Jump to content

Recommended Posts

Уроците на Сфинкса

Според Традицията Божественият Мелхиседек носи от Атлантида в Египет три подаръка на Венера: житото, пчелния мед и растението азбест. В Египет школите били херметични, на името на Хермес, с многогодишни приемни изпити, описани в Книгата на Тот.

Синархично управление се използва при царуването на Озирис, господар на Светлината и предшественик на Изида - Царицата на Тайните. Там Бог на Мъдростта е Тот; той дава математика и писменост; пише „Книгата на Мъртвите”; създава Мистериите и Посвещенията.

В „Долината на мъртвите” се изграждат 4-стенни пирамиди по синархичния принцип на Четворката: „Което възхожда, се схожда.”

Долината на пирамидите се пази от Сфинкса - велик синархи-чен символ. Тайната се предавала само от Знаеща уста на Готово ухо. Такова е било ухото на Питагор, след 20-годишно стоене пред Храма. Той дава на света свещения Тетрактис на Елохим (и молитва към него), който крие тайната на универсалната Природа и Златните пропорции на Пентаграма. Учителят Беинса Дуно ги развива в Учението си и те са незаменими средства за достигане на Познание от неговите ученици.

Sinarhiata_011.jpg
Sinarhiata_012.jpg

Тетрактисът оформя 9 триъгълника с 10 точки - представя 10-те Божествени принципи, свързани в Единство. Трите ъглови триъгълника представят тройната причина на Вселената. Свързани по подходящ начин с линии, другите 6 триъгълника могат да образуват куб или звезда с 6 лъча и точка в центъра. За оформяне на куба и звездата се използват само 7 точки. Според Кабала, тези точки са Елохим - Духовете на 7-те периода на Сътворението. Централната точка е Седмият ден - Съботата. „Ние държим Съботата!”- казва Учителят и се подписва: „Аз съм Елохим, Ангел на Завета Господен. ”

Sinarhiata_013.jpg

В беседата „Сфинксът - начало и край на нещата” Учителят говори:

„От най-старо Време адептите търсят разгадката на Сфинкса. Намерили се тя, пътят на Освобождението ще се открие... ” Сфинксът излъчва образи на 4-те библейски същества (бик, лъв, орел, човек), описани от пророк Йезекиил и изучавани от Кабала; символизира 4 космични течения, които кристализират в 4 „елемента” (огън, земя, въздух, вода), 4 раси, 4 посоки, 4 сезона, 4 темперамента... (Виж таблицата на стр. 24)

„Що е Сфинксът? Човек, който се излюпва от звяра, но още е в тяло зверско: само главата му е свободна.

Затова се родихте на земята: да се освободите от звяра!

И когато се съблечете от него, Вселената ще ви проговори, превръзката от очите ви ще падне и символите ще ви разкрият своите тайни’’ - говори Учителят.

Теософите изразяват в Свастика четири изисквания към кандидата за херметична Мъдрост: „Искай! Знай! Смей! Мълчи!” (да търсиш Познанието като удавник въздуха, да те учи Мъдър Учител; да го приложиш и да мълчиш за Тайната).

Явно последното изискване не е спазено, щом Учителят обявява: „Египет западна тогава, когато продаде Тайното Учение на евреите.”

Sinarhiata_014.jpg
Sinarhiata_015.jpg
Sinarhiata_016.jpg

Египетски Посвещения

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...