Jump to content

Recommended Posts

Величие

“...Който наруши една от най-малките тия заповеди и тъй поучи човеците,

той най-малък ще се нарече в Царството небесно;

а който изпълни и поучи, той велик ще се нарече в Царството небесно.”

(Мат.5:19; СИ)

Величието на човека се заключава в неговия Живот."

(98;4)

“Всеки един човек, който обича Бога и носи Божественото знание, е велик”

(“Мисли за всеки ден” - 03.11.1990)

“Човек става велик, само когато минава

през големи мъчнотии и изпитания и ги преодолява.”

(28;10)

Библията рисува образите на цяла поредица велики личности. Сред тях безспорно се откроява величавата фигура на Иисус Христос. Цялото библейско повествувание по един или друг начин е насочено към Него, свидетелства за надеждите на земните хора, свързани с Неговото първо идване, поуките и резултатите от земната Му мисия и очакването на Неговото завръщане. След Христос в почетната кохорта на великите изпъкват Неговата майка света Богородица — Дева Мария, новозаветните апостоли — най-близките Му ученици, старозаветните пророци начело с Мойсей и Илия, царе, древни патриарси, видни пълководци и държавници, както и прости наглед люде, ала оставили след себе си светла диря на величие. Всички те — толкова различни по характер и външност — са обединени от една обща за всички отличителна черта: изпълнили са докрай закона на Любовта. Именно проявената от тях Любов, въплътена в земния им живот, ги е издигнала върху пиедестала на величието. И тук не става дума само за човешко признание, а за безсмъртие и величие в Бога.

Всеки от нас, който живее в Божествената Любов, който я прилага навсякъде и във всичко, става велик. Ала не за да му се кланят, а за да служи. Понеже най-великите сред човеците са онези, които са най-предани служители на всички останали. Служение, породено от Любов и в името на Любовта.

Величието е добродетел на силните хора. Колкото и труден и лъкатушен да е земният им път, те винаги успяват да го изправят и да го насочат към една вечна цел — съвършенството. Те са велики и в делника, и в миговете на върховно изпитание.

Великият започва от малкото и върви към голямото. Ако остане предан в първото, ще успее да завоюва и второто. Величието му се заключава в мъдростта на малките стъпки, в разумното му сърце, във всеотдайността спрямо нравствения му дълг, в начина, по който приема неизбежните препятствия в живота.

Великият човек е винаги цялостен. От своята вътрешна пълнота той черпи неизтощимата си сила, която неизменно е готов да сподели с останалите.

И великият, и обикновеният човек страдат, само че великият използва страданието, за да се повдигне в духовно отношение, а обикновеният се озлобява и ожесточава. Затова една от характеристиките на великия е неговата безупречна духовна зрелост.

Когато великият върши нещо, то не е за негов собствен интерес, а за благото на цялото човечество. Щом съсредоточи своите мисли, чувства и постъпки в една цел, той става неудържим.

Великият не търси никога признание. Историята и Времето — дори и да е след хилядолетия — неизбежно му отдават дължимото. Великият не живее, за да изгражда приживе свой паметник. Ръцете на признателните поколения след него го издигат несломим и двоен: нетленен в сърцата и душите им и внушителен, устремен към небето, от камък или бронз, споен от народната любов.

Достатъчно е човек да изправи една своя погрешка, за да бъде наречен “велик”. Който изправи всичките си погрешки и не ги повтаря, става съвършен.

Великият човек е такъв, защото неговата мисъл далеч надхвърля мащабите на ежедневната, банална реалност. Той винаги е с един крак в бъдещето. Когато направи тази решителна крачка, проправя път, по който да минат и всички останали.

Мисли

Онзи, който може да изпълни малкия закон, може да изпълни и великия закон.

Великото в природата е достъпно само за светлите по ум, за хора, които мислят.

Великото, благородното у нас изисква да употребим живота си за туй, за което сме предназначени. Да обичаш и да те обичат, това е велик идеал за човешката душа.

Правила-зависимости,

които следва да познаваме при самовъзпитанието

в добродетелта величие

Най-великата наука е тази за Любовта.

Природата може да се изучи дори само чрез едно цвете.

Любовта съществува в безброй форми. Всички те съставят едно цяло.

Любовта следва да се изучава в природата.

Най-великото преживяване на земята е страданието.

От него се научават най-добрите уроци, съзнанието се пробужда,

човек се повдига.

Само любовта праща великото при малкото.

Само любовта прави малкото да служи на великото.

Най-божественото и свещено нещо на Земята е любовта.

За да разбере нейното величие, човек трябва да образува

вълни от нежност около себе си.

Най-великото се предава само чрез светлината,

при най-голяма светлина: на деня,

на съзнанието, на ума, на светло.

Докато човек търси светлината само отвън,

нищо не може да му се говори за Бога.

Едва когато отвън се яви тъмнина, буря, а вътрешна светлина

озарява съзнанието му, в него се ражда любовта към великото.

