Jump to content

Учителят възражда Синархията


Recommended Posts

Учителят възражда Синархията

Петър Дънов е роден (неслучайно) в 1864 г. - точно 1000 години след официалното приемане на Християнството в България. Първият химн, който създава като млад учител, е „За Небесния цар” (посветен на Мелхиседек). Той е в течение на Традицията на Великите Посветени. На Христовите 33 години, поема Божествените вибрации наДуха на Истината.

„Когато те осени Духът на Истината, да познаеш,

че Аз Съм говорил това... Аз Съм Истий, Който ти говоря ...“ \7

„Приеми сега Моя Дух и бъди благословен!

Ти си Син Мой, Аз днес те родих. ”

Това е вселяването на Учителя, неговото духовно раждане. „Бях вселен 07.03.1897 г., когато ми бе разкрито, че поемам чин Учител на цялото човечество. Тази Мисия е свързана с Новата Шеста раса..." \2

В изпълнение на тази Мисия той създава Синархичната верига. Получава Божествени послания от „Гласа Божий Емануил към избраника и помазаника Божий”, които записва в кабалистичната брошура „Хио-Ели-Мели-Месаил”. „Господ ще дойде от Своето свято място от жилището на праведните Си чрез Пътя на Истината. \6

В терминологията на Учителя влизат думи като „Божествен посланик”, „Божествена мисия”, „Избран народ”, те показват, че Бог възлага нова задача за изпълнение на Своя план. Учителят е новият Божествен Посланик на земята.

Учителят изгражда Веригата от предани братя и сестри, подредени мислено в концентрични кръгове, в Центъра на които е Бог. Всеки участник е една халка в общата връзка, която не трябва да се къса никога. По тези вериги Учителят изпраща импулси на Божествена Любов, мисъл-форми, молитви, формули и поставя индивидуални и общи задачи. В тези молитви и мисъл-форми се изреждат поименно всички участници и когато се получи хармоничен резонанс (егрегор), се образува мощна духовна вълна, която се насочва за индивидуално и колективно духовно развитие и лечение. (Днес тази духовна практика се нарича Гещалт-терапия.)

В много селища из страната се създават такива групи, които работят във Веригата под духовното ръководство на Учителя, без да е задължително Той да присъства физически.

Това обяснява донякъде невероятно бързото разпространение на Учението. Учителят създава и поддържа Веригата чрез синхронни духовни наряди, включващи молитви, песни, формули, писма, упражнения...\7, 16

Запазени са и подробно хроникирани Протоколи от тези срещи. \8, 9, 24, 25

Работата на Веригата е напълно окултна (скрита) и нищо не се протоколира и изнася навън, поради което сега предизвиква такава изненада в Братството.

Съборът в 1906 г. във Варна е наречен Годишна среща на Веригата на Бялото Братство.

На този Събор Учителят за пръв път огласява, че е трансформирал напълно личността си. Когато го наричат Дънов, той изрича строго думите:

Тук няма никакъв Дънов, а Аз, Господ, Които се проявявам чрез неговата душа. " \16. 23

Всякога, когато сте в мъчнотии, обръщайте се за помощ към центъра на Веригата, та работата ви да вземе защита от нея, защото е немислимо сами да воювате. Обръщане към центъра на Веригата значи обръщане към Господа за помощ. И ако видите, че се раздвоявате вътрешно, то се обърнете към мен, аз ще ви улесня... ”

В израза Синархична верига думата синархия означава съвластие, съвместно управление на пробудени души и йерархии от светли същества. \23

На Събора на Веригата от 16 август 1907 г. във Варна учениците са около П-образна маса с наредени до нея три стола, указващи висше присъствие. Поставени са специално изработени за случая Пасхални съдове - голяма чаша с лика на Христос, 12 малки чаши с инкрустирани букви и светилник. Учителят обявява:

„Днес ще сформираме Веригата в Астралния свят. В света има седем положителни магнетични течения и седем отрицателни... ”

Учителят показва схема със седем концентрични окръжности и дава насоки на членовете как да работят правилно във Веригата.

Sinarhiata_027.jpg

„По тази група кръгове се отива по Яковата стълба. Близо до Бога сме, когато се приближаваме към Центъра и далеч сме, когато се отдалечаваме от Него. Откак човек се съзнае като човек, необходими са седем прераждания, за да стане Светия и стигне до Бога..’’

„За да живеете в Божествена хармония, трябва да държите винаги връзка с Гравния център. Например направете такъв опит: когато се намерите в крайна нужда, обърнете се към мен със съзнанието си и аз ще ви помогна. ”

На 17 август 1907 г. Учителят дава една важна молитва, наречена Частна молитва, чрез която Веригата излъчва благословии по целия свят.

