Jump to content

Самообладание


Recommended Posts

Самообладание

Самообладанието е качество на духа.

То се придобива чрез работа, чрез усилие.”

(48;37)

“Истинското въздържание е вътрешен процес.

Това въздържание наричаме самообладание.

(84;13)

“Истинското самообладание подразбира едновременно

и външно, и вътрешно владеене на силите на организма.”

(31;151)

Персийският цар Дарий назначава трима свои заместници, които да го отменят в ежедневните му задължения. Един от тях е еврейският пророк Даниил. По ум, достойнство и мъдрост той се извисява над всички останали в царството. Затова персийските велможи му завиждат и решават да го погубят. Те предлагат на Дарий да издаде заповед в продължение на тридесет дни никой да не се моли на когото и да било - Бог или човек, освен на него, царя. Който наруши заповедта, да бъде хвърлен в ямата с лъвовете. И владетелят подписва заповедта. Пророк Даниил, обаче, не променя ежедневните си навици и по три пъти - сутрин, обед и вечер, коленичи и отправя молитви към Бога. Точно това са очаквали и неговите завистници и искат от царя възмездие!

Дарий обича пророка искрено, но не може да престъпи собствената си заповед. Нарежда да хвърлят Даниил в ямата със свирепите хищници, ала му казва преди раздялата: “Твоят Бог, Комуто неизменно служиш, Той ще те избави!“ И се оттегля в покоите си с натежало сърце, без дори да вечеря. А ямата е запечатана с царския печат, така че и пиле от нея не може да прехвръкне.

На сутринта царят изпреварва всички и сам отива до ямата, където цяла нощ е престоял Даниил. Със страх и надежда се провиква: “Данииле, твоят Бог, Комуто неизменно служиш, можа ли да те избави от лъвовете?“ А отвътре се чува ясен и бодър глас: “Моят Бог ме опази жив и здрав, понеже съм чист пред Него, а и пред тебе, царю, не съм извършил престъпление!“ Облекчение и радост изпълват царя и освобождава Даниил, а в ямата на негово място хвърля онези, които поискаха да го погубят.

Така Библията ни учи, че когато човек остава верен на своята вяра, на убежденията си и на непреходните нравствени принципи, би могъл да излезе невредим от всяка житейска ситуация, дори и от най-трудната. А за да останеш верен на себе си, е нужно самообладание. То не е даденост, а резултат от упорита работа над самия себе си. Проявлението му е отвътре навън — от духовната същност на човека към външната среда на живота. Човек, който притежава високо самообладание, съумява да овладее както обстоятелствата на действителността, така и жизнените си процеси и собственото си тяло. Той знае отлично как да мобилизира целия си потенциал и да го използва на точното време и на точното място. Нищо извън него не е в състояние да наруши равновесието му, да го смути до степен да извърши непростима грешка.

А когато човек — в процеса на своето духовно съзряване - все пак престъпи някой от природните закони, той изстрадва пропуска си и като си вземе поука от него, постепенно започва да развива самообладание. Колкото по-дълбоко пуска корени то в съзнанието и поведението му, толкова повече отстъпват назад мъчнотиите и страданията. В душата му се раждат радост и удовлетворение, които му помагат да изяви най-доброто от себе си.

Самообладанието не означава безчувственост. Дори и най-чувствителният човек, ако е развил тази добродетел, успява да овладее емоциите си: не те да го ръководят, а той да ги проявява по най-добрия начин на време и на място. ,

Самообладанието е сила, която ни изолира от всички противодействащи влияния на околната среда. Дори и от лошите мисли на други хора, отправени към нас.

Целта на духовното развитие е човек да култивира такова самообладание, че при всички изпитания на живота, без да губи своя вътрешен мир, да се развива свободно.

Самообладание

Умението да употребиш

всяка сила на време и място

носи радост, чистене, мир

и разбиране смисъла ясно.

Учи се, чисти се, пази се.

В добро и любов съхрани се.

Извиси своя дух и душа.

Освети с будност всички

неща.

Самообладан

Който владее своите мисли и чувства,

той да живее умее прекрасно, с изкуство.

Силен е, деен, способен е. своето тяло

да контролира умее. душата му се проявява

само в добро, трансформира кармичното.

С готовност приема несгоди, различното.

Работи усилено, опорната точка съзнание

пази свещено, мярка реално познание.

