Jump to content

Recommended Posts

Сила

“...Силата е в Бога.”

(Пс. 61:12; СИ)

Силата на човека се крие в Божественото начало.”

(29;7)

“За да бъде силен, човек трябва да разбира

вътрешния смисъл на живота.”

(41;24)

След като е кръстен в река Йордан, Иисус Христос е отведен от Божия Дух в пустинята. Там прекарва в пост 40 дни и нощи. И най-сетне огладнява. Тогава го спохожда Сатана и му казва:

— Ако си Син Божий и гладът Те мъчи, кажи на тия камъни да се превърнат в хляб!

Иисус му отговаря:

— Писано е, че не само с хляб ще живее човек, а и с всяко Слово Божие!

Тогава изкусителят Го отвежда в Йерусалим и Го възкачва върху покрива на храма. Поглежда замислено надолу и проговаря:

Ако си Син Божий, хвърли се долу, защото е писано, че Господ ще изпрати Ангелите Си, за да Те спасят!

Иисус отново не му остава длъжен:

— Писано е също, че няма да изкусиш твоя Бог.

И все тъй остава невъзмутим.

Иде ред на Лукавия да опита последния си шанс. Завежда Го на една висока планина, показва му цялата красота на света с неговите царства и тяхната слава, като казва:

— Ще Ти дам всичко това, ако ми се поклониш!

Иисус отвръща с достойнство:

— Махни се от Мен, Сатана! Аз се покланям и служа единствено на Моя Бог!

И като разбира, че не ще може да съкруши силата на Христовия

Дух, Дяволът Го оставя и си тръгва от Него. (Мат. 4:1-11).

Христос чрез проявеното самообладание и непобедима нравствена сила разкрива на Своя извечен враг и на всички хора, че истинската сила е само в Бога. Във вярата в Него и следването на Неговите закони и наставления. Ако Христос не беше извървял докрай по този път, не би могъл да изпълни мисията Си на планетата Земя. Не би се превърнал в

Спасител на човешкия род от греха и смъртта. Коренът на силата Му бе в неразлъчното единство с Небесния Отец, в сливането на Неговата воля с Божията. Това именно е безсмъртният пример за всеки земен човек.

Разполагайки със свобода на избора, ние можем сами да решаваме от кой извор да черпим сила: от преходните неща - безбройните материални придобивки и изкушения на цивилизацията, или от Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата и Добродетелта, родени в Духа. Можем да избираме между: човешката любов и Божествената; земните богатства и небесните; славата, която отшумява за дни или години, или вечната слава на достойно изминатия житейски път; властта над другите или над себе си. И когато правим този избор, да не забравяме, че жива сила е само онази, която гради, а не разрушава.

Най-ниското стъпало на силата е физическата й страна. Силен е човекът, чиято Любов надделява над ревността, страха, алчността, гордостта, егоизма и въобще над всичко отрицателно у него. Силата е не просто в придобитите знания, а в тяхното използване за добро. Силният решава сам всичките си задачи. Ако уповава на нещо или някого, то това е единствено на Бога. Дори и в ада да го вкарат, той ще излезе оттам невредим и още по-силен.

Най-могъща е силата на концентрираната мисъл. Ако тя е пропита с Божествена Любов, може да върши чудеса.

Да обичаш Истината и да вървиш по нейния път, означава, че си силен. Само този, който има Любов към Бога, може да следва пътя на Истината.

Истински силният човек никога не употребява насилие. Неговата вътрешна сила е достатъчна, за да се справя с всички външни условия на действителността.

Силният е независим, той е решил всичките си вътрешни противоречия. Никога не се застрахова и не се запасява с материални неща. Неговата увереност идва не от външната му подсигуреност, а от вътрешната пълнота.

Можем да бъдем уверени в своята сила, само след като сме я изпитали.

Можем да помагаме на другите, само ако притежаваме жива, изпитана сила.

Речник-справочник за разграничаване на понятията за разбиране на добродетелта “сила” от сродни смиели:

Силен - който е богат с живи сили и с тях може да гради. Той умее да концентрира своите мисли, чувства, мускули в една посока и ги насочва, направлява във всеки един момент за постигането на това, което желае. Силният избира праволинейния път, който пести време, а изразходва енергия.

Мощен - когато човек подчини своята свободна воля на Волята Божия, за да служи безкористно на възвишената Любов, той става мощен. Вътрешните човешки сили са едно, а духовната мощ на неговото развитие е умение да се използват природната разумност и природните закони на време и на място, когато желаеш и имаш нужда.

Енергичен - човек, в чийто организъм енергиите текат правилно, здрав е, оптимистично настроен е, пъргав и електричен. Такъв човек използва енергиите, вложени в организма му, навреме за своето развитие.

