Jump to content

10. Българският патент не се одобрява


Recommended Posts

10. БЪЛГАРСКИЯТ ПАТЕНТ НЕ СЕ ОДОБРЯВА

После се обърна към работника, който беше ням свидетел на току що случилото се. Подполковникът се обърна към него:

- Ти нали си от камионното отделение? Познаваш ли от там онзи работник от машинното отделение, който направи бормашина и вдигна такъв голям шум, че приличаше на кокошка, която е снесла яйце - оглуши цялата фабрика? Иска патент за изобретението си. Но ето, виж тази конструкция, съвсем същата е. При това, тези каталози са от преди десет години. Европейските бормашини, особено тези, които произвеждат английските фабрики, са много по-усъвършенствувани! За всеки случай ще направя справка, ще го прекарам през иглени уши, и ако установя, че изобретението му е оригинално и удобно за работа, ще го представя за патент.

Работникът не погледна в каталога, само слушаше внимателно без да продума. Това направи силно впечатление на началника му, защото обикновено работниците бяха сервилни - с всичко се съгласяваха, намираха думи да го поласкаят, а зад гърба му го ругаеха и псуваха. За другарите си винаги говореха лошо, защото им завиждаха. Това силно дразнеше подполковника, искаше му се да ги избие, а когато биваше в добро настроение, съжаляваше ги, съветваше ги по бащински да не бъдат двулични... Много пъти той беше мислил как да ги преобрази, за да станат като английските работници.

Обаче, този работник не беше като другите, и това му харесваше! И като майстор и като човек, той беше добър. Христов го изгледа изпитателно и го запита:

- Ти какво мислиш за машината?

- Нищо, само зная, че от една година насам всички във фабриката работят с нея и я предпочитат пред другите. Тя е по-удобна от европейските, които имаме във фабриката. Би трябвало да му се заплати наем. Вместо това, дайте му патент. Знаете ли колко много ще се зарадва, и ще го поощрите? Жена му не го обича много, може би ще го заобича.

- Ти брат ли си му?

- Той ми е както всички останали.

- Аз не давам патенти!

- Съдействувайте му, помогнете му. Кой в България разбира повече от Вас по тези работи? Измислете нещо - скъсете или удължете някоя част, и неговата машина няма да прилича на никоя друга в света.

- А, така ли мислиш? Искаш да лъжа ли? Извинявай, това не съм правил и нямам намерение да правя!

- Това не ще е лъжа. Зная, че моят другар не е гледал нито от този, нито от който и да било друг каталог - от каталози нищо не разбираме! И млъкна.

Началникът му продължаваше да го гледа изпитателно, със смесено чувство на доволство и недоволство. Беше доволен от това, че бе срещнал поне един свестен работник, а беше недоволен, че този прост човек успя да го убеди, че неговия другар има право да претендира за патент на изобретението си. До сега Христов бе мислил, че никой в нищо не може да го убеди.

До тук всичко беше някак в реда на нещата, обаче лицето на работника започна да се прояснява, озарява и да просветва. Имаше в него нещо, което искаше да се прояви, то напъваше отвътре и той започна да говори с вдъхновение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...