени в следните максими между търпението и останалите величини-понятия: време, разбиране и очакване. За всяко изречение се опитайте да си спомните случаи от вашите преживявания, които да го илюстрират или доказват. Преценете доколко търпението ви е било достатъчно в тези три случая.

Може да търпи, само който знае да чака.

Търпи този, който разбира.

Може да търпи, който знае, че за всяко нещо има време.

5. Препишете бавно, красиво и внимателно изреченията с различни цветове. Съзерцавайте всяко по една минута, след като го напишете. След като ги напишете всички, концентрирайте волевото си усещане към пожеланието за свят, в който хората са такива, каквито утвърждават изреченията, и вие сте един от блажените жители на този по-светъл свят. Правете мислено последната част от упражнението всеки път, когато проявите нетърпение, което не може да преодолеете.

Само любещият е търпелив.

Само човекът с вътрешен мир е търпелив

Само радостният е търпелив.

Само разумният е търпелив.

6. Един мъдрец казал на своя ученик: “Издържай всичко заради любовта, докато я придобиеш. Дойде ли тя, ще те научи на търпението.”

Съставете уравнение или схема, за да изразите зависимости между трите величини: търпение, любов и издръжливост. Коя от коя произлиза? Коя е условие за другата? Коя между трите от тях е причина, коя следствие и коя условие за проявата им?

7. Прочетете правилото. Обмислете го добре и запишете 10 аргумента, които доказват валидността му.

Без търпение нищо не може да се приложи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...