Jump to content

6. Плуваше в левите движения


Recommended Posts

6. ПЛУВАШЕ В ЛЕВИТЕ ДВИЖЕНИЯ

Върху грамадното и разкошно бюро на подполковник Христов, бяха разтворени два луксозни каталога на бормашини от английски фабрики, които той разглеждаше.

Грубите и дълбоки линии на набразденото му лице, се пресичаха под остри ъгли като зигзаги на светкавици. Погледът му беше напрегнат, кожата на лицето му опъната. Той беше за нещо разсърден и всичко го дразнеше! Още малко и нервите му, като че ли щяха да се скъсат! Недоволство беше впило острите си нокти в душата му и всеки би помислил, че той никога не е срещал мил майчин поглед, не е получавал ласка от любима и не се е усмихвал през целия си живот.

През пенснето му надничаха големи, изпъкнали красиви очи, зачервени от продължителни нощни занимания. Изобщо, всичко в това лице беше грубо изсечено от острите челичени сечива на противоречията и тежкия ход на борбите.

Христов разглеждаше конструкцийте на машините ту от единия, ту от другия каталог. На някой от тях той само хвърляше поглед, а други разглеждаше бавно и внимателно, като си вземаше бележки. По едно време той въздъхна недоволно, остави на лявата страна на бюрото разгледания каталог и запрелиства другия.

И ето, сякаш стана някакво чудо! Като изневиделица, на лицето му се появи чаровна усмивка. Слънчев лъч се промъкна между остри планински зъбери в мрачна усойна урва, мускулите, кожата, нервите му се отпуснаха. Така той изглеждаше красив. „Този е!” - продума на себе си. Но интересно, усмивката му мигновено изчезна, той пак се съсредоточи, намуси се и по лицето му наново пропълзя буря. Подпре глава на лявата си длан, и потъна в проучване на конструкцията.

Едно от числата, които Христов обичаше най-много без да може да каже защо, беше числото 11 или двойката. Това число бе смятано за символ, за същина на противоречията в света или за самото противоречие. Сега на него се дължеше едновременното отваряне на двата каталога.

Христов на всичко се противопоставяше, винаги беше на особено мнение. Но това негово противодействие не ставаше от желание за оригиналност, а бе непринудената му рефлексия към света.

Христов не беше левак, но обичаше и му се отдаваше да работи свободно и с лявата ръка. Движеше се винаги по левите тротоари. Не беше комунист, но макар и офицер, сътрудничеше на всички леви вестници и списания.

Оставянето каталога на лявата страна на бюрото, подпирането на главата на лявата длан... бяха израз все на едно и също - на числото 11.

Можеше свободно да се каже, че Христов плуваше в левите води на живота. „Бунтар, новатор, революционер, комунист, нихилист, анархист, християнин...” - пишеше дословно в доклада на комисията, назначена по заповед на гарнизонния началник да разследва побоя, който той беше нанесъл на началника си още като млад офицер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...