Jump to content

Година 3 (10 януари 1931 – 15 ноември 1931), брой 38


Recommended Posts

Година 3 (10 януари 1931 – 15 ноември 1931), брой 38

10. Октомврий 1931 гоД.

В-к „Братство“ се изпраща всекиму, който пожелае. Поддържа се от доброволните помощи на своите читатели.

Адрес: Сава Калименов,

Севлиево

Съдържание:

Реалното в живота (Из беседата, държана от Учителя на Бялото Братство на 27 септ. 1931 г. в София).

На работа за „Братство“! (в-к Братство)

Разни

В-к „Братство“ доставя:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реалното в живота

Едно от качествата на живота, който се развива на нашата земя, е противоречието. И всеки странник, от където и да е, ще се намери в това противоречие. За да се научи човек да разбира този живот и да използва противоречията, трябва да разбира законите, които работят в неговото развитие. А сега хората не разбирайки законите търсят щастието в живота, но при тези условия щастието носи винаги нещастие след себе си. Нещастието, това е една неприятност, едно потъмняване на съзнанието.

Днешните хора, които живеят в противоречието на живота, винаги имат една надежда, че нещата ще се оправят. И при най-големите противоречия, човек е крайно оптимист — постянно подслажда нещата и все живее с надежда за по-светло бъдеще. От къде произтича това чувство психологически мъчно може да се обясни. Въпроса е да се обясни научно, конкретно, а не да казваме, че Господ ще оправи света. То е право, но е много общо казано и конкретна идея нямаме. Защото щом кажем, че Бог ще оправи нещата, това е вече едно механическо уреждане, механическо схващане на живота. — Всеки сам трябва да уреди своите работи! Докато хората не се заемат да оправят живота си, света няма да се оправи. Докато чакаме Бог, вън от нас, и другите хора да ни уреждат живота, това е едно механическо схващане и живота все неуреден ще си остане. Ако Бог урежда твоя живот, ти няма да имаш собствен живот. За да имаш битие, ти сам трябва да уреждаш живота си.

Всичко в живота е в движение, всичко е във вечна промяна. Има само три величини в света, които са постоянни, които постянно се развиват без да се изменят. Първо — това е величината на Любовта, това е живота; величината на Мъдростта — това е Светлината, и пространството, което е образ на Истината, в което се проявява човешката свобода. Любов, Мъдрост и Истина — и те са неразбрани, и никога няма да бъдат разбрани. Те са мерки, с които се мерят нещата, и затова са неразбрани, защото няма величина, с която да бъдат измерени.

Нещастията на хората идат от техните криви възгледи и философии. Защото има един закон: — каквото мисли човек, това и става.

А когато човек не разбира законите на живота, той върви слепешката и не може да използва възможностите на живота. Философията на живота седи в това да знаеш да превръщаш противоречията в положителни истини. Всички нещастия хората сами си ги създават. От невежество. Например млада майка иска да има дете и си казва: „Да имам едно дете, на ръце ще го държа и като писано яйце ще го гледам“. И тя създава един образ в себе си, който се въплощава после в плът и детето ще бъде точно такова, каквото си го е мечтала — все на ръце ще иска да го държат и когато стане възрастен, ще стане един ленивец, честолюбив и докачлив — само да го бутнеш и избухва. И тогаз майката се намира в противоречие със себе си. То само заповяда, и тя се чуди, как е могла да роди подобно дете. Каквото го е създала във въображението си, такова и става. Мощен е закона за внушението. Затова, за да избегнем противоречията, трябва да държим такива идеи и образи в съзнанието си, които като се въплотят, да са в хармония със законите, по които се развива живота. Така всеки един човек се създава сам. Така се създават и престъпните образи, които са поводите и причините за всички престъпления, — ако едно престъпление, което човек е замислил, не го реализира сам, то, по закона за наследствеността, ще се предаде на поколението и ще се реализира.

