Jump to content

11 Заповедта на Светият Синод за уволнения


Recommended Posts

11. ЗАПОВЕДТА НА СВЕТИЯТ СИНОД ЗА УВОЛНЕНИЯ

- Господин началник, Вие сте умен човек! Чрез Вас Бог иска да въздаде правда на един честен и способен работник!

В първия момент началникът, като че ли беше поласкан, но като чу „Бог” той се ужаси! Все едно, че насветлено желязо мушнаха в главата му! С вик Христов скочи от стола си:

- Какво, какво - Бог ли? Ти виждал ли си Бога? Къде живее той, за да отида и му оскубя брадата?... Ти знаеш ли, че този твой Бог още сега ще те уволни? Тъкмо затова те повиках. Получих писмо от Светия Синод. Пишат ми, че си бил член на някаква секта - „Всемирно Бяло Братство” - дъновисти, окултисти и т.н. Били сте против държавата, религията и морала. Изпрашат ми цял списък и на други като тебе дивотисти и адвентисти, с искането да ги уволня.*

[* Уволнена е стенографката Елена Андреева - „Изгревът”, т. 9, с. 105; Боян Боев е уволнен от духовенството 6 месеца преди пенсия - „Изгревът”, т. 3, с. 34; Елена хаджи Григорова -„Изгревът”, т. 17, с. 310, 321, 322.]

- „Светия” - промълви работникът и като помълча, добави с лека ирония - „Синод”!

- Чакай, чакай да се разберем - закрещя началникът - ти мислиш, че Светия Синод ми е повлиял ли? Това не може да бъде! Никога! Никой никога не може да ми влияе - това трябва да го знаеш! Синодът за мене е нищо! Аз зная, че в него няма нищо „свято”, както и във всички църкви, били те източноправославни, католици, протестанти и пр. Уволнявам те само, защото ми говориш за Бог! Аз не мога да понасям хора, които говорят и вярват в Бога!

Работникът се усмихна блажено! Началникът се изненада, защото предполагаше, че и този работник ще постъпи така както правеха в подобни случаи други работници - те почваха да се молят, опитваха се да опровергават началника си, оправдаваха се както можеха или направо отричаха!... С този работник се случи тъкмо обратното: той се преобрази! Свитостта, стеснителността и страхът му изчезнаха - стана по-смел отколкото трябваше, стана дързък:

- Истина е, смело започна работникът - член съм на „Всемирното Бяло Братство”. И моля Бога да ми даде сила и светлина, с живота си да докажа това! Да ме уволните за Господа, това е най-голямата ми радост и ми прави чест и ми показва, че съм в „пътя”, защото е казано: „Ще бъдете гонени и преследвани заради Мене и голяма ще бъде наградата ви горе на Небето.” И пак е казано: „Тежко на тези, които ви гонят и преследват!”

Началникът го гледаше зверски и едва го изчака да се изкаже, за да го изрита из кабинета си! Но като изневиделица, пред вътрешния му поглед се замяркаха картини от романа „Камо грядеши” на Сенкевич, който скоро беше препрочел:..... циркове, християни, лъвове, разкъсани тела, рев на ликуващи тълпи, нощни увеселения, християни горят като живи факли...” Това го смути.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...