На 19 август същата година дава молитвата „Хвалата“, която да се чете ежедневно във Веригата за упование, надежда и единение.

През 1908 г. срещата на Синархическата верига в молитвената стая е около квадратна маса, на която са поставени четири ленти - розова, жълта, бяла и синя, а на стената има и дванадесет бели ленти. Учителят говори, че квадратът означава, че „Божественото вече туря основата за нашето повдигане”; че четирите цветни ленти означават четирите годишни времена, а дванадесетте бели ленти - дванадесетте месеца и дванадесетте зодии.

На тази среща Учителят говори как членовете на Веригата да се пазят от злото с дълбоко дишане, с повдигане съзнанието към Господа и чрез използване на петте основни принципа - велики творчески сили: Добродетел, Правда, Любов, Мъдрост, Истина. \23

Годишната среща на Синархичната верига на Бялото Братство през 1909 г. се отличава с особено тайнство и мистичност. На нея се дават основните знаци, символи, закони и емблеми на Веригата. Присъстващите 24 души са подредени около правоъгълна маса, върху която са поставени три ленти: синя (с надпис „Първи закон - Слизането”), жълта (с надпис „Трети закон - Съвършенството”) и розова (с надпис „Да възлюбиш ближния си”).

Учителят обяснява Трите Закона на Синархичната верига, които изискват благоговейно отношение към Бог, любвеобилно отношение към близките и изискване за върховно съвършенство (като Бога). И добавя: „Не бой се, мало стадо, Отец ваш е благоволил да ви даде Царство”.

Sinarhiata_028.jpg

Това се евангелските думи на етнарха Урфил, който християнизира траките.

„Преди 6000 години вие сте били в Египет, където сте учили Египетската мъдрост. Пратили са ви в този народ, за да го повдигнете, но понеже не сте изпълнили своята длъжност, изпортили сте се, проявили сте се в непослушание, затова ви сформират в тази Верига, за да изправите своите погрешки... ” Показва им и свещения символ на Веригата - жезъл от хвойна от Рилски манастир с четири подразделения, четирите естества, които има човек по закона на Синархията. Те отговарят на Божествения свят, на Света на Духовете, на Човешкия святи за Животинската природа в човека...

„Имате още една емблема Учителят показва двуостра кама-меч със знаците на Пентаграма и на Веригата. С този нож обсаждаме Варна."

Учителят диктува и една молитва с кодирано заглавие: О.П. на В.Б.Б. (Обичен поздрав на Всемирното Бяло Братство)

Закваси сърцето си с Любовта и думите на устата си с Мъдростта; зрението и Духа си-с Истината; ръцете и силата си-с Правдата; краката и подвига си -с Добродетелта!’’

После правят Пасхална вечеря като по Христово време. 24-те ученика тръпнат, като слушат Словото, при което Учителят преломява хляба: „Аз Съм ви водил в миналото, Аз Съм същият, Който ще ви води и в бъдещето. Уповавайте се на Мене и ще проверите Моята вярност. Няма да се лишите от Моите благословения - ще ви упътвам и ще ви ръководя, ще ви благославям, ще ви уча във всичкото време на Живота.

Бъдете носители на Светлината и с живота си, и с делата си, щото като ги видят хората, да прославят Неговото Име.

Бъдете благословени от Отца Моего! Този хляб е символ на Моята Любов. Така искам и вие да пребъдете във вашия живот за вашите братя. ”

И когато вдига голямата чаша с изобразения на нея Христов лик, казва: „Тази е чашата на Спасението, вечната Любов и Моя Дух, Който работи във вас, Който ви повдига, просвещава вашите умове и освещава вашите сърца. Пийте от нея и бъдете благословени!’* На следващия ден (17.08.1909) Учителят чете от бележника си Десетте свидетелства на Веригата, които е записал през 1899 г. във Варна - едно клетвено обещание за отхвърляне на живота на личността и посвещаване на Божието Дело.

Казва да ги препишат, за да ги ползват в нарядите. Припомня и Божието Обещание, записано през 1899 г. във Варна. \10

После добавя и една Молитва за българския народ от 1900 г., но не им дава да я преписват, тъй като в нея се казва да бъдат низринати престъпните властници и църковници и може да има последствия.... Учителят чете и още една молитва, която по-късно се трансформира в „Молитва на Царството”.

На 19 август същата година Учителят показва картина на човешката еволюция и обяснява: „Тази картина е философия на Веригата.

