Jump to content

СТРАДАНИЕ И РАДОСТ


Recommended Posts

СТРАДАНИЕ И РАДОСТ

Когато няма връзка между живота и законите на Любовта, Мъдростта и Истината, хората не могат да правят връзка и между радост и страдание. Запример: като дойде радостта в живота, те казват, че нова е в реда на нещата; дойде ли страданието, те намират, че това не е в реда на нещата... Хората не разбират, че радостта и скръбта са две състояния, неразривно свързани. Страданието и радостта са брат и сестра. (НАШЕТО МЯСТО - 20)

Радостите в живота идват да възстановят или да до-изменят разрушителните сили на страданието. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 06.01.1991, „Двете противоположности“)

Радост и страдание - това са граници на една абсолютна величина. Страданието - това е крайният предел, до който тази абсолютна величина може да се доближи до своя първичен извор... Страданието в краен предел, аз го наричам радост (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - 3)

Радостите, щастието в живота на хората идат от небето, от Божествения свят. Прекъсне ли се връзката с този свят, страданията идат. Значи, страданията и нещастията идат от Земята, а щастието и радостите - от небето. И тъй, ако хората очакват щастие и радост от Земята, тяхното положение може да се изрази с българската поговорка: "Трай коньо, за зелена трева!” Очаквате ли радост и щастие, обърнете погледа си нагоре, към висшия свят! (ПО БОГА НАПРАВЕНИ - 14)

Страдание има само там, дето е станало прекъсване между човешкото и Божественото съзнание. Радост има там, дето връзката между обикновеното и Божественото съзнание е възстановена. (VII МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1929 г - 33)

Радостта показва, че ние сме в съгласие с Божиите закони, но когато страдаме, ние сме в разногласие с Бога. (АБСОЛЮТНА СПРАВЕДЛИВОСТ - 31 беседа - 118)

Да служим на Бога с радостта, да изпълним Неговата воля. Ако не изпълним волята му, ние сме изложени на големи страдания. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 326)

Ще каже някой, че много е страдал, докато се нагоди... Много е страдал, но много ще се радва. На всяка скръб отговаря по една радост. Ако някой каже, че не е страдал, ще знаем, че той не се е радвал. Не може да се радва човек, докато не е страдал. Казвате, че праведните са имали големи изпитания. - Щом са минали през изпитания, ще минат и през големи радости. - Защо идат страданията? - Защото искат радости. - Не може ли без страдания? - Ако искате живот без радости, може да минете и без страдания. Страданията предшестват радостите. Едно време радостите са предшествали страданията, но сега обратното: първо идат страданията, а после - радостите. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 220)

Не увеличавайте радостите и страданията на никого. Не отнемайте радостите и страданията на никого. Тава са две правила, които трябва да пазите, както към себе си, така и към другите хора. Като дойдете до приложението на първото правило, кажете си: Достатъчно е страданието, което е дадено на човека за деня, поне аз да не го увеличавам. Достатъчна е и радостта, която е му е дадена. Нека той я използва, както трябва, повече не му е нужна. Дойде ли до второто правило, кажете си: Този човек страда. Ако Бог му е изпратил това страдание, аз нямам право да го отнемам. Той има сила да се справи с него и да го използва за свое добро. Що се отнася до радостта му, пак нямам право да я отнемам. – Ама радостта му била причинена от някакво заблуждение. И така да е, пак нямам право да я отнемам. За предпочитане е човек да живее с известно заблуждение, което му причинява малка радост, отколкото да му се отнеме тази радост и душата му да остане празна. Друг е въпросът, ако, при освобождаване на човека от известно заблуждение, ти можеш да внесеш нещо ново, по-велико, с което да запълниш душата му. Не можеш ли да внесеш в душата на човека по-голяма радост от тази, която той има, и правиш престъпление. (ДА ВЪЗЛЮБИШ - 38)

Като няма какво да правиш, можеш да се радваш. Обаче, докато хората около тебе страдат, твоята лична радост но си страдание за всички. (ЗАКОНЪТ НА ЛЮБОВТА - 60)

Като се радваш, ще споделяш радостта си със своя ближен. Като страдаш, ще задържиш страданието си само за себе си. Ако престъпваш така и в двата случая печелиш... Който не разбира този закон, търси начин да стовари страданието си на гърба на другите. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 88)

Страданието си ще даваш на Бога, а радостта си – на своя ближен. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 88)

Кога благото на един човек му създава страдание, а не радост? - Когато хората около него искат да бъдат богати, без да работят. Нещастието на съвременните хора седи в това, че малцина от тях обичат да работят. Всеки иска да работи, колкото може по-малко. (НАШЕТО МЯСТО - 82)

За предпочитане е човек да приеме страданието, което носи радост, отколкото радостта, която носи страдание. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 150 )

Ако страданията и радостите не могат да се използват правилно, те не са изиграли ролята си. Който не е използвал радостите и страданията, той се намира в положението на слепец и не вижда благата, които минават през него. Запример, срещате човек, който разполага с големи материално богатство, изразено в пари, но живее в постоянен страх, да не вземат парите му, да не ги изгуби по някакъв начин и да стане сиромах. Питам: какво се ползва този човек от своето богатство? - Никаква... Следователно, щастието или благото на този човек му причинява повече страдание, отколкото радост. (НАШЕТО МЯСТО - 82)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...