Jump to content

Recommended Posts

Деятелен

“Причината, която възбужда човека към деятелност,

е Духът, който иска да се прояви.”

(25;265)

Апостол Павел извършва четири мисионерски пътешествия. Благодарение на неговия неуморен стремеж да свидетелства за Истината — новата християнска вяра — са създадени десетки църковни общности в Палестина, Мала Азия и Югоизточна Европа. Само един изключително, деен, изпълнен с жива вяра и Божествен устрем пионер на Новото, учение е способен на подобен подвиг. В същото време се раждат и четиринадесетте новозаветни послания, излезли изпод перото на апостол Павел, чрез които той пространно, дълбоко и мъдро тълкува Словото на Христос и го прави достъпно за всички пробуждащи се души.

Истината води деятелния човек непрестанно по житейските пътеки и го импулсира да върши добро за общото благо. Тя влива енергия в тялото му и огнен импулс в душата му. Затова той не знае умора и продължава да гради, да надгражда, да създава красота и уют навред около себе си. Духът се проявява чрез него и издига величествени образци на въплътената в действителността Божествена Истина.

Всеки от нас има силни и слаби: страни. Силните наричаме заложби, умения,.таланти. Една от най-важните задачи в живота ни е да ги открием и да ги изявим в цялата им възможна пълнота. Може да сме талантливи до степен на гениалност, но ако не предоставим простор на таланта си да се прояви, той остава в летаргия и дори може да закърнее и угасне. Нужна ни е самодисциплина и деятелност, за да помогнем на самите себе си в приложението на всичките ни заложби. А така помагаме и на всички останали. В крайна сметка — и на Божия план за света и за самите нас.

Деятелният човек е енергичен, волеви, целенасочен. В него гори пламъкът на творчеството и съзиданието. Той не знае покой. Уверен е, че всичко може да бъде направено още по-добре, още по-съвършено. Живее според един висок идеал, който осветява като, мощен фар жизнения му път. Не познава изтощение, спиране посред започнатото, отказ от идеята, която се е заел да осъществи. Въображението му е пълно с пови проекти. Първо ги изгражда в мисълта си, а после ги облича в плът.

Деятелният не се интересува първо дали околните одобряват начинанията му или не. За него е от значение да е ангажиран с конструктивна дейност. Вътрешният глас му подсказва, че рано или късно трудът му ще бъде оценен. Важното е да не спира до го влага в името на благородни цели. Безпощадният съдник — Времето — отрежда истинското място на всяка човешка изява. Поколенията застиват в благоговейно мълчание пред сътвореното от техните дейни предци. Историята записва със златни букви в своите летописи делата им. Те са строителите на материалното битие, на нашето жизнено пространство; на нашата духовна и културна реалност. Те проправят новите пътища във всички области и направления на човешкия живот.

Независимо от това дали резултатите от проявлението на дейния човек са видими или невидими, те формират критериите за успех и самоосъществяване в нашата толкова забързана и многолика действителност.

Речник-справочник на сродните добродетели:

Активен - означава да знаеш посоката на своето движение в свободата, която имаш. Човек трябва да е активен във възходяща, и положителна посока, Активността означава работа в трояко направление — физическо, умствено и духовно. Във всяка проява човек трябва да е активен. Активният е очарован от живота. Кислородът, дишането събуждат повече активност. Най-съвършената система у човека е нервната. Добре е тя да е в действие, когато е активна.

Бърз - който иска да извърши нещо веднага. Природата пести енергията си, но не и времето за извършване на нещата. Време има, бързането е от Дявола. Често у нас се заражда желание, искаме да го реализираме и то така силно ни стимулира, че не можем да намерим покой, искаме веднага да пристъпим към реализира

нето му. Природата не обича бавните процеси. Нещата, обаче, стават бавно и постепенно. Обмислете добре работата. Вижте дали тя ще има влияние върху съграждането на вашия ум, на вашия живот. Ако се убедите, че тя ще ви ползва, пристъпете към нейното реализиране. В бързата работа има нещо користно. Удоволствията и бързите преживявания не са истинският пълният живот. Бъдете бавни в греха, в злото, но бързи в доброто, в истината, в любовта. Само любещият, разумният, праведният и добродетелният човек може и знае как да се движи бързо.

Деен - който предпочита да направи, да действа, понякога дори преди да е помислил и почувствал. Дейният не чака, а започва работата. Той е експедитивен, организиран, дисциплиниран, не се мотае. Внимателно, последователно, малко по малко извършва усилия над това, с което се е заел.

Деятелен - който е способен да извършва успешно определени дейности, да ги започне, организира и изведе на успешен край. У човека се сменят физическата, интелектуалната и емоционалната деятелност. Те са като верижна реакция и си влияят помежду си. Всеки е роден за известна деятелност, но не всеки за всяка деятелност. Необходимо е всеки да знае за какво го бива, къде му е мястото и коя работа може да свърши най-добре с най-голямо удовлетворение. Деятелността зависи от, работоспособността и типа (физическа или умствена) работа, която умее да извършва.

Действен - който е склонен първо да направи, а после да мислиш чувства. Знае точно кое действие кога и как да извърши, за да успее.

Енергичен - който има енергия и я използва правилно. Съществува космическа енергия в Битието, подобна на електричеството и магнетизма, която се влива във всички хора. Онези, които са взели повече електричество, са по-енергични. Някой по естество е енергичен, здрав, жив. В съзнателния живот има. закон: за всяка енергия, затворена в каква да е форма, има определено време за развитие. Ето защо всеки човек трябва да използва енергиите, вложени в неговия организъм, на съответното за тях време. Една от причините за песимизма у младите и у старите хора се дължи на неразумното използване на енергията в техния организъм, вследствие на което настъпва преждевременно изтощаване на силите им. Човек трябва да познава природните естествени източници за презареждане с обновителна енергия, за да е здрав и нормален.