Такава картина няма в никоя окултна школа.”

Учителят твърди, че благодарение на Нарядите на Веригата България е по-добре от някои съседни страни, като споменава „наводнението в Румъния, земетресението в Италия и това, което станало в Турция... България остана незасегната по благоволение отгоре. Трябва да образуваме една почва, за да дойдат в България подобри духове. Защото целта на Веригата е да тури почва, та като дойдат тези духове, да спомогнем за тяхното въплъщение и да ги поставим на работа... ”

Sinarhiata_029.jpg

Знамето на Веригата

„Какво се разбира под думата Верига? Това означава, че ние се движим с Веригата на Божествената Любов, както и се казва в Библията: „Привлякох ги с нишките на Любовта. ”

„А същинското име на Бога е Йот-Хей-Ва в-Хей. ”

Четирите срички отговарят на четирите свята: на Божествения, на Духовете, на душите и на земята и на 4-те стихии в тялото на човека, синархично свързани по закона на четворката.

„Вие често свързвате Веригата с баща ми, сестра ми, с роднините ми и прочие... Баща ми е на Небето и всеки, който прави Волята Божия, ми е брат и сестра. Никакви кръвни връзки не бива да се месят във Веригата, това не е Духът Господен... Няма по-голяма спънка в духовния живот от домашните... Бъдете към тях не меки, а справедливи... ”

На 16 август 1910 г. на Събора в Търново Учителят дава „Молитвата на Духа Свят”. А на Синархичната верига дава вариант, в който нарича Бог с името Сий и Вогих (Велик Баща, Творец, Господ, Който спасява винаги).

Тази молитва ще четете само при голяма нужда, но никога пред хората, защото ще се съсредоточат и ще ви навредят и напакостят твърде чувствително. Ако огорчим Господа, никой не може да ни помогне.

Трябва да сме чисти, святи и послушни... Който се готви да стане член на Небето, трябва да бъде послушен и да знае, че се приближава до Същество, което е Безгрешно, Чисто и Свято. ” Учителят разкрива, че Толстой е сегашното прераждане на Сократ. И добавя Това, което чуете тук, няма да го съобщавате навън при никакви условия. Ако някои любопитни ви питат какво сте правили тук, ще отговорите:

„Бяхме във Великото Училище на Природата. Това ще бъде името на Веригата.

Такава е заповедта на Духа... ”

Членовете на Веригата спазват тази заповед, нищо не се записва в протоколи и не се изнася навън. Затова много обяснения, картини, формули и символи си остават в паметта натогавашната Верига.

Съборите са тайни, както расте житното зърно под земята. Така е до 1914 г., когато Учителят започва да държи публични беседи. Защо чак в 1914 г.?

Тогава Той обявява идването на Новата Епоха на Водолея.

1914 г. - Начало на Нова Духовна Епоха

Вече се знае, че Библията съдържа тайни кодове. Учени, астрономи, теолози, кабалисти като Коперник, Нютон, Айнщайн и мн. др. са ги търсили, но техните писания са унищожени или скрити, поради жестоките преследвания на уж Христовата църква. Тук изучаваме Словото и постъпките на последния Световен Учител, който Европа е имала през двадесети век.

Като изрежда Великите Посветени, които работят в 7-те духовни сфери на Земята: на Любовта, на Мъдростта, на Истината, на Справедливостта, на Добродетелта, на Красотата, Учителят завършва: \27

Най-после идват онези, които носят името Йеховисти. ” Това движение се създава и набира сили в САЩ през 80-те години на миналия век, когато Петър Дънов е в Теологичния факултет там и посещава тайни духовни общества, които тълкуват библейските пророчества и кодове.

Те сочат, че в 1914 г. ще станат важни за духовния живот на Земята събития. \11

Бе казано преди (в „Библейски персонажи”), че след превземането на Йерусалим от вавилонците (окт. 607 г. пр.н.е.) се казва на последния му цар: „...свали короната, докато дойде оня, комуто принадлежи...” (Йезекиил 21:26,27). Йерусалим бил столица на царете от родовата линия на цар Давид и сега тази линия била прекъсната. (4 Царе 25:1-26) Дали завинаги?

Лука подчертава, че короната на Давид „по право” принадлежи на наследника му Исус Христос. (Лука, 1:32-33) А самият Исус обявил: „Йерусалим ще бъде тьпкан от народите, докато се изпълнят определените времена.” (Лука 21-24)

Кога ще се изпълнят тези времена?

