Jump to content

ПРЕДГОВОР


Recommended Posts

ПРЕДГОВОР

В хилядите свои беседи Учителят Дънов (Беинса Дуно) говори за всички области на живота и задълбочено изяснява пътя, по който трябва да върви отделният човек, семейството, българският народ, човечеството. Той с изумителна прозорливост предсказва какво ни очаква, ако не обновим мислите, чувствата, желанията си; ако не поправим грешките си.

Основата на неговото учение е добродетелният живот - така, както проповядва Христос.

И мислите, и чувствата, и телата ни трябва да бъдат чисти, а за това е необходимо по-тясно общение с природата. Това е предпоставка за здраве радост и дълголетие.

Този, който се е извисил духовно, може да осмисли правилно и загубите и успехите, и страданията и победите.

Учителят Дънов не създава религия, нито секта, както някои погрешно твърдят, a философско учение, предназначено да подобри живота на хората - както на българите, така и на човечеството. При Него като последователи на учението са идвали хора от различни религии; народности и партии. Учениците на Всемирното бяло братство са били както малообразовани селяни, така и професори, писатели, музиканти, художници...

И днес у нас, а също и в чужбина, последователите на това учение са от различни вероизповедания и с различно социално и обществено положение. Той казва, че както дървото не е само с едно листо, а с много - така и сред хората има различни религии и партии, защото „в разнообразието е красотата”. И всеки да отиде там, където ще намери светлина за себе си. Каква широта и толерантност!

Ако една идеология прави човека все по-добър към всяко същество, той е на прав път. Ако го прави по-лош, той е объркал пътя си.

За Словото Учителят казва, че ще дойде ден, когато то ще се чува по целия свят от различни проповедници, изразено по различен начин. Но принципите - Божествените принципи - са едни и същи.

За да се ръководим неотменно от тези принципи, трябва постепенно да развиваме своите добродетели.

Учителят казва, че щом се наричаш човек, трябва да бъдеш преди всичко съвършено честен. Да бъдеш справедлив, разумен и добър. Повече да даваш и по-малко да искаш за себе си. Човек трябва да пази Божествените закони, а те са написани в самите нас. Преди да каже или направи нещо, той трябва да се запита: „Аз Божията воля ли изпълнявам, или своята воля?”

С голяма любов и чувство за отговорност съставителите Тр. Балдевска и Ан. Кермедчиев са прелиствали и препрочитали стотиците книги, запазили Словото на Великия Мъдрец. Оттам те са извличали казаното за Божествените принципи, закони и методи, за да ни ги поднесат в една книга, която трябва внимателно да четем, като се замисляме над всеки израз.

Аз знам с какво старание и всеотдайност те искаха всичко да бъде точно изразено - дори в буквите и в препинателните знаци.

Може би някои ще прочетат набързо книгата и с това ще приключат. Други ще се спрат на дадени изрази и ще се постараят да ги осмислят за себе си. А трети (дали ще има такива?) ще пожелаят да възприемат всичко написано и да изпълнят целия си живот с него. На такива Учителят ще помага.

Ще помага на всички останали, които имат желанието и стремежа да вървят по пътя на нравствената чистота и добро творчество - всеки според степента на развитието си.

Поетесата Мара Белчева, неразделната спътница на Пенчо Славейков, сравнява неизчерпаемата мъдрост на Учителя Дънов с море, от което всеки може да гребе толкова, колкото е големината на съдинката му. Нека разширим съдинките си, за да гребнем повече.

Мария Старирадева

* * *

Всеки човек трябва да знае за какво е роден и да работи в това направление. Той трябва да работи така, че да се развива всестранно. 55-295

Бог, който е създал света, дал условия на всички живи същества, да растат, да се развиват и усъвършенствуват. 84-145

Като се ражда и преражда и работи съзнателно върху себе си, човек вае своето лице, докато се представи пред Бога като завършена картина. 26-15

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...