Могъщ - силен, който е велик и непобедим.

Видове сила:

Механична сила - сила, чийто източник е външен, физически.

Жива сила - чийто източник е вътрешен, подкрепя живота на организма и ободрява духовно, осмисля живота.

Вътрешни сили - силите на организма, на психиката, на душата, на ума, на сърцето, на Аз-а.

Външни сили - механични сили, чужди сили и влияния, природни сили, социални и икономически механизми за принуда.

Физическа сила - сила, измерима физически, с материални последствия.

Органически сили - силите на органическото тяло, за да е живо и да функционира правилно, да е здраво.

Психически сили - интелектуални, умствени, емоционални, волеви сили у човека.

Интелектуални сили - сили да решаваме задачи, да използваме интелектуалния си капацитет правилно и да се развиваме.

Умствени сили - силите на ума чрез способността на мозъка (мозъкът е само материален, биологически носител на ума) да мисли, помни, разбира, схваща, говори, чете, слуша, мълчи, да вярва, да узнава и да се стреми.

Разумни сили - силите на разумността в природата на всяко ниво на битие и съзнание; силата на разумността в природните закони, цикли, ритми.

Духовни сили - силите на психиката у човека и тези на неговите духовни тела: астрално, ментално, причинно и други.

Космически сили - макро- и микрокосмични сили с единна природа и разумност.

Природни сили - силите на природата, изучавани от всички науки като климатология, география, биология, физика, математика, астрономия и т.н.

Човешка сила - силата на човешкото съзнание да учи и да е производителен фактор в природата и в обществения живот.

Божия сила - силата на съзиданието и творчеството на живота, на човека, на цялата природа.

Силата на Духа - в Библията се говори за силата на Светия Дух, на Духа Божий, на седемте Духове и други. Необясними логико-физически, но действащи висши, възвишени сили на съзидателна разумност, която възпитава човека. Усещат се интуитивно на чувствено и свръхсъзнателно ниво.

Висши сили - духовни сили, същества, светии, ангели, които помагат на човечеството да оцелее, да вярва в Божественото си създаване и предназначение и да еволюира в пътя на висшите добродетели и универсалните ценности. Висшите сили помагат на отделния човек вътрешно сам той да пожелае, да се вдъхнови, да разбере и да избере да развива висшето и доброто у себе си.

Нисши сили - силите на плътските желания, грехове, пороци, лоши навици, които имат деградиращо влияние върху човека.

Силата на любовта - най-слабите сили във вселената, които са най-силни. Силите, които спояват частиците и държат планетите и системите свързани.

“Бог твой отреди силата ти.” (Пс. 68:28; РИ)

“Укрепил си ме със сила в душата ми.” (Пс. 138:3; РИ)

“Царството Божие не е в слово, но в сила.” (I Кор. 4:20; РИ)

“Никоя сила в света не може да застави човека да направи това, което не желае. В това именно се заключава неговата сила.”(39;9)

“Силата, величието на човека седи в това, след като той има тяло, ум и сърце, да не греши... След като има уста, да не каже нито една обидна дума през целия си живот. Като има очи, да не види с тях нито една лоша постъпка.” (94;294)

Силата на човека:

• се заключава в неговата вяра и знание;

• има следните предпоставки: доброта, мъдрост, търпение, любов към Бога, разбиране вътрешния смисъл, изключване на насилието, добро разположение, борбеност, независимост, спокойствие, удоволствие, решителност, умение да регулира енергиите си, самостоятелност;

• е във връзка с виолетовия лъч от дъгата.

Силният и слабият:

• Слабият ще стане силен, когато го обичат.

• Слабият трябва да се обича, а силният - да се уважава.

• Силният бърза, слабият действа бавно.

• Силният избира праволинейния път, който пести време, а изразходва енергия. Слабият избира криволинейния път, изразходва време, а пести енергия.

• Силният може да помага. Щом те спаси, отдалечава се, не чака възнаграждение. Слабият помага, но очаква възнаграждение. Слабият се страхува от живота и се стреми към осигуряване. Силният не се осигурява.

• Мнозина правят грешки в живота си, защото без да са развили своите добродетели, се заемат да помагат на болни и бедни. За да помага, човек трябва да е силен. За да е силен, трябва да работи върху себе си. Слабият не помага лично, а търси други, по-силни от себе си. Така изпада в зависимост, ако те не са благородни.