Bibleiski_dobrodeteli_51.jpg

Знаете ли, че самообладанието е:

• оценяване на малкото, което имаш;

• доволство в дадения момент;

убеждение, че всяко нещо, допуснато да стане в света, има свое предназначение за цялото;

• предпоставка за развитие на качеството търпение, а търпението — за постоянство;

• владеене на всички свои сили;

• сила да си изолиран от всичко негативно, от всички противодействащи ти влияния;

• способност за концентриране така, че да си тих и спокоен при всички изненади, да не се съмняваш при възможността за каквато и да е опасност;

• качество на духа у човека, което мобилизира и обединява задружното действие на ума, сърцето, волята, тялото и душата;

• придобита светлина след издържането на изпитите в живота;

• каляване да издържиш и големите, и ежедневните изпитания и мъчнотии;

• каляване на волята и на организма да се преодоляват всички болки и промени спокойно, с упование в разумността и заради доброто;

• асимилиране излишната енергия на организма по вътрешен път и впрягането й на работа външно;

• превенция на неврастенията и психопатите;

• вътрешна сила у човека, асимилираща силата на съпротивлението на гнева и избухливостта;

• качество, което развива умението за преодоляване на страха и стреса.

Самовъзпитателни упражнения:

1. Спомнете си подробно момент, когато сте бит гневни ипи силно ядосани. Прочетете текста.

“Дойде ли до състояние да избухне, да се разгневи, за да не се подпуши, човек трябва да прояви самообладание. Може ли да направи това, той ще почувства в себе си изблик на голяма сила. Приложи ли самообладанието си, човек е асимилирал силата на съпротивлението в себе си, вследствие на което удвоява своята вътрешна сила.” (21;277)

Отново си припомнете същия .момент и си представете, че имате пълно самообладание. Какво нямаше да направите или кажете? Какво щяхте да направите или кажете?

2. Когато човек прави опити за концентриране на мисълта си, той развива и самообладанието си. Прочетете следния текст.

Добре е да си създавате изкуствени изпитания, за да видите как ще реагирате на тях. Ако не се поставяте на такива изпити, отвън ще ви ги наложат. Има известни изпитания и страдания, които човек неизбежно трябва да мине. Невъзможно е човек да .мине без страдания... Всичко в Природата става точно на своето време. Не съжалявайте за това, което не се е случило, и не се радвайте на онова, което не е дошло. Ако някое благо ви посети, радвайте се, че е дошло, и разумно го използвайте. Ако очаквате благо и не го получите, не съжалявайте за него. Скръбта е посаждане на семената, а радостта е цъфтенето, завързването и узряването на плода.

Всеки път, когато прецените, че не сте проявили достатъчно самообладание, можете да си въздействате позитивно по следния начин.

Бавно и подробно си представете семенце, което пораства, цъфва и узрява. Нарисувайте го мислено върху хартия. Представете си цветовете, формите, точните образи и символи, които използвате. Може да го нарисувате и наистина. Или да си изработите тази картина с природни материали. Наблюдавайте я често или извиквайте в съзнанието си образа на картината от въображението ви. Мислете за самообладанието, нужно на всяко едно семе на земята да израсте и да се развива, докато даде плод.

3. Допишете изреченията устно или писмено.

Радвам се на плода на..........

Искам да използвам разумно..........

Не съжалявам, че..........

Не съжалявам, че не се случи онова, за което мечтаех, защото това означава, че в бъдеще то може да стане по по-добър начин и аз..........

Проявявам пълно самообладание при това страдание, за да го разбера и да..........

4. Самообладанието има връзка с други добродетели:

сила

• контрол

• самонаблюдателност

• въздържание

• радост

• спокойствие

• себевладеене

• благородство

• здраве

• дисциплина

чувствителност

• мир

• разположение

Някои от добродетелите са предпоставка за формирането на самообладанието, а други са следствие. Опитайте се да обясните мислено или устно връзката, между самообладанието и всяка от тях, като давате пример от собствения си живот или отношения. Отбележете срещу всяка добродетел буквап” или “с” - причина или следствие е тя спрямо самообладанието.

5. Формирането на добродетелта самообладание зависи от наличието у човека на различните:

• добродетели

качества

• способности и дарби

• сили, наклонности, наследственост

• развита духовност

емоционална интелигентност (“разумно сърце”)

Допишете изброяването, като използвате информацията от темата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...