Като тълкувал съня на вавилонския цар Навуходоносор, пророк Даниил казал, че трябва да минат седем времена до Новото царство. (Даниил 4:10-16)

Колко траят седем времена? В „Откровение” 12:6, 14 се уточнява, че три и половина Времена са равни на 1260 дни, значи 7 времена ще са 2520 дни. Но когато тези дни изтекли, тълкувателите разбрали, че мярката е друга.

Според стиховете на Числа (14:34) и Езекиил (4:6), се говори за „Ден за една година”. Така се разбира, че „седем времена” обхващат 2520 години.

Тогава, по библейското кодиране: - 606 + 2520 = 1914 г., в която „определените Времена се свършват”, текат „последните дни” на днешната порочна система, започва Новото Небесно Царство и Новият Христос е назначен за небесен цар (Псалм 2:1-6; Данаил 7:13,14). \28

Библейските ясновидци от „Свидетелите на Йехова” в САЩ рисуват величествената фигура на Новия Христос като 50-годишен мъж с бяла брада, поразително приличащ на Учителя, който точно тогава е в 50-годишно тяло.

Sinarhiata_030.jpg

Това може да се види в техните книги и списания, издавани в 20-милионен тираж на всички езици. Всичко това свидетелства, че Учителят изпълнява Божествен план за развитие от праисторически времена.

Sinarhiata_031.jpg

Дотогава Учителят създава тайни центрове на Синархичната Верига в цялата страна. Постепенно създаденият от него тесен и таен духовен кръг в София се превръща в софийски кръжок на Братството.

На 9 март (22-ри по нов стил)1914 г. по покана на Учителя групата се събира на празнична вечеря в нает голям салон. Брат Димитър Голов закичва всекиго с букетче живи цветя, след което Учителят тържествено обявява:

„Мнозина от вас не схващат важността на този ден, но той ще остане паметен в историята. Днес учредявам Празника на нашето Общество.

Този ден е велик - днес започва Нова Епоха в Духовния свят. ”

С казаното дотук се постарах да обясня каква е тази Нова Епоха.

Оттогава 22 Март се чества като Празник на Първа Пролет и като Първи Ден на Духовната Нова година. В1914 г. е апогеят на Уран в знака Водолей, където той е управител. Духовният свят е очистен от тъмните сили и те са смъкнати... на земята, където започват Балкански и Световни войни за разчистване на национални и социални карми.

В противовес на тях следващата неделя 16 (29) март 1914 г. Учителят започва открит 30-годишен цикъл Неделни Беседи (1914-1944 г.) с “Ето Човекът!” Това е приемственост с последното действие на Христовата драма, в която Пилат Го предава на тълпата с думите „Ето Човека”.

Той припомня Осъждането на Исус (Йоан 19 гл.) и завършва с думите:

‘Ето Човека, когото вие търсите...;

"Аз и Отец ми ще дойдем и ще направим жилище у вас..."

* * *

Сега ще се върна на основната тема за Синархията и ще покажа още няколко стъпки на Учителя за нейното възстановяване в Братството и в света.

На 21.01.1919 г. дава Молитва на Синархичната верига. При правилното й произнасяне с вживяване в мисъл-формите, които тя съдържа, човек се чувства като в огромен храм с Божествено Присъствие. Това бе почувствано при произнасянето й на 17 февруари 2018 г.в Белия храм в Стара Загора и се реши тя да се използва в ежедневните наряди при Изгрев Слънце.

В същата 1919 г. Учителят води няколко разговора за Синархията с депутата от Народното Събрание Иван Толев. Толев е издател и главен редактор на впечатляващото окултно списание „Всемирна летопис”. Там идеите на Учителя са подписани със звездички, но ние ги познаваме от беседите.

Напр. статията „Сегашното положение на човечеството” завършва така: „Пророкът, който е вече на земята, а не на минарето, пита сега: тия сухите човеци, тия сухите домове, тия сухите общества, тия сухите народи могат ли да оживеят?

И ние трябва да произнесем мощното слово:

„Сухи кости от четирите краища на земята, събирайте се и обединявайте се, обличайте се в жили и мускули, с плът, кръв и кожа, защото Духът Божи иде и Той ще влезе във вас!

И ще станете на краката си като едно цяло и ще съзнаете, че не сте мъртви кости, но живи човеци, че не сте пратени да бъдете роби, но свободни, съгласно с вашето сърце, съгласно с вашия ум, съгласно с вашата Душа и с вашия Дух!” \12, 15

Толев публикува пет статии за Синархията (1919 и 1923 г.), в които показва как може и трябва да се въведе Синархията в България. \13, 15

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...