Силният:

• има силна мисъл и я упражнява в живота си;

• задържа онова, което е придобил и разработил в себе си;

• използва физическата храна, дишането си, регулирането на теченията на симпатичната си нервна система (Слънчевия сплит и малкия мозък) и на стомаха си правилно, т.е. здравословно;

• може да контролира всяка своя клетка, мускул, мисъл, чувство в мета;

• първо вътрешно надделява ревността, страха, алчността, гордостта, егоизма, всичко отрицателно заради любовта си и тогава проявява силата си физически;

• който е и благороден, не бие; никога не посяга на ближния;

• увеличава силата си, като прави добро;

• е изключил от себе си насилието;

• прави, каквото желае, независим е;

• сам решава задачите си, сам си върши работата;

• умее да се въздържа;

• не се притеснява, прави нещата с приятност, тихо, спокойно;

• знае какво прави и с какви сили разполага;

• лесно си пробива път, не се отчайва и отказва от пътя си;

• разумно се учи от изпитанията;

• има резултати;

• готов е да помогне;

• е развил психическите си сили правилно;

• е силен в разумното;

• е развил онези дарби и способности, които го правят силен.

Самовъзпитателни идеи:

1. Дискусия или писмени размишления на тема “Силата на силния и на слабия”. Защо силният не бива да си прави илюзии, че е силен, докато не изпита силата си? Как се изпитва силата на човека? Кога силният е слаб, а слабият е силен? При кои случаи в живота на съвременния човек правото е на страната на силния и при кои на страната на слабия? При какви преживявания човек чувства, че няма, сили да направи нещо? При какви пък му идват сили да направи много неща? Вдъхновява ли се силата у човека от нещо външно и вътрешно и какво е то?

2. Направете си самооценка по петобална система от 1 до 5 доколко сте силен по следните критерии:

Физическа издръжливост на натоварвания.

• Сила за вдигане и носене на тежести.

Органическа сила и здраве на организма и липса на сериозни заболявания.

Сит науми и стремеж към мъдрост.

• Интелектуални сили за социално справяне, образование и професия.

• Емоционални сили: умение да обичаш, да прощаваш и да се радваш.

• Сили на волята да си дисциплиниран.

• Сили на съзнанието да трансформира отрицателните преживявания в позитивни нагласа и настроение.

Душевни сили: да се самовъзпитаваш, да развиваш добродетелите, дарбите си, да се молиш, да твориш, да преодоляваш трудности и да поправяш грешките си,

Духовни сили: да се усъвършенстваш, да обичаш Бога, света, хората, да имаш силен дух, да обичаш въпреки всичко, да си възвишен, бодър, вдъхновен.

Способност да употребяваш силите си разумно: природосъобразен начин на живот, здраве, редуване работа/почивка.

Способност да употребяваш и да развиваш силите си навреме: според възрастта, опита, ситуацията и др.

 

Направете същата самооценка, като се сравните с това, което сте били преди пет години или в някой важен период и момент от живота ви. В какво сте по-силен сега? Защо?

3. Необходимо ли е човек правилно и навреме да умее да преценява какви и колко сили има да се заеме или да не се заема с определена работа? Умението да поемаш отговорност изисквали сили и ако да, какви?

4. Въпросът за силата е въпрос и за възстановяване на силата. Кои природни сили и как възстановяват течението на жизнения магнетизъм и електричество у човека? За да е силен, човек трябва да познава, да владее, да възстановява, да трансформира силите си, да черпи сили от природата. Има ли смисъл да правим онези неща, които ни изчерпват и понижават физически и психически така, че трудно се възстановяваме? Как безсилният е стигнал до състоянието си? Какви методи за подсилване сте използвали чрез:

- хранене;

- дишане;

- с вода;

- с чистене;

- пеене;

- танцуване;

- спортуване;

- туризъм;

- медитация, размисъл, съзерцание, молитва, концентрация;

- оптимистични самовнушения и утвърждавания;

- радост и любов?

5. Спомнете си случай, когато като дете сте били по-силният. Как постъпихте? Кои от качествата на силния сте проявили тогава? Сега как бихте постъпили? Поставете си за задача да помогнете на някое животинче, което срещнете, да проявите разумната си сила спрямо него. Наблюдавайте се колко време ви е необходимо да се настроите за това упражнение и колко да ви се даде възможност да го извършите.

6. Размишление: Собствените ми сили. От кого сте по-силен? Кой е по-силен от вас? Ако човек е силен в едно отношение, е слаб в друго. В какво сте силен? В какво направление искате още да развиете силите си?

7. Позитивни утвърждения за създаване на нагласа и правилно развитие на добродетелта сила: Силен съм в доброто. Силен съм в любовта. Аз съм, който съм силен да преодолея всички трудности и страдания в ежедневието и да го победя с радост. Силен съм в благородството си. Всичките ми сили служат за моето здраве, за моето и общо повдигане на човечеството. Имам сили да живея, да обичам, да бъда себе си, да работя и да творя. Мога да постигна, което желая. Когато искам някое добро, няма сила, която да може да ми противодейства. Бог е силен в мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...