Те са свързани с осъществяване на разумна връзка при използване на природните блага. Например, половин час преди и след изгрева на Слънцето Земята има най-много енергия. Възприема я предимно този, който не спи или който съзнателно го прави чрез физически и психически упражнения и техники. Така той е здрав и енергичен през целия ден.

Изобретателен - който не се спира пред трудностите, условностите, вярва, че всичко е постижимо, и умее да намира най-ефективните решения на онова, което досега не е, било известно или ясно. Той открива, защото работи в съгласие с великите закони на света. Има светъл ум и държи в съзнанието си само положителната мисъл, че ще намери търсеното. Той има силна вяра, умее да преодолява съмнението в успеха и да търси зад условностите на неизбежното. Изобретателният сам намира начин да се учи и пръв научава неизвестното.

Знаете ли?

• Който иска да е активен, дееспособен през целия си живот, трябва да се стреми към целокупния живот.

• Хората с валчести лица не са толкова активни, те са примирени, дипломати.

• За да си активен, способен за работа през целия си живот, не изразходвай енергията си преждевременно.

:Ако искате да сте активни, енергични, отглеждайте червени череши.

• Голямата активност, припряност, тичане изтощава хората.

• Червеният цвят събужда активност, но пренасищането с него - и грубост.

Един американски младеж отишъл в Германия да следва философия. Той се срещнал с един знаменит професор по философия и го запитал: “Господин професоре, имате ли някакъв кратък курс по философия? Аз искам да свърша курса по философия за шест месеца.’’ Професорът се замислил и му отговорил: “Имам кратък курс по философия, но ще знаеш, че когато Бог иска да създаде тиква, употребява шест месеца. Когато иска да създаде дъб, Той употребява сто години.”.. .Същото става с всички хора, които бързат, искат в малко, време големи придобивки. Те бързат да настигнат ония, които са пред тях, мислят, че са изгубили нещо и са останали назад. От много бързане те се изхабяват.” (32; 154)

Въпроси към текста:

1. Отрича или приема бързане го поговорката “Хубавите неща стават бавно”?

2. Очевидно не всичко има смисъл да се спести и съкрати. Как човек може; “да бърза бавно”?

3. Защо професорът се е позовал на пример от природата и е намесил . Бога, за да отговори на младежа?

4. Защо младежът иска кратък курс на обучение?

5. Какви отрицателни последици може да причини неоправданото бързане?

6. Каква зависимост между продължителността и резултата от ученето посочва професорът на студента?

7. Разумен и добродетелен ли е бил този младеж, който задава въпроса на професора? Защо?

Самовъзпитателни задачи

1. Прочетете текста и отговорете па въпросите към него.

Всеки ден, всеки час в живота имат своята програма. Ние трябва да извършим на деня тази основна работа, от която зависи нашият прогрес. Радвайте се на всичко, което прогресира, в какъвто и мащаб да е. Истинският прогрес на човека се обуславя от любовта му съм всички хора, към всички живи същества. Прогресът се заключава в намиране на истината, в дълбокото вътрешно разбиране на нещата: Който иска да прогресира, да върви напред, трябва да бъде сляп за погрешките на когото и да е.

Защо човек, който иска да прогресира, трябва да е сляп за погрешките на когото и да е? Пречка ли са те за прогреса му и ако са, как?

Всеки ден и всеки час ли допринася или вреди на нашия прогрес? Възможно ли е, ако не прогресираме, да не деградираме?

Кой е двигателят на личната прогресивност у човека?

2. Като имате предвид мотото към главния текст на темата и следващата мисъл, отговорете логически, на въпроса: как и защо слушането или изпълнението на музика води до прогрес?

Музиката е материализираното движение на Духа.

3. Кои напредничави хора от вашето селище познавате? Кои популярни личности от нашето съвремие у нас са най-напредничави и с какво?

4. Упражнение за превръщане на енергиите.

Знаете ли, че: енергиите в организма могат да се натрупват в определени органи или части и това да предизвиква болести или болка? Неправилните мисли и чувства могат да доведат до неправилно разпределение на енергиите в тялото, а от там и до болест. Увеличаването на умствената дейност, например, намалява физическата дееспособност на тялото. Силите на организма са резултат от сумата на силите на ума и на сърцето. Най-малката дисхармония между мислите, чувствата и постъпките на човека води към заболяване.

Концентрирайте се върху своя болка, физическа или психическа. Опитайте се да благодарите, че ви е посетила, че ще може да научите нещо от нея. Поговорете с нея като с друго същество. Обяснете й, че трябва да се смени или премести, защото в момента много ви е притеснила. Че не бива да забравя, че е само на гости. Изпратете й всичката си любов! Пожелайте й от все сърце и душа успех, прогрес, развитие, всичко най-добро!

Повторете упражнението няколко пъти, докато болката започне да се мести, докато болестта ви напусне. Това е упражнение за превръщане на енергията на мисълта във физически фактор за вашето оздравяване.

5. Тема и идеи за дискусия или размисъл. От текста в следващата тема кой е по-напреднал: фараонът или Йосиф, и защо? Кой от тях каква активност притежава? В дейността и делото на апостол Павел какви видове деятелност откривате - физическа, духовна, Божествена (за Бога, умствена); външна/вътрешна ? Кога човек има възможност да е по-енергичен и действен: когато работи за народа си или когато работи за Бога и за народа? Защо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...