Каквото се вложи в човека, това се и проявява. Хората, каквито са днес, сами са се създали. Противоречията в живота се дължат на външни неща, внесени в него. На тези чужди елементи се дължи и насилието, което съществува днес между хората и животните. Света е пълен със затвори — и това е резултат на днешната философия на хората. Животът, както се развива днес, е стигнал почти до границите на своето проявление и трябва или да мине в нова форма на проява или да се спре в своя развой. По-далеч той не може да отиде. Тази промяна ще дойде; а всяка промяна носи известни страдания със себе си. И върху човечеството има да дойдат сега големи страдания. Злото и доброто са преплетени, и от злото и доброто произтичат скърбите и радостите. Те са израз на две воли или принципи, които действат в свята. Едната воля ражда сладостите, а другата — горчивините. Тези два принципа се различават по строеж и проява. Колкото едно същество е по-разумно, толкова горчивините и радостите са по-силни. Или, казано на друг език: колкото едно същество е по развито, толкова щастието и нещастието са по-разбрани за него.

Всеки един човек, и всяко едно същество, съставя един елемент на Битието. Под думата „душа“ разбираме един елемент, който не може да изчезне, — неговото развитие, проявленията и съединенията, в които той може да влезе, може да изчезнат, но самият елемент не може да изчезне. Има неща в нас, които ще изчезнат, има стремежи, които ще изчезнат, но има стремежи, които нищо в света не е в състояние да обезличи. Това е именно реалното, което остава при всички промени, които стават в света. В него „аз“ като елемент ще живее — едни го схващат като индивидуален живот, а други като колективен, който остава да живее в поколението. Реалното за мен е туй, което може да остане в мен и което във всеки момент може да ми бъде в помощ. Ние сме за една философия, която може да ни бъде полезна в живота, която може да ни научи как да уредим живота, не бъдещия живот в другите светове и звезди, но тази, която може да уреди нашия живот на земята — тази е реалната философия в живота, тя има цена за нас. Не е важно какво вярваш, а какво можеш. В това отношение всяко учение опровергава само себе си — като се приложи в живота. А Истината е това, което всякога пребъдва и не се изменя; което пребъдва в човешкия ум и душа. Това е най-мощния елемент, който живее в човешката душа, туй най-разумното в света, което урежда щастието и радостите на всички хора. Некои го наричат „Бог“, но това е една изкована дума, която няма никакъв смисъл в наше време.

При сегашните условия човек трябва да бъде крайно разумен; ако остане да се проповядва морал на хората, — това е празна работа. Онова, на което трябва да разчитаме, това е вътрешната разумност: това е закона на живота, закона на Любовта — това е първата опора на човека. Втората опора, това е знанието, Мъдростта. И третата опора, това е Истината — Свободата. Това са три опори в три велики свята — в човешкото сърце, в човешкия ум и в човешката воля. И човек е само онзи, който има във волята си Истината, в сърцето си Любовта и в ума си Мъдростта и използва законите на тези три свята. Това е новият начин на мислене и живеене.

Тези противоречия, които съществуват, ние сме ги създали колективно и трябва да ги изправим. И има една философия, един начин, по който света в 25 години може да се изправи. Имаме начини за това. И трябва да се направи опит, — нека съвременните хора пожертват 25 години за да направим колективно опита — като се помни, че каквото мислим, то става. И затова трябва да внимаваме какви мисли влагаме в своето съзнание — мислите, които възприемаме от вън, и тези, които произтичат от нас, трябва най-първо да определим реални ли са или не. И, следователно, не възприемайте нищо от вън, което не е вярно, и нищо, което не е вярно, не го изпращайте. Така ще помогнете и на себе си и на другите. Само така може да се помогне на света и да се избегнат кризите и катастрофите. Основната причина на съвременната криза, която не е само икономическа, но и социална, не само социална, но общокултурна и духовна, се състои в това, че съвременната цивилизация е влязла в разрез с един установено ред на нещата в света. Защото има един установен ред в света, и всеки индивид или колектив, който влиза в разрез с този ред, ще дойде в противоречие. Съвременните хора искат да изменят реда и порядъка на целокупния живот на земята, но да се измени реда и порядъка на великия живот е нещо невъзможно. Това е невъзможно, както е невъзможно човек сам себе си да унищожи. Това е невъзможно, понеже животът е целокупен — това подразбира, че сме елементи на един целокупен живот и не можем да унищожим живота в неговата целокупност. Една част не може да унищожи цялото. Нито пък цялото може да унищожи някоя своя част. Резултатите на цялото и на частите могат да се унищожат, но отношенията, които съществуват между цялото и частите не могат да се унищожат.

