Jump to content

1. Предсказанията на пророците


Recommended Posts

ВЪВЕДЕНИЕ1

1. ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА ПРОРОЦИТЕ

Според библейската легенда за грехопадението на първите човеци, Адам и Ева били създадени по образ и подобие на Бога - те били духове, които не познавали страданието! Но дяволът ги излъгал, съблазнил ги и те познали доброто и злото - страданието, и изгубили безсмъртието си. По това време те били облечени в тела - превърнали се в материални.

Ева яла от забранения плод и родила Каина, дала на Адам да яде от същия плод, и родила Авеля.

Синът на дявола - Каин, убива брат си Авеля и слага начало на братоубийството, на борбата между живота и смъртта и на двете ложи: ложата на злото и ложата на доброто, или Бялата и Черната ложи.

Родоначалник на Черната ложа е Каин и баща му - дяволът, а на Бялата - Авел или брат му Сит.

От тогава започва една безкрайна борба между тези две ложи, една безкрайна броеница от страдания, мъчения и смърт, които продължават и до днес. Борбата между Каин и Авел (Сит), продължава и след тях между техните семейства, родове, села, градове, държави... Тя става все по-сложна, разнообразна, и взема все по-големи и по-големи размери!

Едно зърно оттази безкрайна броеница, представляват и четиристотин и тридесетте години на страдания на евреите под египетско робство. Потоци от сълзи и реки от кръв биват проляти.

Евреите опитват всички средства, за да се освободят, и като не успяват, принуждават се да се обърнат с молба към Бога.

Бог им изпраща Мойсей, който ги извежда от Египет - освобождава ги, но страданията им не престават! Започват нови четиридесет години* на страдания в пустинята, които завършват едва, когато всички евреи излезли от Египет измират, когато умира и водачът им Мойсей.

[*Виж „Изгревът”, т. 22, с. 589-615. Има грешка! Да бъде: Сатурн опозиция на Уран - опозиция е 180° - с. 589.]

Но преди това той посява семето на надеждата в душите им, че ще бъдат освободени. Той им предсказва: „Господ Бог ще ви изпрати пророк като мене, него слушайте.”

Но до тук страданията не свършват. Идва вавилонското робство. Посятото семе в разораната от страдания душа на народа, се полива от нови потоци сълзи и то буйно расте. След тези идват нови страдания, и пак страдания!...

Обаче, за да не изсъхне тази нежна фиданка на великата надежда, след известно време идват пророци между народа, които със своето слово, живот и предсказания я подхранват - плевелите плевят, за да не бъде заглушена, разкопават корените да расте по-буйно.

Исайя - този мощен пророк, се обръща към многострадалния си народ с думите: „Ето, Господ обязява до край Земята, кажете на дъщерите Сионови: „Твоят спасител иде.” Но дните, годините, вековете минават, страданията продължават нестихващо, а Спасителят не идва, народът губи вярата си.

Тогава идва великият Йеремия, той плаче заедно с народа над неговите страдания и отново повдига и закрепва надеждата му: „Ето, настават дни, казва Господ, и ще вдигна на Давида праведна младочка и ще се възцари цар, който ще постъпва мъдро и ще върши съд и правда на Земята.”

Но страданията продължават, народът пак се отчайва! Тогава идва пророк Михей, който казва: „И ти Витлееме Ефратов, малък ли си между хилядите юдини? От тебе ще излезе Оня, Който трябва да бъде владика в Израел, и чийто произход е от край време, от вечни дни.” След него от вековете се провиква пророк Захарий: „Ликувай от радост, дъще Сионова, тържествувай дъще Ерусалимска, ето твоя цар идва при тебе, праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица.”

И каква беше трагедията на евреите след толкова страдания - когато дойде техния Спасител, те не Го познаха и останаха да страдат още хиляди години!

______________________________________________________________

1 В текста са отбелязани със звездичка - 1 и въведени в скоби - [ ] бележки на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев, чрез които той отваря материала и го завързва и прикачва за „Изгревът”!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...