Jump to content

Recommended Posts

Четирите учения

Духовната Култура не се внушава от властващата Религия, не се създава от изкуствоведите, не се измисля от умните хора и не се нагажда от философите, макар те всички да имат претенции затова.

Школата ни учи, че всяка Култура има четири корена в синархична връзка: Религия, Изкуство, Наука, философия.

Това са четири Пътя към Познание - четири стълби, спуснати от Висшата сила, възпитаваща човечеството.

От тези четири корена се храни всяка Нова Култура и всеки човек. Религията храни Душата, Изкуството - Сърцето, Науката-Ума и всичко се оглавява от философията, която обяснява Духа.

Значи Човекът и Обществото са подобни по същност.

Синархията се крепи на равнопоставеност по възможности за прояви и йерархия по резултати.

Само когато 4-те Варни (листенца) се съединят, Обществото цъфти и дава плодове...

Когато започва разкол, тези принципи се нарушат. Защото всяко добро правило, въведено насилствено и задължително, дава негативни резултати. Общността трябва да служи за благото на всички нейни членове по принципа на Правдата и Любовта, а не обратно: членовете да служат (принудително!) на общността за благоденствието на една малка нейна върхушка.

Когато кастите в древна Индия стават наследствени и задължителни, хармонията се разрушава и започва насилие над индивидите, с което до днес имат проблеми. Така постепенно себичността, користта и егоизмът кристализират във варварство, което деформира идеалите тъй, че да обслужват негативната сила.

Варварството превръща религията, която трябва да ни свързва с горните светове, в показни ритуали без съдържание;

Изкуството, което трябва да вдъхновява - в кич, обслужващ нисши страсти;

Науката, която трябва да разкрива природните тайни, за да подобри живота на човека, изобретява оръжия за изтребление; философията възхвалява управлението на насилниците. Силните на деня превръщат четирите основи на живота в четири демонични социални системи: Клерикализъм, Милитаризъм, Капитализъм, Социализъм, които въртят човека в омагьосан кръг и го управляват съответно с Теокрации, Диктатури, Монархии, Републики.

Учителят говори:

„Клерикализмът е изопачена форма на Любовта, Милитаризмът е изопачена форма на Мъдростта, Капитализмът е изопачена форма на Истината, Социализмът е изопачена форма на Правдата.

Те всички си служат с еднакви средства и методи: насилие, принуда, убийство, фатално свързани с омагьосания кръг, който се върти от тъмните сили, те водят до еднакви резултати на неправди, разрушения, убийства... ”

Затова те всички са от Черното братство, изопачения на Синархията, защото издигат един принцип за сметка на другите. „Ако иска да добие Свобода, - обябява Учителят, -човек трябва да се измъкне от този омагьосан кръг, в който го държи една властна, но тъмна воля; да излезе вън от тия човешки форми и да влезе в Царството на Живата Природа, където няма дори и помен от тях, и където царуват вечните сили на Любовта, Мъдростта, Истината и Правдата.’^3 Бялото Братство ще стане монолитно Общество тогава, когато изгради 4-те Съвета - Духовен, Просветен, Трудов и Помирителен, които Учителят е обявил на Събора в 1921 г.

Четирите Учения

Sinarhiata_024.jpg
Sinarhiata_025.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...