Идеята, че причината за нашите нещастия е вън от нас, е лъжлива, — причината за нашето щастие и нещастие е в самите нас. А това е вече гаранция, че можем да реализираме щастието и да отстраним нещастието. В тази вътрешна възможност на човека се крие и причината за онзи оптимизъм и вяра в по-светло бъдеще, които- придружават човека и при най-големите противоречия.

Най-първо хората трябва да се освободят от лъжливите възгледи за живота си, които определят и техните постъпки. А това вече определя целокупната съдба на хората, — защото каквото мисли човек, това и става. Човек трябва да се освободи от вярата в този или онзи авторитет и да престане да се кланя на разни идоли, а трябва да вярва в това, което е вложено в него. Това е Божественото, което пребъдва във всички същества. И ако се обезсърчавате влезте по-дълбоко в себе си, и ще дойдете до един висш свят, където изчезват всички противоречия и където всичко е в радост и веселие. Има един живот по-възвишен от човешкия, както е човешкия от животинския, към който човечеството се стреми. Както нашата слънчева система се стреми към своя център, така и живота се стреми към великата Любов, Мъдрост и Истина, където ще изчезнат съвременните противоречия и човек ще използува по-добре възможностите на своя живот, ще приложи новите методи в живота си и ще се създадат нови форми и отношения, и хората ще се нарекат синове Божии, които ще реализират Царството на Любовта и Братството на земята.

(Из беседата, държана от Учителя на Бялото Братство на 27 септ. 1931 г. в София).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На работа за „Братство“!

Братя и сестри, драги читатели, хора на доброто и любовта! Днешният живот прилича на буйна река, който завлича всичко слабо, всичко неспособно де се противопоставя, всичко недеятелно, даже и тогава, когато то носи в себе си големи вътрешни ценности. За да влияем на живота, ний трябва да влезем в него, да се хвърлим в бурните му вълни, а не да го наблюдаваме от страни. Днес на живота влияят безброй сили, много от които са отрицателни — сили на старото, на тъмнината, на насилието, на егоизма, на разединението и злото. И нужни са грамадни усилия от страна на всички съзнателни хора, за да се тласне целокупния живот в пътя към доброто, към новото, към единението, братството, любовта и свободата. От нас, от нашия живот, от нашата дейност, от нашите усилия зависи из кой път ще тръгне целокупния живот — към спасение или към гибел. Често пъти съдбата на отделния човек или на цялото човечество виси на косъм — от много малки усилия в едно или друго направление зависи кое ще вземе превес, кое ще победи, кое ще даде насока на живота — доброто ли или злото.

Братя и сестри, хора на любовта, на истината и доброто! При това положение всяка наша пасивност е от съдбоносно значение както за нашия, така и за целокупния живот. При това положение всяко наше по-нататъшно бездействие е престъпление пред самите нас, пред нашите близки, пред живота, пред Бога! Затова нека се хвърлим смело, без страх и съмнение, в живота, за да го победим, за да го овладеем, за да му дадем нова насока — към осъществяване Царството Божие на земята.

Една малка, скромна, но не и съвсем маловажна работа за определяне насоката на живота към доброто, върши и в. „Братство“. — Дайте му своята подкрепа! Помогнете извършваната от него работа да порастне до много по-големи размери, помогнете неговото влияние в живота да стане една решителна, от всички чувствана сила. Помогнете той да проникне навсякъде, във всяка къща и колиба, за да разнесе всред целия български народ светлината на новото схващане на живота. Дайте ни хиляди нови адреси на ваши познати, на които да изпратим пробни броеве. Записвайте абонати, събирайте доброволни помощи за фонд „Братство", сами вий бъдете малко по-щедри, не скъпете и труда си, когато трябва да се подпомогне едно добро начинание.