Всяка душа очаква този момент в живота си.

Великите души живеят в абсолютна чистота.

Най-великото в душата е нейният мир. Мирът от Бога е благословен.

Хубаво е, когато в душата си човек носи висок идеал, нещо велико!

Когато знаеш, че отиваш към великото, животът ги се осмисля.

Когато умът се освободи от грубите мисли на материалния живот

и се изпълни със светли мисли за възвишеното и великото в живота,

човек може да работи, може да постига, може да прогресира.

Великата свобода, която е дадена на човека от създаването му, гласи:

Никой не може да те поквари отвън, ако ти не пожелаеш.

Истински великото седи зад материалното..., реалното,

великото в живота е невидимото.

Човек постепенно се отказва да разчита на материалното и преходното и

минава в една по-висока гама на живота.

Първото велико нещо, което човек трябва да разбере за Бога, е,

че Той е вечна хармония.

Да се стреми към Бога и към Истината, това е великата задача на всеки,

който е в земното училище-живот.

Самовъзпитателни задачи:

1. Въпроси за размишление върху човешкото величие: Стрували си човек да се стреми да бъде велик? Всеки човек ли може да е велик? Възможно ли е всеки в себе си да има величие? Обикновеният човек може ли да се превърне във велик и кое би могло да го превърне в такъв? Естествено ли е да си велик? Кой е велик в наше време? Имали “вечно велик” и “велик в момента”? Имам ли лично познанство с велик човек и кой е той? Кое е великото в мен самия?

2. Прочетете текста. Отговорете на въпросите към него.

Всеки човек, който обича Бога и носи Божественото знание, е велик. Великият човек има свръхсъзнателно и разумно отношение към целия Космос. Има външно и вътрешно величие. Човек не може да бъде велик извън собствения си живот. Ако при най-голямото си отчаяние човек може да преодолее своето състояние, той може да се повдигне. Обикновеният човек, като се справя със страха, изпитанията мъчнотиите, които животът му създава, и ги преодолява, той става велик. Достатъчно е да изправиш както трябва една своя погрешка, за да се наречеш велик. Има величие и в голямото, и в малкото. Велик е, който има велика любов в себе си. Който разрешава велики въпроси и има предвид благополучието на цялото човечество. Който е неограничим и свободен. Търси постижимото, постигни необходимото величие за себе си.

Видимо ли е вътрешното величие у човека? По какво можем да го познаем?

Защо външното величие е толкова примамливо за мнозина хора, та те са готови да жертват всичко, за да го имат?

На какво е оприличено в текста външното величие без вътрешно?

Кое прави човека вътрешно велик?

Кое е постижимото необходимо величие за всеки човек? А лично за вас?

3. Личен размисъл над темата: опитайте се да опишете външното и вътрешното величие у някого, когото обичате. Може ли величието да се имитира? Всеки сам ли постига собственото си величие? Каква е връзката на величието с популярността, славата, съвършенството, идеалното и вечното? Съществували величие извън любовта? Коя любов е велика?

4. В Библията има следния цитат: “Велико и славно благочестие е човек да приглежда вдовици и сирачета...” Защо е наречено велико такъв тип благочестие? В какво се състои благото и честта да се грижиш за вдовица или сираче? Кое прави велика една ситуация на трудност и безизходица?

5. Изберете няколко исторически велики личности. Сравнете ги по следните пет критерии: наличие на външно социално приемливо величие, наличие на вътрешно величие като характер, наличие на външно и вътрешно величие като отношения с хората, наличие на велик дух за живот и за прогрес, наличие на велика любов и доброта у този човек. Съвпадат ли първоначалните ви очаквания с резултатите от обмислянето на оценяването? На кое у всеки един от тях искате да приличате най-много? Към какво ни води логиката на тези две мисли? Заразително ли е великото? Може ли да го подражаваш или само да се вдъхновяваш от него? Какъв пример от живота си може да посочите?

Всичко красиво, възвишено и велико в света трябва да служи за поощрение, за подтик на човека. Да му покаже, че и той може да постигне същото.

6. Въпроси за дискутиране с познати: Възможно ли е един човек да е непрекъснато велик: вътрешно пред себе си и външно пред другите? Нужно ли е това? Когато е самият себе си, човек е всъщност най-велик или просто само му се иска да бъде велик? Може ли понятията на обществото и на отделния човек за величие да се разминават? Ако е възможно, кое понятие тогава трябва да се предпочете - по-съвършеното или това, което ти помага да си като другите?

7. Един светия мислел така: ’’Велик е само Бог. Нему единствено искам да служа.” Друг светия мислел така: “Човешкото величие е преходно. Ще чакам Бог да определи и оцени моето величие спрямо Своето.” Кой от двамата светии е по-близо до правилното вътрешно величие и кой е горделив?

8. Напишете съчинение, импресия или есе на тема “Величието в мен на този ден”.

9. Нарисувайте рисунка, съчинете мелодия на същата тема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...