Jump to content

БЕЗСТРАШИЕ - СМЕЛОСТ


Recommended Posts

БЕЗСТРАШИЕ - СМЕЛОСТ

Един пътник замръкнал в една планинска местност, дето трябвало да пренощува; колкото по-тъмно ставало, толкова повече обърквал пътя. По едно време кракът му се подхлъзнал и той усетил, че пада в пропаст, но успял да се хване за клона на едно дърво и така висял няколко часа. Най-после ръцете му толкова отмалели, че невъзможно му било да се държи за клона на дървото. Преди да се спусне в пропастта, той започнал да вика, да се прощава с близките си. Като си взел сбогом от всички, пуснал клона, за който се държал, и очаквал вече смъртта си. Каква била изненадата му, когато разбрал, че пропастта, от която се страхувал, била само петнадесет сантиметра дълбока... Новото учение ви казва, че пропастта под вас е само петнадесет сантиметра дълбока - спуснете се без страх и ще се уверите, че думите ми са истинни. Докато не се е домогнал до Истината, човек се страхува... Един ден сами ще се уверите, че страхът, който ви е обхванал и държи здраво, е безпредметен. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд.2006 г. София - 27)

Е, питам сега: С този страх, който имаме, какво може да извършим? (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 68)

Някои хора се страхуват от жаби, други - от мишки и не мислят, има ли смисъл да се страхуват от тях. Друг е въпросът, ако се страхува човек от змия, от скорпион, но то жаба и мишка? Жабата, мишката ще подскочат, ще се скрият. Но подсъзнателно човек трепва, плаши се и не може повече да се владее. Страхът действа в човека и го парализира. Затова той трябва да се справи със страха, да стане безстрашен. Това не значи, че в живота няма опасности. Има опасности, но човек се натъква на тях само когато нарушава законите на Природата. Докато е в хармония с тях, никакви опасности не съществуват за него. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 66)

Сега от вас се изисква безстрашие. (ООК - III г. - 29 лекция - 21)

Ще кажете: страхът беше до сега. От сега нататък нямаме страх. Не, до сега вие изучавахте само резултатите на страха, а самият страх не сте хванали. (ООК - III г. - 29 лекция - 17)

Ще турите в себе си принципа: Без страх! (ООК - III г. – 29 лекция - 16)

Изисква се човек да бъде абсолютно без страх. За да бъде ученикът без страх, душата му трябва да бъде изпълнена с Любов. (ООК - III г. - 29 лекция - 15)

Никога да не те е страх от страданието. Ако можеш да го отклониш - добре, ако не, щом дойде - без страх. Смело го посрещни, героично. Щом те е страх и дойде страданието, сражението е загубено. (СВЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - 28)

По-добре е, обаче, човек да върши нещата без страх. Туй е едно от най-благородните качества. (ООК - III г. - 29 лекция - 14)

Иска се безстрашие, което внася Мир и спокойствие в човешката душа. Само така той може да свърши своята определена работа. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. 2006 г. - 34)

Само безстрашният човек може да стане верен на Бога... Имаш ли страх, може да изневериш на Бога. (ООК – III г. - 29 лекция - 14)

Какво казва Христос? - И своя живот ще дадеш, всичко ще пожертваш, за да дойде онова възвишеното, Божественото, което се гради само върху закона на Любовта. Вие не може да влезете в онова възвишено състояние, докато не се освободите от страхът, във всичките негови прояви на живота. това е положителна, много разумна работа. Ако вие може да я постигнете в този живот - ще се посветите. (ООК - Ill г. - 29 лекция - 25)

През всичките векове, Учителите, които са идвали в света, са изисквали от своите ученици безстрашие -първото нещо. Затова, за да се придобие безстрашие, придобивали са предварително други качества. (ООК - III г. – 29 лекция - 20)

Тъй сме учили и ние без страх, в пълния смисъл на думата! От нищо да не ви е страх. (ООК - III г. - 29 лекция - 22)

Смелост трябва. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 68)

Светът се нуждае от смели хора. Някои не смеят да се проявят, за да не правят погрешки. И да грешат, те трябва да работят. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 128)

Много хора са смели в живота, под влиянието на страха. Това не е смелост. Човек трябва да бъде смел, но от съзнание, не от страх... Истинската смелост подразбира безстрашие във всички моменти на живота, при всички положения... Смелият човек се колебае отвън, без да се разколебава отвътре. Само Божията Любов, като съвършена, ражда безстрашието. (ДВАТА ПЪТЯ - 18)

