Jump to content

СЪВЕСТ


Recommended Posts

СЪВЕСТ

Благодарение на страха, който е минал от животното в човека, човек е придобил благоразумие, станал е предпазлив, съвестен. (СВЕТОТО МЯСТО - 65)

Съвестта на човека е съградена точно върху страха. Страхът е корените на човешката съвест. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - изд.2002 г. София - 23)

Какво е съвест? Да си съвестен значи в постъпките си да не ощетиш никого. Ако ти си бакалин, да не подядеш нито един грам, като продаваш една стока. Ще туриш един грам повече, то е съвест... Един човек, който може да даде един грам, може да даде 10,15,1000 грама... Колко повече от тебе заминава, толкова по-добър ставаш. Ти като продаваш захарта, туряш един грам повече, Бог ще накара един човек да те обича повече... Няма по-хубаво нещо - да ви обичат хората. Няма по-хубаво нещо - да има някой да мисли хубаво заради тебе. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - 202)

Ако ти си бакалин, да не подядеш нито един грам, като продаваш една стока. Ще туриш един грам повече, то е съвест... Един човек, който може да даде един грам, може да даде 10,15,1000 грама... Колко повече от тебе заминава, толкова по-добър ставаш. Ти като продаваш захарта, туряш един грам повече, Бог ще накара един човек да те обича повече... Няма по-хубаво нещо - да ви обичат хората. Няма по-хубаво нещо - да има някой да мисли хубаво заради тебе. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - 202)

Ако някой извърши едно престъпление, ако е обрал някого и казва: Кой ме видя в мрачината, че съм откраднал нещо? Да, но като открадне, оглежда се, страхува се. Защо? Съвестта ще го гризе, ще го преследва. А що е съвест? Тези 144 000 души, членове на Бялото Братство, казват: Господине, ние видяхме престъплението, което извърши, и според нашия закон, който никога не се изменя, ние те осъждаме, и ще пренесеш последствията от своите дела. тогава този господин, за да облекчи съвестта си, уединява се някъде, прекарва 10-15 дни в пост... А тъй, да постиш 10-15 дни и с това да изкупиш своето престъпление, това не минава пред Бога. Аз ще ви кажа как трябва да се изповядате пред Бога. Например, запалил си къщата на своя ближен. Ще поправиш грешката си като отидеш при пострадалия, ще му се извиниш, ще му купиш нова къща и нови мебели, и ще му изплатиш дълговете. (НОВОТО ЧОВЕЧЕСТВО - 21)

Толстой разказва една легенда: убийството на Павел I, в което бил замесен Александър I, възбудило съвестогрижение и помрачило душата на последния, който нийде не намерил покой. Блясъкът на трона и суетните удоволствия не могли да го развлекат и успокоят. Той все повече и повече се затварял в себе си и най-сетне решил да абдикира и заживял в Таган като обикновен гражданин. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд.2006 - 188)

Ако на челото на човека има две успоредни, напречни линии, те показват дълбоко развита съвест. Този човек никога не лъже. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 67)

Малко постъпки има по съвест. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - изд.2002 г. София - 24)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...