Занапред „Братство“ редовно ще дава в съкратен вид текущите беседи от Учителя. Помогнете неговото слово да проникне до всяка душа, да прозвучи навред. Помагайте ни със сътрудничество в списването на вестника, със съвети и с всичко, с което можете. Ний вярваме във вашето добро желание и добра воля, и очакваме вашата подкрепа.

БРАТСТВО

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разни

Ден на гроздето и плодовете. По инициативата на въздърж. съюз на „Добрите храмовници“, денят 20. септември (Кръстовден) е обявен за празник на гроздето и плодовете. Идеята е добра и трябва да се подеме за да се образува една хубава традиция. Нека има поне един ден в годината, в който да се пропагандира нашироко яденето на плодовете и да се благодари Богу, че ни е дал такива неоценими блага като гроздето и другите плодове.

Конгреса на Теософското Общество в България се състоя в София в началото на този месец. Избран е за председател на Обществото г. Николай Трифонов. Пожелаваме на братята теософи по-оживена и плодотворна дейност.

Обществото за психически издирвания е имало своя годишен конгрес на 12, 13 и 14 септ. Конгреса се е занимал и с въпроса за хармониране и обединение дейността на всички духовни организации в България за да се даде отпор на царящото зло и да се заработи дружно за реализирането на Царството Божие на земята. В връзка с това обществото е издало един апел към всички организации и общества, в който ги кани да забравят дребните, несъществени различия и да застанат сплотено на фронта на духовното възраждане на човечеството. Апела на психическото общество е повече от навременен. Нека всички съзнателни хора си подадат ръка за възтържествуване на доброто в живота.

Ден на животните. 4. октомври е провъзгласен за ден посветен за защита на животните. В него всички трябва да си спомняме за големия дълг, който ний имаме към животните, за големите жертви, които те правят за нас и да дигнем глас против ужасната човешка жестокост към тях. Да престане проливането на реки от кръв, да се създаде истински човешко отнасяне към животните.

„Добро здраве“ през настоящата (IX) година ще излиза в увеличен формат и ще бъде изобилно изпъстрен с картини. Абонатите ще получат освен броевете и две безплатни книги:

1) Ръководство за майката, как да отглежда своето дете от зачеването му до школната възраст, от С. Ф. Армитейдж, превод от английски.

2) Полова просвета за младежа, от Д-р Г. Ефремов. Цената на „Добро здраве“ остава същата. както досега — 40 лева за година.

Абонаментът се изпраща с пощенски запис или препоръчано писмо до Д-р Георги Ефремов, редактор на в. „Добро здраве“, ул. Белчев, 11 —София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В-к „Братство“ доставя:

Ето Човека! — I. серия беседи от П. Дънов - 25 лв.

Сила и живот, IV. серия - 25 лв.

Сила и живот, V. серия - 40 лв.

Двата природни метода, VI. серия беседи от П. Дънов - 60 лв.

Где е истината? — Учението на П. Дънов, и отговор на критиките против учението - 10 лв.

Окултизъм, мистицизъм и учението на П. Дънов, от В.Граблашев - 4 лв.

Човек и Бог, от Пламен - 10 лв.

Хирология, от В. А. Вреде, ръководство за узнаване човешкия характер, способности и съдба по линиите и формата на ръката - 40 лв.

Четене характера, темперамента и болестните предразположения по лицето - 55 лв.

АСТРОЛОГИЯ, от Сефариал, наука за узнаване човешките способности, наклонности и съдба по положението на планетите в момента на раждането му - 40 лв.

Ясновидските предсказания и науката, от Ангел Томов - 25 лв.

На слънце, ръководство за използване лечебните сили на слънцето, от А. Никола - 7 лв.

Лекуване с пост и жизнената сила, от Д-р М- Ридлин - 8 лв.

Хората обвиняват - роман против войната - 40 лв.

Курс по есперанто, от Ат. Д. Атанасов - 25 лв.

Nova Kulturo, есперантска библиотека I. год. - 50

Nova Kulturo, II. год. - 50 лв.

Горните книги се доставят в предплата с наши пощенски разноски, а с наложен платеж — с разноски за сметка на купувача.

Адрес: в. „БРАТСТВО" — гр. Севлиево

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...