Смелост и безстрашие не е едно и също. Страхът ражда смелостта. Безстрашието е друго нещо. Котката, която е страхлива, ако я нападнеш става смела, хвърля се върху човека, но това не е безстрашие. И хората, в желанието си да се осигурят, са смели, но от страх. Само ученикът на новото учение, който съзнава, че в Бога всичко е добро, е безстрашен. Докато вярваш, че Бог е навсякъде и във всеки момент на живота е с тебе, ти си безстрашен. Поколебаеш ли се, страхът веднага дохожда. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 37)

Човек е смел, когато знае, че противникът му е по-слаб от него. Щом разбере, че противникът ме е по-силен от него, той става страхлив. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София - 14)

Човек става смел, когато дойде до крайния предел на страха. той трябва да разбира проявите на страха и на смелостта. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София - 14)

Новото учение обединява и примирява страха със смелостта, от които се ражда разумността. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София - 19)

За да се придобие разумността, страхът трябва да се превърне в смелост, а смелостта в страх. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София - 14)

Безстрашният, смелият човек, никога не се поддава ни изкушения. (ДВАТА ПЪТЯ - 19)

Абсолютно свободни и чисти са онези, които са безстрашни. (ООК - III г. - 29 лекция - 14)

За да се справи с болестите, човек трябва да бъде смел и безстрашен. Има ли тия качества в себе си, той може да застави ангела на смъртта да се върне назад., без да вземе душата му. (КЛЮЧЪТ НА ЖИВОТА - 267)

В Божествения път трябва да се върви с най-малкия страх и най-малката тъмнина... Който много се страхува, той не може да следва този път (ДВАТА ПЪТЯ - 13)

Първоначално човек е смел, предприема една или друга работа. Ако срещне препятствие и неуспех, той става страхлив. Колкото повече неуспехите и мъчнотиите му се увеличават, той става все по-страхлив, докато дойде най-после до безразличие. Това са три състояния през които човек минава. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София -13)

Две държави се бият, започват да воюват помежду си. Защо воюват? Защото са смели. Щом положението стане сериозно, те се уплашват и започват да преговарят за мир. Значи, за да дойде мирът, човек трябва да стане страхлив. Страхът внася мир в човека. Върху този закон и основана съвременната педагогия. Слушат учителите да говорят на учениците си, че това не е добро, онова не е морално, но те не искат да знаят. Обаче, като ги заплашат, те започват да се страхуват и са готови да направят всичко, каквото им заповядат.Това наричаме "морал на страхливите". Всички велики работи, всички култури се дължат на страха. Страхът върши работите, но не ражда герой. И Природата използва страха. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София -13)

Какво се получава от съединяването на страха и на смелостта? Като се съединят страха и смелостта, ражда се разумността. За да се придобие разумността, страхът трябва да се превърне в смелост, а смелостта - в страх Човек е смел, когато знае, че противникът му е по-слаб от него. Щом разбере, че противникът му е по-силен от него, той става страхлив. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София -14)

Учениците от Бялото Братство вървят в пътя без страх и без тъмнина, а тези от противоположното братство – със страх и тъмнина. (ДВАТА ПЪТЯ - 16)

Като ученици, ще следвате новия път без страх и без тъмнина. Който се страхува, той ще изгуби светлината, а като естествено последствие на това, ще дойде тъмнината. И обратно: когато тъмнината дойде, страхът ще я последва. Страхът и тъмнината са две чувства на човешкото съзнание, които непременно трябва да се регулират. С какво? С безстрашие и светлина. Изобщо страхливият в нищо не може да успее. (ДВАТА ПЪТЯ - 14)

У смелите хора центърът зад ушите е изпъкнал. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 128)

Тази вечер давам един изпит на всички ученици: Посред нощ, в 12 часа точно, ще тръгнете от дома си, и всеки сам ще отиде на Витоша. Сами ще намерите пътя и ще се върнете... И в три седмици отгоре, изпълниха задачата. И най-страхливите софиянки отидоха на Витоша, изредиха се 200-250 души, и най-малките момичета дори. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 64)

Ще направим екскурзия от Чам-Кория до Мусала, денем... Втори път ще минем по месечина... Трети път - в тъмна нощ, и четвърти път - през една много бурна нощ. Тогава много души ще бъдем... После - двама по двама, денем, после по месечина, през тъмна нощ и бурна нощ... След това - сами. Това трябва да стане, да се калите, да опитате вашата смелост и вашето юначество. (БЕСЕДИ ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 64, 65, 66)

Единственото нещо което може да избави човека от страха и да го направи силен, смел, да му противодейства, е да възприеме в себе мисълта че в света съществува една велика разумна сила, която управлява всичко. Тази сила има свои закони, които прилага в живота, вследствие на което нищо не става произволно и случайно. Ето защо, и всеки човек, като разумно, мислещо същество спада към този разумен свят, към тези разумни сили. Щом е така, при каквито условия да изпадне човек, тия сили ще го изведат на благополучен край. (ЗАЩО СЕ РОДИХ - 307)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...