Jump to content

СТРАХУВАНЕ


Recommended Posts

СТРАХЪТ И СТРЕСЪТ

СТРАХУВАНЕ

Едно ще знаете: всички сте страхливи. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 132)

И знаещият и, незнаещият изпитват страх. Знаеш нещо, разбираш го и пак се страхуваш. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК -255)

Ще знаете, че нещастията в живота ви се дължат на разните промени, на които се поддавате, съзнателно или несъзнателно. Тъкмо се намирате в голямо изобилие на живота, докато внезапно дойде страхът, че ще осиромашеете. Едва се зарадвате за нещо, и страхът дойде да ви напомни, че скръбта ще ви посети. И вие се движите от изобилие в недоимък, от радост в скръб, от светлина в тъмнина. Тия смени се дължат на страха, който постепенно, бавно, но сигурно трови човека. Днес се страхувате, утре се страхувате, докато започне да се плашите от сянката си. Ето защо пазете се от страха, пазете се от омразата, пазете се от отрицателните мисли и чувства, които създават известни утайки в организма на човека. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 22)

Задавали ли сте си въпроса, защо се страхувате? (ПРОТИВОРЕЧИЯ В ЖИВОТА - 4)

Не ви ли е страх от змия, от мечка? Страх ви е. Значи, вие сте още страхливец. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 81)

Да кажем, че във вас се яви чувството на страх. Страх ви е да ходите вечерно време, да минавате по високи места, страх ви е от дъжд, от вятър, страх ви е Слънцето да не опали лицето ви, да не слънчасате. Много работи има, от които се плашите. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - 30)

Когато на бойното поле войниците не са добре организирани, достатъчно е един войник да извика: "Кавалерия!" и всички хукват да бягат, като мислят, че неприятелската кавалерия е дошла. Такава кавалерия има и на друго място: Например, студенти ще държат изпит, но някой дойде и каже: "Професорът не е разположен, страшно е!" И всички студенти се сгушват. Та казвам: всички трябва да разсъждавате и когато ви кажат нещо, ще го проверявате. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - 30)

Всяко живо същество е така нагодено, че да използва условията, при които е поставено. Влезели в чужди условия, то изпитва страх, и започва да бяга. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 63)

Някой път сърцето ми трепне. То не трепва от Любов. Ами от какво? - Трепва от нищо и никакво от страх. Вие всички се плашите, безпокоите се дали ще спечелите от това, към което се стремите, или не. (ООК - III г. - 29 лекция - 10)

Ще гледате да се освободите от страха. Страхът съществува както у всички животни, така и у всички растения. Туй малкото, което ви прави сърцето ви да трепва от страх. Той спъва всички хора... Всички престъпления в света стават все от страх. (ООК - III г. - 29 лекция - 11)

Забелязано е, че това, от което най-много те е страх, то ще дойде до главата ти; и това, от което не те е страх, и то ще дойде до главата ти. Значи страхът не може да те предпази... Човек привлича добрите или лошите неща към себе си с мисълта и желанията си. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 222)

Щом кажете: това нещо е невъзможно - това е страхът, който действа във вас. (ООК - III г. - 29 лекция - 19)

На Земята, като обикнеш някого, първо се радваш, после скърбиш, страх те е да не ти го вземат. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 90)

Когато мъжът бие жена си, той се страхува да не се надигне тя над него, да го владее. Днес жените опитват на гърба си, какво значи да управлява мъж. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 265)

Страшно е положението на слабия, когато силният господарува. Какво трябва да прави слабия, за да се освободи от ръцете на силният? Той трябва да се обърне към

Бога, да потърси помощта му. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 241)

Страшно е когато човек греши и не може да изправи погрешките си. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 320)

Христос е 13-тия, т.е. центърът. Това е числото, от което хората се страхуват. Центърът е Божията Любов. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 265)

Сегашните хора се страхуват от живота и постоянно се питат: Какво ще стане с нас? Какво ще стане с вас? Нов свят, нови условия идат... Това за което се страхувате, е старото, което си заминава. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 111)

Ние не трябва да се страхуваме от сегашния порядък на нещата, но трябва да изучаваме света, в който живеем. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 266)

Някой се страхува, че трябва да се откаже от богатството си. Който лесно се отказва от богатството си, лесно заминава за онзи свят. Ако не може лесно да се откаже от богатството си, мъчно умира. Той хърка с часове, докато се освободи от тялото си. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 194)

Има ли нещо страшно в смъртта? Страшното е, докато минеш митницата. Митничарите ще те спрат, ще оберат всичко, което носиш. Както сме дошли на Земята, така ще отидем на оня свят. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 152)

Имаш ли страх в себе си, ти си далеч от Истината, която внася в човека вътрешен мир и свобода. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 219)

Един човек срещнал на пътя си чумата. Той я запитал къде отива. Чумата му казала, че отива в Багдат. - "Колко души ще вземеш?” - "Хиляда.” На връщане от Багдат чумата срещнала същия човек. Той веднага я запитал: "Свърши ли работата си?” - "Свърших.” - "Колко души взе?” - "Двадесет хиляди.” - "Нали каза, че ще вземеш само хиляда?” - "Аз взех хиляда души, а деветнадесет хиляди умряха от страх.” Какво показва този пример? - Че от двадесет страдания само едно е дадено от Природата, а деветнадесет - от човека, от неговия страх. Наистина страхът причинява ред болести, страдания и мъчнотии. (ЖИВА РЕЧ - 120)

У Бога няма страх. Ако вие се страхувате, това не е от Бога, това е от дявола. (ООК - III г. - 29 лекция - 13)

Имайте страх от Бога, а не от човеците. Страхът от човеците е спънка, а страхът от Бога - благословение. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 132)

Има смисъл да се страхува човек, но от Бога. Страхът от Господа е начало на Мъдростта. Първият човек, като сгреши, изпита страх от Господа. Съзнанието му се пробуди, и той разбра, че е сгрешил. Страхът е резултат на пробуждане на съзнанието. Тогава човек разбира, че не е изпълнил Божията воля. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 312)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...